Potaž od bundeve i univerzalni recept za gustu čorbu od povrća

Recept za potaž od bundeve je ujedno i recept za sve potaže, što je u stvari gusta čorba od povrća

 

Potaž je gusta čorba, koja se dobija pasiranjem povrća ručnim mikserom. Proces je lak i za kratko vreme možete dobiti potaž od povrća koje izaberete. Potaž od bundeve je veoma popularno jelo jer je jeftino i zdravo, uz to što se brzo i jednostavno sprema. Potaž od bundve kao i svi ostali potaži su idealan posni obrok i to na vodi, ako ne ubacite ulje u potaž, što je moguće i poželjno. Nedostatak ulja, odnosno maslaca, koji originalno ide u potaž od povrća, jelu daje finiji ukus, ali i bez ulja potaž od bundeve je izvanredan i ukusan obrok.

Potaž od bundeve i univerzalni recept za gustu čorbu od povrća

Za potaž od bundeve vam treba malo sastojaka:

300-400 gr rendana ili sečena bundeva

3 šargarepe

2 krompira

2 luka

sol, biber, bosiljak

(vegeta – nije preporučljivo zbog pojačivača ukusa, ali ko voli i nema vremena, neka stavlja industrijske začine)

sveži peršun i beli luk

(za mrsnu varijantu ide još kašika maslaca i kisela pavlaka)

Kako se priprema Potaž od budeve i svaki potaž od povrća

Bundevu, iseckanu šargerpu i luk, te krompir, stavite u lonac sa 1,5 litara vode i lagano skuvajte. Kuvajte 20-25 minuta, samo toliko da vam se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove, kao i šargarepa, i onda se kuva svega 10 minuta. Tako se čuvaju vitamini u povrću.

Moguće je dodavati još i neko drugo povrće po želji: kupus, karfiol, brokoli, grašak, paštrmak, ali onda je to pravi potaž od povrća.

Kada je povrće skuvano, ocedi se pola vode iz šerpi u kojoj je ostalo kuvano povrće. Uzmete štapni mikser i propasirate povrće da dobijete gustu masu. Dodajete po potrebi vodu od kuvanog povrća, koju ste prethodno izdvojili, da dobijete željenu gustinu. Ako pravite mrsni potaž od bundeve ili sa uljem, u ovoj fazi dodajete maslac ili ulje, so, biber, i vratite na šporet da se malo prokuva. Čim provri, kuvajte minut dva, pa skinite sa ringle, dodajte iseckan sveži peršun i beli luk, i malo bosiljka, izmešajte i ostavite sa strane.

Ako želite mrsni potaž od bundeve, pavlaku dodajete pri serviranju, jednu kašiku pavlake stavite na sredinu tanjira i samo blago promešate. Ukrasite listovima peršuna, celera ili nane.

Potaž je predjelo i uz njega ne ide neko posebno piće. Možete po želji dodati komade krotona ili komadiće začinjenog dvopeka, ili kockice sira u potaž od bundeve, da bi dobili punije jelo i ceo obrok.

Dobar apetit vam želimo!