Prolećna posna čorba od povrća

Za proleće i post idealna je prolećna posna čorba od povrća sa pečurkama. Kako se sprema posna čorba i koje sve sastojke možete koristiti

 

Prolećna posna čorba od povrća sa pečurkama

Prolećna čorba može biti mrsna ili posna čorba. S obzirom da je vreme posta, dajemo recept kako se pravi prolećna posna čorba od povrća sa pečurkama, koje u našem receptu za čorbu treba da zamene mesne dodatke.

Prolećna posna čorba od povrća sa pečurkama se lako pravi, ne zahteva mnogo znanja, stvar je ličnog ukusa i uopšte nije definisana po pitanju broja i vrste sastojaka. Jednostavno, stavite u prolećnu čorbu sve što od povrća imate u kući.

Prolećna posna čorba od povrća sa pečurkama – sastojci

200 grama pečuraka – vrganj, lisovača, bukovača

4 šargarepe

3 paštrnaka

2 peršuna koren i list

2 celera koren

1 krompir

1 glavica crna luka

3 lista blitve

po izboru zbog izgleda dodati i po malo: grašak, kukuruz, seckana, paprika, karfiol, brokoli

veza mirođije

ulje

biber, so, začin od sušenog povrća

krompir pire

Recept kako se pravi prolećna posna čorba od povrća sa pečurkama

Luk isecite i propržite malo na ulju dok ne dobije staklast izgled. Dodajte dve kašike začina od povrća i malo vrele vode. Dok mešate luk i začin, dodajte iseckanu šargarepu, paštrnak, koren peršuna, krompir, celer, blago propržite i nalijte toplom vodom. Zatim dodajte dodatno povrće po želji i kuvajte 20-30 minuta.

Čim je povrće kuvano, dodajte iseckane pečurke i blitvu i kuvajte samo 2 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte uz mešanje dve do tri kašike krompir pirea u prahu (onoliko koliko želite da čorba bude gusta), skinite čorbu sa vatre i dodajte sitno seckanu mirođiju i peršunov list, beli luk i biber, posolite po ukusu ako treba i poklopite na par minuta. Vaša prolećna posna čorba sa pečurkama je gotova. Servirajte toplo.

Napomena: U prolećnu čorbu originalno ne ide fida ili rezanci, ali možete staviti i testeninu ako želite. Često se stavlja i pirinač, koji ako se raskuva može da zameni krompir pire i da ugusti čorbu. Isprobajte ponekad da stavite umesto fide suve alge u prolećnu posnu čorbu.

Prijatan obrok.