Recept za posni grašak sa mirodjijom

Kuvani grašak može biti i posni grašak sa mirodjijom i pečurkama koje mu uz začine daju poseban ukus i miris. Kako se pravi posni grašak sa mirodjijom

 

Svaka domaćica ume da napravi ukusan kuvani grašak sa mesom, uz dodatak mleka i mirodjije, ali malo koja ume da napravi posni grašak sa mirodjijom i da on bude ukusan kao mesna varijanta. Nekoliko saveta i recept za posni grašak sa mirodjijom.

Napominjemo da ovaj recept za grašak sa mirodjijom nema u sebi klasičnu zapršku, koja se može staviti, ali je mi smatramo nepotrebnom, jer krompir pire to elegantno rešava.

Recept za kuvani posni Grašak sa mirodjijom

Recept za posni Grašak sa mirođijom – sastojci

700 g graška

300 grama pečurki – bukovače

1 mirođija sveža ili osušena

1 veza peršuna

2 šargarepe

1 krompir

0,5 dcl paradajz soka

2 dcl vode

0,5 dcl uljla

2 glavice crnog luka

beli luk po želji

kašika krompir pire-a

so, vegeta, soja sos, biber po ukusu

.

Kako se pravi posni grašak sa mirodjijom

Svež grašak proberite i operite, ili procedite grašak iz konzerve, odnosno ostavite duboko zamrznuti grašak da se otkravi.

U šerpu stavite ulje i propržite iseckan crni luk dok ne dobije staklastu formu luka. Stavite sitno iseckanu šargarepu i malo propržite, pa sipajte paradajz sok i malo soja sosa. Zamešajte sve to sa graškom, pa sipajte vrelu vodu. Dodajte iseckan krompir. Ostavite da se krčka 20 minuta uz povremeno mešanje. Posni grašak sa mirodjijom se pravi tako što se svaka namirnica stavlja u lonac i kuva onoliko koliko joj se samo potrebno, ne više.

Pred kraj kuvanja dodajte dve kašike vegete, so ako treba, biber po ukusu i iseckane pečurke. Kuvajte 2 minuta i pred kraj dodajte kašiku krompir pirea u prahu ako hoćete da napravite „zapršku“, beli luk, sveži peršun i seckanu mirodjiju. Promešajte i sklonite sa vatre, posni grašak sa mirodjijom je gotov.

Ako ste sve radili na vreme, pečurke će vam biti pune i ukusne, a začini će vam se osećati u jelu. Poenta je da posni grašak sa mirodjijom bude pun arome i dobrih ukusa svakog pojedinačnog sastojka. U kuvani grašak sa mirodjijom može se staviti i malo na komadiće seckane paprike i malo kukuruza zbog izgleda, može se staviti balsamiko sirće i aleva paprika od začina, šampinjoni umesto bukovače ili tofu sir, u Aziji se često stavljaju rezanci ili makaroni i lokalno povrće kao bamija, i tako redom.

Kuvani grašak se servira uz palentu i svežu salatu a pije se dobro belo vino uz jelo.

Dobar apetit vam želimo.