Udruženje Stari vez iz Plažana i Izložba ručnih radova povodom Osmog marta

Tradicionalni zanati, heklanje, šivenje, stari vez su deo kulture našeg naroda i ne smeju se zaboraviti. Izložba ručnih radova za Osmi mart i majstorstvo veza

.

Povodom Osmog marta, praznika žena u selu Plažanu kod Despotovca udruženje Stari vez priredilo je izložbu ručnih radova. Izložba je trajala nedelju dana a za to vreme publika je imala prilike da pogleda vekovima stare vezove ali i da se divi i kupi neki od novijih inovativnih predmeta u duhu tradiciji.

Udruženje Stari vez iz Plažana i Izložba ručnih radova povodom Osmog marta heklani rad

Izložbi je prethodila veoma duga priprema. Sve članice su vredno radile kako bi ova izložba bila što primamljivija ljudskom oku. O njenom kvalitetu govori i prostor koji su radovi zauzeli, jer su radovi izloženi i u holu seoskog Doma kulture ali i u čitaonici. Jedna od članica nam je otkrila da je bilo pravo zadovoljstvo pripremiti ovakvu izložbu. A ni predsednica udruženja Radmila Djurdjević nije krila uzbudjenje i oduševljenje postavkom izložbe.

Udruženje Stari vez iz Plažana i Izložba ručnih radova povodom Osmog marta 3

Na početku svečanog otvaranja publici se obratila predsednica skupštine udruženja Ljiljana Radovanović želeći da podseti publiku na istorijat ovog relativno mladog udruženja, a program je otvorio predsednik MZ Plažane gospodin Stoiša Ognjanović. KUD Plažane je ukrasio otvaranje izvodjenjem izvornih igara iz Srbije. Posle svečanosti otvaranja, publika je prošetala i pogledala izložbu ali je i sabirala utiske uz posluženje pitama i kolaćićima koje su pripremile vredne članice ovog udruženja.

Udruženje Stari vez iz Plažana i Izložba ručnih radova povodom Osmog marta 2

Svakog dana nakon otvaranja, sala Doma kulture se punila različitom publikom koja je dolazila da pogleda šta je to što su vredne ruke Plažana napravile. Svoje utiske upisivali su u knjizi utisaka. Svi su bili zadovoljni izložbom, a na pitanje šta je najlepše nisu znali odgovoriti, dovoljan je bio njihov komentar „Sve“. To „ Sve“ je podrazumevalo neke od vekovima starih ćilima, veženih čaršava, stolnjaka, čarapa, heklanih šustikla, narodnih nošnji i tapiserija. Posebno smo zapazili peškire sa natpisom „Oj devere diko moja, daruje te snaja tvoja“, njih je vezla Radica Djurdjević i oni su bili deo svabenih običaja, koji su se danas i po selima izgubili.

Udruženje Stari vez iz Plažana i Izložba ručnih radova povodom Osmog marta detalj

Pored izloženih starih predmeta, publika je mogla da pogleda ali i po simboličnoj ceni kupi neke od novijih proizvoda ovog udruženja. Tu su se našli ukrasni kamenčići, ukrasni nakit, uramljene deteline, oslikane drvene kašike, težani džakčići sa natpisom organizacije ali i prirodni sapuni. Posebno su publici bili interesantni ukrasni prozorčići koje je napravila Svetlana Rajić, venčanica jedinstvenog kroja koju je sašila Vesna Pavković i vežena platna sa šaljivim natpisima koja su nekada visila iznad šporeta u domaćinskim kućama Jasmine Milanović.

Udruženje Stari vez iz Plažana i Izložba ručnih radova povodom Osmog marta suvenir

Pored vizuelnog doživljaja izložba je ponudila i praktični. Sedamdesetogodišnja Mariva Milosavljević je pokazala deci i publici kako se nekada prelo uz pomoć kudelje, vretena i vune. Dok je Jasmina Milanović vešto otkrila tajne heklanja, što će biti veoma korisno za mlade devojke.

Mariva i Jasmina - prela i heklala Udruženje Stari vez iz Plažana i Izložba ručnih radova povodom Osmog marta

Opštinski zvaničnici su prilikom posete izložbe pokazali oduševljenje njenim bogatstvom i lepotom. Poručili su da će nastaviti kao i do sada da pomažu udruženje sa željom da što duže traje.

Poslednjeg dana članice su sabirale utiske, zadovoljne su izložbom. Ali se ormar starih vezova zatvara do narednog predstavljanja, kada će ponovo zasijati, nadaju se one u još većem i raskošnijem sjaju.

Udruženje Stari vez iz Plažana i Izložba ručnih radova povodom Osmog marta ručni rad

 

Piše: Marko Mirković