.

Urna Nikole Tesle se premešta u Hram Svetog Save

Urna Nikole Tesle neće više biti u beogradskom Muzeju Nikole Tesle već će biti u Hramu Svetog Save u Beogradu

.

Posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle, biće premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu, u Beogradu, u portu Hrama Svetog Save gde će mu biti podignut i spomenik, predviđeno je Sporazumom koji je danas potpisan u Patrijaršiji SPC.

Sporazum da se urna Nikole Tesle premesti u Hram Svetog Save potpisali su partijarh srpski gospodin Irinej, ministarka energetike Zorana Mihajlović u ime Vlade Srbije i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Urna NIkole Tesle se premešta u Hram Svetog Save

Nikola Tesla u laboratoriji

 

Inicijativa Srpske pravoslavne crkve urodila plodom

Partijarh Irinej je, posle potpisivanja sporazuma, rekao da nema ništa prirodnije nego da zemni ostaci velikog mislioca počivaju na, kako kaže, najsvetijem mestu srpskog naroda – Hramu – posvećenom Svetom Savi gde je i spomenik Karađorđu.

– Ništa prirodnije ni logičnije nego da na tom najlepšem mestu grada i pored velike svetinje počivaju tri velika imena srpske istorije, kulture i nauke – rekao je partijarh srpski Irinej zahvalivši Vladi i predstavnicima Grada na podršci toj inicijativi SPC.

Grob najvećeg uma nauke!

On je dodao da se nada da će to biti nov razlog da još više ljudi poseti Hram, ali i “grob najvećeg uma nauke”.

– Hvala, svima koji će doprineti da se podigne spomenik kakav Tesla zaslužuje i da u podnožju spomenika budu i njegovi zemni ostaci, u neposrednoj blizini „Hrama Svetog Save“ – rekao je patrijarh.

Prema rečima Siniše Malog, biće formirana radna grupa u kojoj će biti po tri predstavnika Ministarstva, Grada Beograda i SPC, a koja će raditi da se zemni ostaci Nikole Tesle, u što kraćem roku, prenesu u portu „Hrama Svetog Save“.

Mali je rekao da će grad obezbediti sve uslove da se pod odgovarajućim propisima urna prenese iz muzeja, kao i da će obezbediti sve dozvole.

I Ministarstvo energetike će, prema rečima resorne ministarke, svim aktivnostima pomoći da se projekat što pre realizuje.

– Kao Vlada i Ministarstvo, želimo da budemo prepoznati po svim mladim naučnicima koji će u Srbiji ostati i svima onima koji će u Srbiju doći – rekla je Mihajlović.

Urna Nikole Tesle, nalazi se u zgradi Muzeja Nikole Tesle u Beogradu koji nosi njegovo ime od 1957.

 

Izvor: „Tanjug“, http://srbin.info

Priredio: V. V. M.

oOOo