MUZIKA O CVEĆU – Duet cveća, Valcer cveća i Ruže sa juga

Cvetne numere klasične muzike u kojoj je cveće osnovni motiv i tema: Valcer i duet cveća i ruže sa juga. Wonder strings preporučuje …

 

U četvrtak 3. 4. 2014. Wonder Strings kvartet imao je čast da otvori Sajam hortikulture u Beogradu. Za tu priliku odabrale smo 3 cvetne numere klasične muzike. I vama danas poklanjamo ovaj muzički buket.

3 cvetne numere - Duet cveća, Valcer cveća i Ruže sa juga

Duet cveća – Flower duet je poznati duet iz prvog čina opera Lakme Leo Deliba koja je premijerno izvedena 1883. godine u Parizu. Lakme, ćerka bramanskog sveštenika, i Malika, njena sluškinja, beru cveće pored reke i pevaju.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Vf42IP__ipw

Valcer cveća je komad iz baleta Pjotra Iliča Čajkovskog pod imenom Krcko Oraščić. Balet je nastao po delu Orašar i kralj miševa E. T. A Hofmana i prvi put je izveden u Moskvi 1892. godine. Iako sam balet nije doživeo veliki uspeh, svita Krcko Oraščič je imala ogroman uspeh i veoma je popularna i danas.Svita je nastala tako što je Čajkovski je napravio izbor 8 najatraktivnijih kompozicija iz baleta a za koncertno izvođenje. Valcer cveća je osma numera po redu iz ove svite.

httpv://www.youtube.com/watch?v=5t_s1FW5bvA

Ruže sa juga su splet valcera Johana Štrausa II sa temama uzetim iz operete Kraljičina čipkana maramica. Prvi put je ovaj valcer izveden na nedeljnom koncertu Štraus orkestra u sali Musikverein-a u Beču 1880.godine.

httpv://www.youtube.com/watch?v=tSEOZN_6Fok

 

Aleksandra Popovic

www.wonderstrings.com