Banja Ždrelo

Saznajte zašto treba da posetite najmladju banju u Srbiji i za šta je dobra Banja Ždrelo, šta sve leči i šta nudi banjski kompleks

 

Mada u Srbiji postoji preko hiljadu lekovitih termo mineralnih izvora, mnogi od njih nisu dovoljno istraženi. Tako se dogodilo nedavno da je otkriven još jedan izvor lekovite mineralne vode i to na svega 130 kilometara od Beograda. Kako to obično biva, izvorište u banji Ždrelo je otkriveno sasvim slučajno. Naime, pre dvadesetak godina na području današnje banje su vršena istraživanja naslaga uglja, te je potpuno neočekivano izbila voda. Ona se pušila i imala je miris barenih jaja.

Nakon toga su izvršene analize, te je utvrđeno da je ova voda izuzetno bogata sumporom i da joj je temperatura 38 do 40 stepeni Celzijusovih. Dodatnim analizama je utvrđeno da je voda banje Ždrelo odlična u lečenju prorijaze i ostalih kožnih oboljenja, te da pomaže u stanjima nakon preloma postiju i hirurških intervencija na zglobovima. Pored toga, analize su pokazale da je voda sa izvora u banji Ždrelo ispravna bakteriološki, pa kada se pije prohlađena ili hladna izuzetno pomaže obolelima od gastritisa i želudačnih tegoba. Poseban kvalitet izvoru banje Ždrelo daje i to što je utvrđeno da voda izvire na 200 metara ispod zemlje.

za šta je dobra Banja Ždrelo i šta nudi

Zvanično, prva turistička godina je bila 2010. godina, jer je reč o najmlađem banjskom lečilištu. Ali, od tada, ona postaje prava turistička atrakcija koju posećuje sve veći broj ljudi. I to ne samo onih koji dolaze zbog lečenja, već i onih koji žele da uživaju u miru i prirodnim lepotama koje banja Ždrelo nudi svojim posetiocima.

Banja Ždrelo se nalazi na samom ulasku u Gornjačku klisuru, na nadmorskoj visini od 160 do 240 metara. Ova banja ima izuzetan položaj, jer je saa dve strane nadvisuju Homoljske planine. Svega je desetak kilometara udaljena od Petrovca na Mlavi. A ono što je čini posebno zanimljivom jeste izgled hotelskog zdanja u banji Ždrelo. Reč je naime o hotelu koji izgleda kao pravi, nekadašnji zamak. Nastanak ovog hotelskog zdanja u banji Ždrelo prati i posebno zanimljiva priča…

Naime, građevinsi i arhitekte koje su radile na izgradnji ovog hotela danima nisu mogli da se dogovore kako treba da izgleda krov, da bi nakon dana i dana rasprave, jedan od njih jednostavno odlučio da krova neće ni biti. Tako je nastalo ovo neobično hotelsko zdanje. Mada, mora se priznati da se odlično uklapa u okolinu, jer u neposrednoj blizini hotela se mogu videti bedemi i kule koji su preostali od srednjevekovnog grada Ždrela.

Iako je jedna od najmlađih banja na području Srbije, banja Ždrelo itekako ima šta da ponudi svojim gostima. Pored toga, u njenoj okolini se nalazi jedan od najpoznatijih srednjevekovnih manastira ovog kraja, manastir Gornjak. Njega je, koliko je poznato podigai srpski knez Lazar Hrebeljanović u drugoj polovini 14. veka, a manastir je nadaleko čuven po isposnici koja se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Takođe, u neposrednoj blizini banje Ždrelo, pored manastira Gornjak se nalazi i manastir Vitovnica, kao i ostaci srednjevekovnih crkava i to: Reskovica, Blagoveštenje i Mitropolija.

Iz svega navedenog je jasno da jedna od najmlađih banja u Srbiji, banja Ždrelo itekako ima šta da ponudi svojim gostima. Zato i ne čudi što je za vrlo kratko vreme postala jedna od najposećenijih mesta za odmor na čitavoj teritoriji naše zemlje.