Boja za fasadu. Kako odabrati boju za fasadu?

Odluka o boji fasade svakako nije laka. Pre nego je donesete, dobro promislite i konsultujte se sa arhitektom kao i sa lokalnom regulativom, ukoliko za to postoji potreba. Odaberite boje koje vam najviše odgovaraju i na kraju, ali ne i manje važno, izaberite kvalitetne i postojane boje.

 

Promena boje fasade naše kuće, mnogima od nas predstavlja veliki izazov, čak i traumu. Hoćemo li se navići na promenu, da li ćemo na pravi način uklopti fasadnu boju sa bojom vrata i prozora i da li će nova boja fasade biti u skladu sa ukupnim karakterom naše kuće, samo su neka od pitanja koja stvaraju velike dileme i nesanicu, svima nama koji smo se odlučili za novu boju fasade. Takođe, ovaj poduhvat nećemo ponavljati previše često, tako da je jako važno da izaberemo najkvalitetnije boje za fasadu, koje će biti postojane i otporne na vremenske prilike i promene temperature tokom godine.

Neutralne boje za fasadu

Boje za fasadu kao što su bela ili bež, kao i brojne nijanse krem boje, daju vam određeni stepen sigurnosti kada su u pitanju vremenske prilike i izloženost kiši i suncu. Ove nijanse će svakako duže odoleti vremenskim prilikama. Takođe, lako ih možete uklopiti uz bilo koju boju stolarije. Naročito je poželjno iskombinovati neutralne boje fasade sa neutralnim bojama drvenarije, recimo bež i sivu, ili belu i braon.

neutralne-boje

Boje za fasadu sa karakterom

Ne postoji lista boja za fasadu koje imaju karakter. Svaka boja koja govori o vašem karakteru i karakteru vašeg enterijera, svaka boja koja je u skladu sa vašim komšilukom kao i sa podnebljem u kojem živite, ima određeni karakter. U vašem slučaju, to može biti boja kamena ili prirodna boja hrasta, sve u zavisnosti od tipa vaše kuće i njenog okruženja. Vaše dvorište je svakako važan element pri izboru boje za fasadu kuće. Izaberite neku od boja iz vaše bašte ili voćnjaka. Takođe, ukoliko imate stilizovan enterijer, ne propustite priliku da karakter kuće dovršite povezivanjem enterijera i eksterijera.

Tradicionalne boje za fasadu

Ukoliko živite u starom gradskom jezgru, ili imate kuću na selu, neophodno je uskladiti boju fasade i drvenarije sa arhitektonskim stilom mesta. Stare kuće, čak i ukoliko nisu pod zaštitom države, treba pažljivo uređivati, i obraćati posebnu pažnju na istoriju koju nose sa sobom. Najidealnije je, ukoliko posedujete stare fotografije ili drugu dokumentaciju, vratiti što izvorniju boju vašem domu. Takođe, mnogi gradovi i opštine imaju regulativu koja vas ograničava u izboru boja za ovakve kuće. Dobro se raspitajte i donesite ispravnu odluku.

tradicionalne-boje

Boje za fasadu sa letovanja

Svako od nas se, makar jednom u životu, zaljubio u neko prelepo selo sa grčih ostrva, ili sa italijanske rivijere. Ukoliko vam okruženje i tip kuće to dozvoljavaju, prenesite duh mediteranskih i jadranskih kuća i u vaš komšiluk. Nebesko plava, boja breskve, tirkizna ili jarko žuta, u kombinaciji sa adekvatnom bojom prozora i vrata, načiniće vašu kuću prepoznatljivom i upečatljivom.

boje-sa-letovanja

Odluka o boji fasade svakako nije laka. Pre nego je donesete, dobro promislite i konsultujte se sa arhitektom kao i sa lokalnom regulativom, ukoliko za to postoji potreba. Na kraju, ali ne i manje važno, izaberite kvalitetne i postojane boje.