Burgeri

Američki burgeri su sve popularnija hrana medju mladima

 

Burgeri se sve češće nalaze u ponudi i klasičnih i fast fud restorana kod nas. Ovaj američki specijalitet je na mala vrata ušao u zemlju koju mnogi pamte po roštilju i pljeskavici, kao glavnom predstavniku ovog „žanra“.

U poslednjih nekoliko godina se sve učestalije otvaraju restorani koji po svom konceptu i jelovniku imitiraju male lokalne ugostiteljske objekte u kakvima jedu likovi iz američkih filmova. A burgeri su glavna stavka u meniju takvih restorana. Bar kod nas. Dakle, ljubitelj buregera u Srbiji već može i da bira gde će da pojede svoj omiljeni obrok. Do samo pre nekoliko godina to nije bio slučaj. Jedini kontakt sa burgerima uživo ovde je mogao da bude ostvaren samo u čuvenom Mekdonaldsu. E sad koliko burgeri tamo i „pravi“ burgeri imaju zajedničkih tačaka, veliko je pitanje. Ali o ukusima se ne respravlja. Oni imaju svoje goste kojima se ta hrana sviđa i tu je kraj diskusije.

Kako god, sada imaju konkurenciju. I po svemu sudeći, ta konkurencija je stekla svoju klijentelu, svoje redovne goste. Ne samo da burgeri uspevaju da se održe u zaista velikoj ponudi brze hrane, već se otvaraju i nova mesta gde se ovo američko jelo može pojesti. Svideli se burgeri nekome ili ne, lepo je imati ih u ponudi. Još je važnije da postoji konkurencija, jer to garantuje da se kvalitet neće srozati.

burgeri

Kada je reč o ceni po kojoj se buregeri mogu jesti u Beogradu, ona varira od 250 do nekih 750 ili 800 dinara. Naravno, ovo zavisi od tipa burgera i od njegove veličine. Dakle, uobičajeno je da se burgeri služe uz dosta različitih dodataka, a izbor tih dodataka svakako utiče na cenu. Na primer, nerealno je očekivati da burgeri samo sa kečapom preko i burgeri sa komadom nekog lepog tvrdog sira koštaju isto.

Meso za burgere

Kada je reč o beogradskim restoranima u kojima su burgeri glavna stavka na meniju, kod njih se ovo jelo sprema isključivo od junećeg mesa. Tako bar tvrde u restoranima. I to bi donekle bila glavna razlika u odnosu na „naš“ roštilj, tačnije jela sa roštilja koje smo preuzeli. U roštilj meso, koje se ovde dugo i sa velikom slašću koristi, stavlja se i svinjetina i jagnjetina, u zavisnosti od lokalnog „trejd marka“. Kod burgera toga nema, ili bar ne bi trebalo da bude. Klasični burgeri su od junećeg mesa, a kao i kod svakog drugog jela, postoje mnogobrojni izuzeci. Tako su vremenom širom sveta nastali ćureći, pileći i kakvi sve ne burgeri, koji zbog načina pripreme ipak ostaju burgeri, ali ipak imaju taj „živinski“ prefiks. U Americi postoje i takozvani bafalo burgeri.

Uglavnom, reč je o mlevenoj junetini, oblikovanoj poput pljeskavice, ali nešto debljoj od nje i pečenoj na roštilju, da ne kažemo grilu. Naravno, u to mleveno meso idu i neki začini, a svaki će vam ugostitelj reći da ga oni prave po specijalnoj recepturi koju su dugo testirali.

Ostale posebnosti

Restorani brze hrane koji drže do sebe burgere služe u posebnim lepinjama, uz nezaobilazne pržene krompiriće i razne priloge.