Dečije bolesti

Upala uha i oboljenja respiratornih organa najčešće su dečije bolesti naših  mališana

.

Smatra se da je jedno od najčešćih oboljenja kod mališana, uz bronhitis, upala uha. U suštini, iako česte u mlađem životnom dobu, ova oboljenja mogu da prilično poremete život i mališana i njihovih roditelja, ukoliko se ne leče na vreme. Česte upale uha su nešto što, nažalost prati gotovo svačije detinjstvo.

Međutim, ono na šta svakako treba obratiti pažnju, bez obzira da li je vaše dete sklono ili ne upalama uha jeste redovna higijena nosa. To se odnosi naročito na bebe i decu mlađu od tri godine, jer oni ne znaju kako da se oslobode nagomilanog sekreta. Tu im moraju pomoći roditelji putem redovne, svakodnevne higijene nosa i uklanjanja viška sekreta.

Dečije bolesti - Koje su najčešće bolesti kod dece u ranom detinjstvu upala uha

Najjednostavniji način je onaj za koji verovatno svaka majka zna, a za koji vam je potrebna boca fiziološkog rastvora, igla i špric. Najbolje je koristiti špric od 5 mililitara, barem dok je dete još malo. Za bebe vam je neohodna i pumpica, pomoću koje ćete izvući nagomilani sekret. Najbolje je da ovo radite svako veče nakon kupanja. Jednostavno, sadržinu jednog šprica ubrizgate detetu u nos, a zatim pumpicom izvadite višak sekreta. Pa to isto ponovite i sa drugom nozdrvom.

Redovnom upotrebom fiziološkog rastvora na opisani način ćete umnogome sprečiti upalu uveta kod vašeg mališana. Ukoliko, pak do upale i dođe, važno je reagovati pravilno i na vreme se obratiti specijalisti iz oblasti otorinolaringologije. Nikako nije preporučljivo davati detetu sntibiotik na svoju ruku, jer postoje situacije kada nije neophodno koristiti antibiotsku terapiju. Svakako ORL specijalista će vam dati pravu terapiju.

Pored upale uveta, mališani najčešće muku muče u svom ranom dobu da različitim vidovima oboljenja respiratornih organa. Jedno od najčešćih je sigurno bronhitis. Naravno, ovo oboljenje se mnogo češće javlja kod dece koja žive u gradskim sredinama, usled prevelikog zagađenja vazduha. Kod dece koja su sklonija upali uveta, grla ili, pak imaju uvećane krajnike bronhitis se javlja češće. Zato je mnogo važnije da se leči to, nazovimo ga primarno oboljenje. Što se krajnika tiče, mišljenja o njihovom uklanjanju su podeljena, pa je najbolje poslušati savet specijaliste koji prati vaše dete.

Dečije bolesti - Koje su najčešće bolesti kod dece u ranom detinjstvu bronhitisPrema nekim nezvaničnim teorijama, tek ukoliko dete ima u proseku 8 do 10 puta u toku godine jake upale grla, razmišlja se o uklanjanju krajnika. Nekima ta operacija donese olakšanje, a neki pak nastave da muče svoju muka sa upalama grla. Tako da je najbolja odluka onu koju donesete vi u konsultaciji, naravno sa stručnim licem koje dobro poznaje zdravstveno stanje vašeg mališana.

Nakon što izlečite mališana od bronhitisa, najbolje bi bilo da posetite neku sredinu gde je vazduh manje zagađen ili, pak da odete u neku banju u kojoj se uspešno leče oboljenja respiratornih organa. Za to su najbolje takozvane “ vazdušne banje “, čiji lekovit vazduh čak i bez ikakve druge terapije blagotvorno utiče na respiratorne organe svih, a naročito mališana.

Takođe, dobro je i da dete naviknete da češće pije tople, lekovite čajeve, koji će mu pomoći u oporavku. Valjalo bi i da smanji fizičku aktivnost u periodu oporavka, naravno u meri u kojoj je to moguće, uzevši u obzir da mališani to vrlo lako prebrode i vrlo brzo nastavljaju istim tempom.