Foto tapete za dečiju sobu

Dečija soba može postati atraktivno i zanimljivo mesto za decu ako izaberete adekvatne foto tapete. Veliki izbor foto tapeta za svaku zamisao

 

Foto tapete su odličan izbor za uređenje dečije sobe. Monotoni, jednobojni zidovi u dečijoj sobi nisu poželjni jer ne podstiču na maštu. Daleko bolje rešenje su foto tapete na zidovima, sa različitim motivima, koje deca prosto obožavaju. Foto tapete će Vas koštati skoro isto kao i obično krečenje, ali će vizuelni efekat biti znatno bolji.

Kako izabrati foto tapete za dečiju sobu?

Izbor foto tapeta nije lak. U radnjama možete pronaći najrazličitije motive koji će Vas ostaviti bez daha. Verovatno ćete biti u nedoumici koje foto tapete da kupite. Najbolje je da poslušate želje Vaših mališana i kupite tapete sa motivima koje oni vole. Devojčice se najčešće odlučuju za foto tapete sa motivima iz bajki, likovima princeza i slično, dok dečaci preferiraju spajdermen tapete, foto tapete na kojima su prikazani automobili, fudbalski stadioni, lopte. Foto tapete sa prirodnim pejzažima i životinjama vole sva deca, i dečaci i devojčice, pa je ovakav izbor odličan u slučaju kada sobu deli više dece različitog pola i uzrasta.

foto tapete za dečiju soba - dečija soba i zid sa foto tapetama

Foto tapete mogu biti iz jednog, dva, četiri ili osam delova. Pravilo je da se postavljaju na samo jednom zidu u sobi a da se ostali zidovi farbaju bojom koja je u skladu sa bojom foto tapeta. Nakon izbora foto tapera odaberite i odgovarajuće sredstvo za lepljenje za izabranu vrstu i materijal tapeta.

Postupak postavljanja foto tapeta

Prvi korak u postavljanju foto tapeta je slaganje motiva kako kasnije prilikom lepljenja ne bi došlo do zamene mesta delova. Potom je potrebno na zidu ucrtati linije vodilje kako bi se kasnije delovi foto tapeta idealno uklopili. Lepak se nanosi na foto tapete, ostavi se par minuta da odstoji a potom se delovi lepe na zid. Sušenje treba da bude postepeno, bez promaje i suviše visokih temperatura u prostoriji.

Postupak postavljanja foto tapeta čija osnva je flis je nešto drugačiji nego kod postavljanja standardnih foto tapeta od papira. Naime, prilikom postavljanja flisanih foto tapeta lepak se ne nanosi na poleđinu tapeta već direktno na zid, a potom se postavljaju trake foto tapeta. Samo lepljenje foto tapeta možete sami odraditi, ali ako nemate dovoljno strpljenja koje je neophodno za ovaj posao, najbolje je da ga prepustite majstorima.