Hemoroidi i uzroci nastanka hemoroida

Hemoroidi otežavaju svakodnevno funkcionisanje. Uzroci i tegobe

Simptomi hemoroidalne bolesti umanjuju kvalitet života obolele osobe. Tegobe koje izaziva su vrlo teške. Brojni su uzročnici koji dovode do njenog nastanka. Blagovremeno lečenje je jedini način za rešavanje ovog problema.

Uzroci zbog kojih nastaju hemoroidi

hemoroidi i lečenje hemoroida

Genetski faktor, nedovoljna fizička aktivnost, nepravilna ishrana, zatvor, gojaznost, trudnoća, starost samo su neki od faktora koji dovode do nastanka hemoroida. Hemoroidalna bolest je nasledna. Često se dešava da je u jednoj porodici imaju i mladi i stari usled genetske slabosti zidova krvnih sudova.

Trudnoća je takođe jedan od faktora koji pogoduju nastanku hemoroida. Svaka druga trudnica nakon petog meseca trudnoće se suoči sa ovim problemom. Povećana materica pritiska rektalnu venu čiji zidovi su i onako oslabljeni usled hormonskih promena do kojih dolazi u trudnoći. To rezultira nastankom hemoroidalnih čvorova. Neke bolesti kao što je ciroza jetre doprinose nastanku hemoroida usled promena protoka krvi kroz jetru i stvaranja povišenog pritiska na vene. Sa godinama zidovi krvnih sudova prirodno slabe a opada i usisna snaga srca što dovodi do zadržavanja krvi u oslabljenim venama i njihovog širenja.

Hemoroidalna bolest je česta kod ljudi koji dugo vremena provode u sedećem položaju. Podizanje teškog tereta i teški fizički poslovi su takođe faktori njenog nastanka. Faktor koji najčešće dovodi do nastanka hemoroida je zatvor, odnosno napon koji je neophodno primeniti pri otežanom pražnjenju creva. Nedovoljna higijena analne regije doprinosi nastanku ovog problema.

 

Tegobe koje prouzrokuju oboleli hemoroidi

Oboleli hemoroidi su praćeni brojnim tegobama kao što su pritisak u analnom predelu, svrab, žarenje, bol, krvarenje, prolaps. Kako se hemoroidalna bolest razvija u 4 faze tako su i simptomi sa porastom stepena oboljenja jače izraženi. Naročito veliki problem predstavljaju prolabirani, ispali hemoroidalni čvorovi. Dešava se da se hemoroidalni čvorovi uklješte i stavraju jak bol koji onemogućava normalno funkcionisanje obolele osobe. U težim slučajevima hemoroidalne bolesti dolazi i do tromboze u hemoroidalnim čvorovima koja može dovesti do velikih komplikacija. Hemoroide je potrebno lečiti na vreme. U početku, u prvoj fazi mogu se primeniti metode lečenja koje ne uključuju operaciju, ali već od druge faze bolesti operacija hemoroida THD metodom je jedino rešenje koje će dovesti do potpunog i trajnog izlečenja bolesti.