Metju Herper

 

Lečenje kancera genetskim putem 

Sekvencija genoma i lečenje kancera genetskim putem – lekovi za rak na osnovu gena kancera su nova era obećanja i haosa

 

U velikom govoru lekarima onkolozima, odlazeći predsednik Američkog društva za kliničku onkologiju rekao je svojim kolegama da se pripreme za novo doba u kome ubrzano napreduje genetska tehnologija koja će izmeniti način na koji se tretira rak na bolje – ali i naterati lekare da promene način na koji oni izmišljaju i testiraju nove lekove i brinu se za pacijente.

Lečenje kancera genetskim putem i sekvencija genoma - geni lek za rak

Ovo izjava došla je kao prvi rezultat ovakvog načina razmišljanja koji su urodili plodom. Lek od strane farmaceutskih giganata Roche i Daiichi SANKIO smanjuje rizik od smrti od melanoma za 63 odsto – ako rak kože tumora ima delimičnu mutaciju. Fajzer-ov tretman raka pluća čeka regulatorno odobrenje držeći pacijente od raka pluća živim duže – ako su u maloj manjini koji imaju veoma specifičnu genetsku manu. Dva klinička ispitivanja koje su predstavljene na ASCO godišnjem sastanka u Čikagu, pokazali su da je moguće odabrati lekove za pacijente koristeći panel genetskih testova.

Džordž Sledž (George Sledge), ASCO predsednik i jedan od najboljih istraživača raka dojke u zemlji dramaticno i elokventno je napisao šta će ove velike promene značiti. Ova priča je kondenzacija od njegovih pripremljenih primedbi, koje je ASCO podelio sa mnom. Greške su moje. Pohvala za iznošenje ovih činjenice i izgradnju argumenata pripadaju Dr Sledge-u.

U ovoj priči: Nova era | Pametan rak, glup rak i magične sačmarice | kliničkih ispitivanja i računarske mreže

Lekari za rak, kaže Sledge, ulaze u eru „genomskog haosa“, fraza koja opisuje dva fenomena, kako genetsko ludilo koje čini da se zdrave ćelije pretvore u smrtonosni kancer, i drugo, nestabilnost koja uključuje brzo napredovanje genetske tehnologiju u zaštiti od raka, napredak koji će to doneti u onkologiju. Način na koji se obavljaju klinička ispitivanja biće potrebno da se drastično promene. Nove vrste elektronskih zdravstvenih zapisa biće potrebno kreirati da bi prikupljali nove podatke, obaveštavali odmah lekara o novim rezultatima, i pratili koliko dobar posao lekari rade. Sledž, čiji se jednogodišnji mandat predsednika ASCO završava, tvrdi da se lekari moraju suočiti sa ovom eksplozijom nove tehnologije.

Ovo nije samo priča o novoj tehnologiji genetike – to je stvarno pitanje života i smrti. Govor je inače bio posvećen Sledžovom administrativnom asistentu koji je nedavno oboleo sa dijagnozom trostruko negativnog raka dojke, jedne od najtežih vrsta bolesti za lečenje.

Milion i po Amerikanaca će biti dijagnostikovano sa oboljenjem raka ove godine, rekao je Sledge. Stopa smrtnosti raka pada kao rezultat manje pušenja duvana i bolje nauke, ali malignitet ubija pola miliona Amerikanaca svake godine. Troškovi zdravstvene zaštite podstiče inflaciju. Prema članku u časopisu Nacionalnog instituta za rak, troškovi za negu raka će se povećati za 27 odsto ili više. Radna snaga sastavljena od lekara koji su spremni da urade kliničkog ispitivanja pada, jer to je težak posao, relativno slabo plaćen, pa je rad na novom leku za rak “rad iz ljubavi.“. I većina ispitivanih lekova za rak ne uspe. Primera radi uspešnost novih lekova za rak u završnim studijama je 34%, u poređenju sa 60% uspešnosti kod respiratornih bolesti, endokrinologije i poremećaja imunog sistema.

BioAntiBio biljne kapi za imunitet i infekcije unutrašnjih organa

Lekari su pokušavali da koriste lokalizovane tretmane za napad na tumore od 19. veka. Od 1940-ih i ranih 1950-ih, prve HEMIOTERAPIJE su korišćene. Rak lekovi poput Gleevec i Erbitux, lekovi za ciljane napade na specifične mutacije u ćelijama raka, su bili prodori u protekloj deceniji. Sledeći korak, kaže Sledge, je DNK sekvencionalna tehnologija, koji postaje jeftinija i moćnija po stopi bržoj od Murovog zakona, koji predviđa redovno smanjenje troškova mikroprocesora koji je vodio računarske revolucije do sada. Već, primećuje on, kompanije kao što su Knome u Kembridžu, Masačusets, će isporučivati genom na USB stiku.

„Dakle, šta se dešava kada nekoliko godina od sada, pacijent koji ulazi u lekarsku ordinaciji i u ruke lekara stavlja Memori Stick natovaren gigabajtima ličnih podataka svog genoma?“ Sledge pita.

Njegov odgovor: poplava podataka pomoći će lekarima i pacijentima, ali stvari će biti „vrlo, vrlo komplikovane.“

http://www.forbes.com/sites/matthewherper/2011/06/05/cancers-new-era-of-promise-and-chaos/