Makrobiotička heljdina pita sa pečurkama, pirinčem, prazilukom i šargarepom

Moćna makrobiotička i heljdina pita sa pečurkama i pirinčem za sva čula. Ovo je zdrava slana pita koja se jednostavno obožava. Recept kako da se spremi makrobiotička pita od heljde

 

Makrobiotička heljdina pita sa pečurkama, pirinčem, prazilukom i šargarepom

Prvi put sam heljdinu pitu sa pirinčem i pečurkama probao pre dve decenije na jednom skupu alternativaca makrobiotičara. Zato je i zovem makrobiotička pita. Bio sam jako sumnjičav kada su mi ponudili slanu heljdinu pitu sa pečurkama i pirinčem. Zamislite pirinač u piti, ko je to video? Medjutim, radoznalost je bila jača od sumnjičavosti, pa sam probao tu i takvu heljdinu pitu sa pečurkama i pirinčem. Mom oduševljenju nije bilo kraja, odmah sam tražio repete i tražio recept. Nakon toga, u mojoj kući je počela da se pravi heljdina pita sa pečurkama i pirinčem na oduševljenje cele familje, jer je to sjajna slana poslastica.

Juče me je prijatelj Lale podsetio na nju, jer kako kaže, njegova Ljilja pravi najbolju pitu sa pečurkama, što je mene isprovociralo da ga pitam da li je jeo heljdinu pitu sa pečurkama i pirinčem. Pirinač? – smrklo se mom prijatelju Laletu. No, nakon par objašenja, reče mi da mu pošaljem recept, pa kako njemu tako i svima šaljem recept preko interneta. Izvinjavam se svima što je moj recept malo površan, jer ja sam ne spremam pitu, već moja supruga, tako da su mere odakativne, ali posluži će.

Recept makrobiotička heljdina pita sa pečurkama i pirinčem – sastojci

800 grama srednjih heljdinih kora

400 grama pečurki – šampinjoni

400 grama praziluka (onaj veliki praziluk, ne mali prolećni)

2 velike šargarepe ili rendana šargarepa

200 grama pirinča

soja sos

ulje, so i biber

Kako se priprema heljdina pita sa pečurkama i pirinčem

Praziluk se isecka na kolutove i stavi da se dinsta u šerpu sa uljem. Kada je praziluk skoro dinstan, doda se rendana šargarepa, pa pirinač i proprži se malo. Onda se dodaje voda i meša da ne zagori. Kuva se desetak minuta dok pirinač ne omekša i ne nabubri. Kada je pirinač gotov, dodaju se seckane pečurke, sve se zalije sa jednom do dve kašike dobrog soja sosa, zasoli i zabiberi po želji. Dodajte dovoljno vode da nadev bude vlažan. Vode iz nadeva i iz pečurka treba da bude dovoljno da se pirinač dobro skuva. Tako se pravi nadev za heljdinu pitu sa pečurkama.

Dok se nadev malo hladi, poredjati kore i namazati ih rastvorom vode i ulja. Heljdina pita sa pečurkama i pirinčem može da se pravi kao pita savijača ali može i kao gibanica, od čega zavisi kako ćete kore slagati. Nisam majstor za savijanje kora, tako da tu neću ni davati neki recept.

Kada heljidne kore ispunite nadevom, sve se stavlja u rernu i peče nešto više od pola sata na 220 C.

Lale, sada si ti na redu :-)

 

Zlatko Šćepanović