Obične stvari koje narušavaju zdravlje u kući – greška koje vas košta zdravlja

Neke sasvim obične i rutinske stvari mogu biti greška i štetne po zdravlje u kući. Nekoliko saveta kako da izbegnete greške koje vas mogu koštati zdravlja

 

Obične stvari koje narušavaju zdravlje u kući - greška koje vas košta zdravlja

Niste ni svesni da na ovaj način narušavate zdravlje.  Znate već za male pogreške koje štete zdravlju poput preskakanja doručka, nošenja visokih potpetica, neredovnog spavanja, konzumiranja gaziranih pića… Međutim, da li ste nešto prevideli?

Sušite veš u kući

Greška:  Obesili ste vlažnu odeću u svom domu. Iako je veš čist, on zagađuje vazduh, tvrde naučnici. Vlažna odeća povećava vlažnost vazduha stvarajući alergijsko okruženje u kom grinje i plesan bujaju do koncentracije 300 posto veće od sigurnih granica.

Oko 25 posto domaćinstava u kojima se veš suši pozitivno je na gljivicu Aspergillus fumigatus koja uzrokuje infekcije pluća kod osoba s oslabljenim imunološkim sistemom. (To što ne vidite zelenkaste mrlje na zidu ne znači da ste sigurni; spore su često nevidljive golim okom.)

Savet: naučnici preporučuju da da veš ostavljate u prostoru koji ima nezavisan izvor toplote i ventilaciju – kad sušite odeću u kupatilu, uključite ventilator i zatvorite vrata.

Perete zube odmah nakon doručka

Greška: Zube čistite neposredno nakon obroka ili pića. Svaki put kada popijete napitak poput kafe ili soka od pomorandže, kiselina preplavi usta. Ako perete zube pre nego što pljuvačka neutralizuje pH, zapravo ste tu kiselinu utrljali u gleđ što ubrzava njenu eroziju.

Osobe koje peru zube 20 minuta nakon što su popile nešto kiselo, izgubile su više dentina (sloja ispod gleđi) od onih koje su čekale duže pre pranja, pokazalo je istraživanje.

Savet: nakon što popijete kiseli napitak poput voćnog soka, gaziranog pića ili vina, popijte čašu vode i pričekajte barem 30 minuta pre nego što operete zube. Do tada će pljuvačka neutralizovati kiseline i remineralizovati gleđ.

Čuvate krompir u frižideru

Greška: Krompir ste izložili previsokoj ili preniskoj temperaturi. Keks, tamni tost, čips, pomfrit i drugi dragi ugljeni-hidrati sadrže dve vrste sastojaka: šećer i aminokiseline aspargine. Na visokim temperaturama poput prženja i pečenja ta kombinacija stvara akrilamid, hemikaliju povezanu s nekim vrstama karcinoma (uključujući rak jajnika i bubrega), nedavno je upozorila američka Agencija za hranu i lekove (FDA).

Čips i pomfrit posebno su opasni kada se stave u frižider prije kuvanja. Hladnoća pretvara više skroba u šećer što rezultuje još višim nivoima kancerogena.

Savet: kod kuće možete smanjiti visok nivo akrilamida u prženim krompirima njihovim čuvanjem na tamnom i hladnom mestu i držanjem sirovih kriški u vodi 15 do 30 minuta pre kuvanja.

Kuvanje je najbolja tehnika ukoliko želite da smanjite akrilamide. Što je krompir ili tost više poprimio smeđu boju, to sadrži više akrilamida.

Uzimate istu tabletu za glavobolju i mamurluk

Greška: Često koristite lek protiv bolova acetaminofen. Kada pomešate acetaminofen s alkoholnim pićem, bubrezi pate, tvrdi se u jednoj studiji.

Acetaminofen inhibira protein koji telo koristi za razgradnju alkohola, a osim toga alkohol može da izazve dehidraciju što bubrege stavlja pod još veći napor.

Savet: nemojte kombinirati acetaminofen s alkoholom. Raspitajte se u apoteci.

Nosite sjajnu žutu torbu

Greška: Izabrali ste svetlu torbu od lažne kože. Torbe, novčanici i kaiševi izrađeni od svetle lažne kože često sadrže nivoe olova mnogo veće od dopuštenih. Najviše ih je pronađeno u žutim, zelenim, narandžastim i crvenim. Olovo, koje se može preneti u tragovima iz torbe u ruke pa u usta – uzrokuje probleme u razvoju kod dece, a kod odraslih je povezano s bolestima srca i nekim vrstama raka.

Savet: da biste bili sigurni, izbegavajte torbe i novčanike izrađene od lažne kože i odlučite se radije za platno ili najlon, ako vam prava koža nije dostupna.

Izlazite s pušačem

Greška: Mislite da su usta poput pepeljare najgora stvar kad se ljubite s pušačem. Međutim, toksini iz cigareta smanjuju imunološki sistem u grlu, zbog čega pušači nose bakteriju Neisseria meningitidis. Bakterija se ljubljenjem širi putem kapljica iz zadnjeg dela grla.

Savet: preporučite mu električnu cigaretu.