Dušek i dušeci

Kako da izaberete dušek i o čemu da vodite računa

 

S obzirom na to kakva je trenutna ponuda na tržištu, kupovina dušeka za spavanje nije nimalo naivan zadatak. Ko se nije dobro pripremio, „proguglao“, raspitao se, biće zapanjen kakvi sve dušeci postoje, od kojih sve materijalima i sa kakvim sve karateristikama. Ne obraćajte pažnju mnogo na reklame, kojima ste sigurno izloženi, već se informišite o tome koji sve dušeci postoje na našem tržištu, ili bar koji dušeci mogu da se uklope u vaš budžet, jer vas čeka dosta posla.

Pre svega, važno je da znate da ne postoje još uvek dušeci koji su u svemu i za svakoga naj. Jednostavno, kao što ne postoji ništa na svetu što odgovara svima. Možda je to još izraženije kada govorimo o dušecima, jer svako ima svoj „stil“ spavanja, svoje potrebe, svoje želje. Svemu tome treba prilagoditi i dušek, odnosno kupiti onakav koji te potrebe može da zadovolji. Sa dimenzijama ćete lako izaći na kraj, barem kad je u pitanju širina i dužina, jer na svoj krevet možete da stavite samo tu jednu, odgovarajuću širinu ili dužinu. Možda o ovom detalju niste razmišljali, ali dušeci mogu da se razlikuju po debljini ili dubini, kako vam drago. I od toga u velikoj meri može da zavisi i njihova udobnost. Obratite pažnju na to.

kako izabrati dušek i kakvi sve dušeci postoje

Ako zanemarimo problematiku u vezi sa dimenzijama, koja zapravo nije nikakva problematika, ali ipak treba voditi računa da se ne kupi dušek veći od kreveta, naredna stavka kojoj treba posvetiti posebnu pažnju je tvrdoća. Dučeci mogu biti izuzetno tvrdi, ali i izuzetno mekani. Ni jedni ni drugi nisu naročito udobni, a nisu ni preporučljivi.

Ni previše tvrdi ni previše mekni dušek

Preterano tvrdi dušeci ne pružaju dobru potporu vašim leđima u slučaju da spavate ležeći na leđima. Naime, zbog svoje nefleksibilnosti oni se neće ugibati pod vašim leđima prateći njihov oblik, već će donji deo leđa ostati bez potpore, takoreći da „visi u vazduhu“. Prostim eksperimentom ćete utvrditi da je neki dušek iz ove, previše tvrde kategorije. Naime, ako kad legnete na leđa možete da provučete ruku ispod leđa, u predelu bubrega, taj dušek je suviše tvrd. Kod onih koji ne spavaju na leđima, već na boku, pa čak i na stomaku, pored neudobnosti, tvrdi dušeci mogu da dovedu i do problema sa cirkulacijom. Naime, ovakav dušek može izazvati jak pritisak na pojedine delove tela, na tačke vašeg oslonca i onemogućiti normalnu cirkulaciju krvi, što dovodi do toga da vam pojedini delovi tela trne kad se probudite.

Suviše meki dušeci su nepogodni zbog toga što kod njih ne može da bude normalne regulacije toplote i vlage. Zbog toga što je otežan protok vazduha, dolazi do zadržavanja toplote, što utiče i na kvalitet sna. Iz istog razloga može da se dogodi i da se stvara vlaga. Dušeci su suviše meki ako u njima tonete i otežano se pomerate. Pored ovih nedostataka, oni takođe ne pružaju dobru potporu vašem telu, pa će ono biti u nepravilnom položaju, što dovodi do bolova u leđima.

Zato uvek pitajte da li smete da malo prilgnete i isprobate dušek. Ovde pogledajte najčešće vrste dušeka http://www.mojdom.rs/duseci