U muzici su se mnogi okušali i pokušali da od nje žive. Većina njih nije uspela u tome i to pravilo važi za sve žanrove i za sve nivoe – od lokalnih bendova i muzičara, do onih koji su na ovaj ili onaj način dobili priliku da se pojave na velikoj sceni. Mikrofon u ruke su uzimali i oni malo više talentovani, ali i oni sa potpunim odsustvom dara. Svako ima pravo da se ukša. Neki „sluhisti“ nisu uspeli da prevaziđu nivo pevanja u seoskoj kafani, jer talenat u muzici, kao i u bilo kom drugom poslu, ne igra presudnu ulogu. Muzičari moraju da rade naporno i da budu veliki profesionalci i upravo je to razlog što su neki uspešni i traju, a drugi probaju i odustanu.
Ne mislimo tu samo na velike estradne zvezde sa našeg podneblja, niti na velike svetske muzičke grupe, koje su samo po sebi instutucija i oko kojih se vrti čitava armija upošljenika. I bendovi za svadbe počivaju na sličnom principu, s tim da su razmere svega mnogo manje. Daleko od toga da im je lako, ali rade mnogo manje od velikih profesionalaca. U svoj biznis ulažu manje i posledica toga je da zarađuju manje. Ali bend za svadbe takođe mora da zadovolji neke kriterijume tržišta ukoliko namerava da opstane. Muzičko umeće se tu podrazumeva, a treba mu dodati i odgovornost i rofesionalan pristup poslu. Njima nečija svadba nije zabava ili pijanka, kao ostalim gostima, već posao koji moraju da odrade kvalitetno.
U skladu sa time, dobri bendovi za svadbe su prilično traženi, ali i prilično traže. Da biste ih angažovali za svoju svadbenu proslavu, neophodno je da ih kontaktirate mnogo ranije. Obično su zauzeti i po nekoliko meseci unapred.

Kako da proverim koliko je bend za svadbu kvalitetan

Ukoliko nemate neki bend koji vam se izuzetno dopada i za koji na neki način znate da je profesionalan, potraga za svadbenom muzikom može da potraje dugo. Zato nemojte da dozvolite da se sa ovim problemom suočavate u poslednji čas, onda kad je svadba već dogovorena. Vrlo lako se može dogoditi da su oni koji vam se dopadaju već zauzeti tog dana. I nemojte pokušavati da ih unosnom ponudom privolite da promene odluku i otkažu prethodno zakazanu svirku, jer profesionalni bendovi za svadbe to nikada ne rade, koliko god veliki novac bio u igri.
Raspitajte se o tome koji muzičari su kvalitetni, ali nikada ne donosite odluku samo na osnovu preporuke. Obavezno se dogovorite sa njima gde biste mogli da ih čujete. Po mogućstvu,neka to bude baš neka svadba, jer ćete tako na najbolji način moći da se uverite u njihov kvalitet. Pored toga kako zvuče, na ovaj način ćete videti i čime od opreme raspolažu, to jest kakvog je kvaliteta ozvučenje, da li je preglasno, da li se čuje razgovetno i tako dalje. Takođe, obratite pažnju na njihovo ponašanje, jer svakako ne želite nekoga ko bi bio neljubazan prema vašim gostima.
Ako ste zadovoljni onim što ste videli, počnite pregovore o ceni.