Dan Pobede nad fašizmom – 9 maj

Jedan datum 9 maj i dva praznika zapadne i istočne Evrope – Dan Evrope za zapadnjake i Dan pobede nad fašizmom za Ruse.

 

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja u znak sećanja na sve pale borce antifašističke borbe, iako je Drugi svetski rat na svetskom nivou konačno završen tek nekoliko meseci kasnije, bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju od strane Amerikanaca, jer Japan nije hteo da prizna kapitulaciju.

Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika i antifašističke koalicije zemalja, sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. S obzirom da su Rusi stigli do Berlina i porazili nemačku armiju, pripala im je čast da kao ratni pobednici budu potpisnici nemačke kapitulacije. Time je zvanično Drugi Svetski rat u Evropi završen. Taj dan pobede nad fašizmom je u Rusiji usvojen za nacionalni praznik i dan pobede u Otadžbinskom ratu. Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, i to u Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Moldaviji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Ukrajini, Uzbekistanu i Izraelu od 2000.

Najveća vojna parada održava se svake godine 9. maja u Moskvi, sa velikim mimohodom više roda vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

Dan Pobede nad fašizmom – Vojna parada 2013 snimak u HD rezoluciji

httpv://www.youtube.com/watch?v=6x2ZK-dV3yk