Atraktivan GoPro HD video snimak ruskih borbenih aviona lovaca MiG 29 i Su 27 u letu

HD kamera GoPro2 na repu aviona i u kabini pilota – snimak ruskih borbenih aviona lovaca MiG 29 i SU 27 tokom leta

 

Lep video snimak u vazduhu leta ruskih borbenih aviona Mig 29 i Su 27. Vredi pogledati. Video snimak je napravljen u HD visokoj rezoluciji i po lepom vremenu. Zanimljivo kako sve to izgleda snimljeno kamerom.

MiG 29

MiG-29 (NATO naziv Fulcrum) je sovjetski/ruski lovački avion, četvrte generacije.

GoPro HD video snimak MiG 29 i Su 27 u letu ruski borbeni avion MiG-31

Koncipiran je i namenjen za suprostavljanje američkim avionima F-16 fajting falkon i F-15 Igl, za prevlast u vazdušnom prostoru. Paralelno je razvijan sa avionom Su-27, zbog potrebe međusobnog dopunjavanja, u zajedničkom izvršavanju zadataka, u zaštiti vazdušnog prostora Sovjetskog Saveza. Razvijen je sedamdesetih godina 20. veka, u OKB Mikojan, a uveden je u operativnu upotrebu, u sovjetsko naoružanje i u još 25 drugih država, u 1983. godini.

Proizvedeno je preko 1 600 primeraka, u raznim varijantama i još uvek se proizvodi. Karakterističan je i po tome, što je u odnosu na sve ostale tipove sovjetskih/ruskih borbenih aviona, doživeo najveću transformaciju u usavršavanju od bazne do najsavremenije varijante. To je dobrim delom i posledica post-sovjetske politike prelaska na tržišnu ekonomiju i uključenja u međunarodnu konkurenciju i u domenu vojnih tehnologija. Konkurentan je na svetskom tržištu borbenih aviona četvrte generacije, u toku je više ugovorenih isporuka.

MiG-29 je prvi sovjetski/ruski borbeni avion, koji je uveden u NATO naoružanje, preko nemačkih varijanti MiG-29G/MiG-29GT.

Su-27

Suhoj Su-27 (rus. Сухой Су-27, NATO naziv engl. Flanker) je višenamenski visokomanevarski lovac, četvrte generacije, za postizanje prevlasti u vazdušnom prostoru, u svima vremenskim uslovima, danju i noću.

GoPro HD video snimak MiG 29 i Su 27 u letu ruski borbeni avion Sukhoi Su-27

Uveden je u operativnu upotrebu Crvene armije, 1990. godine, a kasnije je nastavljeno sa njegovom upotrebom u ratnom vazduhoplovstvu Rusije, kao sa jednim od osnovnih borbenih aviona. Takođe, u operativnoj je upotrebi i u drugim bivšim zemljama Sovjetskog Saveza, Indiji, Kini, Iranu i drugim.

Razvila i proizvodila ga je firma Suhoj/KnAAPO. Glavni konstruktor aviona Su-27 je Mihail Petrovič Simonov.

Osnovna namena mu je borba, za postizanje prevlasti u vazdušnom prostoru, u dopuni sa nešto manjim avionom MiG-29, po sličnom sistemu kao američki F-15 Igl i F-16 Falkon. Na osnovu standardne verzije Su-27, razvijeno je više varijanti za različite namene, kao mornarička verzija Su-33 (Su-27K), školsko-borbena Su-27UB, višenamenski lovci u više varijacija Su-30 i Su-35 (Su-27M).

 

GoPro2 mounted the tail of the MiG 29 and Su 27 cockpit

httpv://www.youtube.com/watch?v=7HOLONP0Td4