Nauka Web

Gugl auto – Google napravio kola bez volana

 

I Da Vinči bi se zadivio!

GOOGLE NAPRAVIO KOLA BEZ VOLANA – GUGL AUTO

Gugl je napravio kola – Gugl auto, kojima se upravlja – bez volana! i napraviće ih još stotinu – rekao je Sergej Brin, suosnivač ovog tehnološkog giganta.

 

Što nema, ne treba mu!… Samo dva „dugmeta“!…

 

Kako je izjavio na jednoj tehnološkoj konferenciju u Južnoj Kaliforniji, Gugl će napraviti 100 prototipskih vozila koja će da voze, sama – što znači da u njima nema volana, ali ni kočnica i papučice za gas!

Umesto sveg, tog, postoje, samo, dugmad za „Kreni“ i „Stani“!…

Gugl auto - Google napravio kola bez volana-google-selft-driving

Treba pritisnuti „Kreni“…

Kad se pritisne „Kreni“, funkciju vožnje preuzima kombinacija senzora i kompjuterskog proračunavanja.

Gugl je do sad prešao na stotine hiljada kilometara vozilima „leksus SUV“ i „tojota priuzes“ s ovom specijalnom opremom.

To su prvi prototipovi automobila bez volana koje je Gugl napravio za sebe.

Ova vozila neće biti na prodaju, i nije verovatno da će se Gugl baviti proizvodnjom automobila.

Video-prilog – trajanje: 2:52 minuta

httpv://www.youtube.com/watch?v=CqSDWoAhvLU

Izvor: www.novimagazin.rs

http://www.novimagazin.rs/opusteno/gugl-napravio-kola-bez-volana-video,

Priredio: V. V. M.

oOOo

5 komentara

 • A koji je to tip Tojote „priuzes“? Iako sam veliki ljubitelj japanskih automobila, taj tip prvi put vidim u ovom clanku. Znam, doduse, za Prius, jedan od najprodavanijih hibridnih modela ovog proizvodjaca, ali bih volela (posto ne nalazim nista na Guglu) da vidim link tog misterioznog modela? Ili mozda samo malkice istrazivanja pre objavljivanja, ako vec zelite da pisete o automobilima, ali ih ne poznajete dovoljno…

 • Za Darinku:

  Ne budite nedobronamerni, pogotoo ne ironični jer niste u pravu!

  Davno sam prestao da vozim kola, a i ne stidim se da „priznam“ da nemam pojma o japanskim automobilima, ponavljam, samo sam preneo tekst o kolima bez volana i vozača, smatram da je veoma zanimljiv (ne auto već članak).

  Evo Vam link, „poslužite se“:

  http://www.nydailynews.com/news/national/google-latest-project-toyota-prius-cars-drive-article-1.187282

  Pozdrav, V. V. M.

  oOOO

 • Sa znacajnim zakasnjenjem, odgovaram…

  1. Ako niste spremni da prihvatite kritike na tekst koji nameravate da objavite, nemojte ga ni objavljivati. Ili spremite bolju odbranu.
  2. Kao sto u svom originalnom komentaru rekoh, istrazite pre nego sto objavite. Ako vec zelite da blogujete, bavite se cinjenicama (makar u lingvistickom smislu), a ne da sa manjkom znanja grametike i pravopisa jezika na kojem obavljujete post pokusavate da zadobijete publiku za svoj blog.
  3. Akko (iliti matematicki receno: ako i samo ako) verujete da je vasa tvrdnja ispravna, postavite je na globalnu mrezu na nedvosmislen i jasan nacin… Ne tako da iole obrazovanom citaocu zatreba recnik i stosta tumacenja da bi shvatio sta je pisac zeleo da kaze.
  (4. Za Niko: Priuses je adekvatna mnozina na engleskom jeziku, ali posto je clanak na nasem nejakom srpskom – mnozina bi glasila Prijusi)

  Ako zelite da blogujete, naucite da prevodite kako treba, da ne kazem: naucite srpski jezik. Ako vam to nije u interesu, nemojte blogovati ili blogujte na englekom, ako vas tu sreca vise posluzi…

  Ovakvi nepismeni clanci uticu na globalno glediste spram nase zemlje… Mislite o tome sledeci put kada postavite clanak koji nema veze sa osnovackom pismenoscu, a da ne pricam o osnovama novinarskog istrazivanja koje Vam je, ocigledno, mnogo izvan opsega namera i zelja pri objavljivanju bilo cega na mrezi…

  Svojim manjkom znanja i istrazivanja pre objavljivanja clanka, brukate citav Balkan iza kojeg stojite sa nazivom naloga „basta balkana“. Pitam se da li biste jednako stali iza svojih navoda, kada bi vam poslodavac po imenu i prezimenu citao postove. Ja iza svojih tvrdnji stojim (iako sam sapozaposlena), da li to vazi i za Vas? Da li ste u stanju da ono sto pisete odbranite na svakom nivou, ili ste samo nasli nacin na koji verujete da mozete da se ispoljite bez posledica?

  Ja u ovom trenutku gde god mogu idem peske, jer tu je najmanja emisija. Ako sam „kratka s’ vremenom“, tu je auto na nivou Euro 4+, koji me doveze gde treba. Sta Vi vozite? U koji energetski razred vam spada dom? Da ne idem dalje…

  Ja ne palim klimu ni kalorifer. Da li to i za Vas vazi? Ili ste samo nasli clanak koji deluje dovono ekskluzivno i nevesto ga preveli, pa ga objavili?

  Koliko VI (licno ili kao domacinstvo) doprinosite?

Ostavite komentar