HAARP zavera – kolektivna paranoja Srbije

Kad bi bilo moguće izvršiti takva merenja, ja verujem da bi ovog trenutka Srbija bila zemlja sa najviše teoretičara zavere po glavi stanovnika.

Piše: Vladimir Vujinović


„Svetsku urotu osećamo na svakom koraku”, izjavljuje hrvatski novinar Krešimir Mišak, autor Na rubu znanosti, dobro nam znane emisije koja je ostvarila kultni status u svim zemljama balkanskog regiona. A segmenti iz kojih je sačinjena zavera, taj globalni sistem kontrole ljudi, mnogostruk je i zadire u svaku poru čovekovih svakodnevnih aktivnosti. Od korporatizma, bankarskog monetarnog sistema i kapitalističkog ustrojstva kojeg promovišu političke elite svih zemalja, pa do medijske manipulacije stanovništvom, GMO hrane, medicine, farmacije.Kao što je u svom članku o HAARP-u bloger Amitz Dulniker rekao, kad teoretičar zavere nešto utuvi u svoju glavu, tu više nema leka. Tu onda počinju da se stvaraju poveznice i tamo gde ih nema, a ljudska paranoja radi po nekoj sasvim drugoj logici.

HAARP zavera paranoja

Činjenica da britanski teoretičar zavere David Icke svoje knjige prodaje u milionskim tiražima, kao i to da njegov američki kolega Alex Jones ima jednak broj pregleda na svom You Tube kanalu, govore nam da je posredi ozbiljan biznis. Pritom, Ickeova tvrdnja da je ljudska rasa porobljena od strane vanzemaljskih Reptila, mislim da nam otkriva još jedan šablon teorije zavere. Ljudska opčinjenost nepoznatim toliko je velika, da će najegzotičnije i najneerovatnije tvrdnje imati i najveću prođu.


Kako smo mi u svemu posebni i drugačiji, tako je i teorija zavere na našem tlu poprimila svoj originalni oblik. Plansko menjanje klime od strane iluminatsko-masonskih moćnika, takođe je već duže vreme jedan od standardnih segmenata teorije zavere. HAARP antene postavljene u Aljasci, kao i zaprašivanje chemtrailsom neki su od tih konkretnih načina kako se deluje na klimu. Naravno, sve su to nezaobilazna učenja međunarodne antiurotničke zajednice, ali upravo je kod nas, i to vreme nedavnih nezapamćenih poplava, baš taj segment teorije zavere dobio svoj najgroteskniji oblik.


Priča da su poplave izazvane dejstvom HAARP-a, toliko se raširila da je svaki prosečni Srbin čuo za nju. Kad bi bilo moguće izvršiti takva merenja, ja verujem da bi ovog trenutka Srbija bila zemlja sa najviše teoretičara zavere po glavi stanovnika. Na Fejsbuku je čak nikla i grupa koja zahteva uklanjanje HAARP-a iz Srbije. U trenucima dok se piše ovaj tekst, ta grupa ima blizu 50 hiljada ljudi. Njihova potraga za fantomskom HAARP antenom u Barajevu, jednaka je kao i pokušaji Ilije Čvorovića da uslika neprijateljsko dejstvo u Vinči. U svom intervjuu Politici, poznati bloger Istok Pavlović je ovu grupu opisao rečima: „Hiljade i hiljade ljudi, zatvoreni u jedan virtuelni prostor, koji jedni druge ohrabruju u produbljivanju paranoje.”


Uz već spomenutog Amitza Dulnikera, upravo je Istok Pavlović bio jedan od onih koji su u svojim tekstovima  demistikovali HAARP, i pre nego što je on postao kolektivna paranoja Srbije. A kad je mladi naučnik Marko Rančić, koji trenutno piše doktorat iz fizike na nemačkom univerzitetu u Konstancu, napisao članak na portalu svetnauke.org u kojem je objasnio šta je tačno HAARP, šta je jonosfera, to su prenele gotovo sve naše dnevne novine. Naravno, paranoja nije prestala, samo se još više produbila. Teoretičari zavere sad imaju neoboriv dokaz da se i definitivno sve u ovoj zemlji urotilo protiv njih.


Da je stvar i više nego komična, pokazuju i razne parodije na HAARP koje se šeruju društvenim mrežama. Tako možete naleteti i na oglase za kućne verzije HAARP-a za travnjake, a u video prilozima Milana Tarota, možete videti, kako uz pomoć HAARP-a, na primer, ispeći pitu u rerni.


Stvar jeste satirična, ali ni u kom slučaju nije naivna kako to možda izgleda na prvi pogled. Nemojte se začuditi ako se jednoga dana suočimo sa fatalnim zdravstvenim posledicama ili nekim neizbežnim zarazama, zbog toga što sada sve više roditelja odbija da vakciniše svoju decu. Naša paranoja je otišla tako daleko da nam je čak postala pokriće i za neznanje. Ne postoji razlika između sujeverja naših paganskih predaka koji su uzrok grmljavine videli u Perunu, i našeg sujeverja da kišu na Balkanu izaziva HAARP.. „Valjda je lakše verovati da nam se loše stvari dešavaju zato što nas neko mrzi, nego da su one rezultat naše sopstvene učmalosti morala”, kaže fizičar Milan Rančić u jednom svom intervjuu. Teorija zavere obično je egzotično pokriće da sa sebe skinemo odgovornosti za nedaće koje nam se dešavaju, da imamo na koga da se ljutimo za sve što vidimo da je naopako.


Ali, iznenadiću sve teoretičare zavere… Ja verujem da određena zavera postoji, ako ćemo već da zadržimo prepoznatljivu terminologiju. Da sam ja neko ko iz senke porobljava čoveka, sebe bih zamislio otprilike onako kako je Biblija opisala Đavola, a dominatnu njuejdžersku interpretaciju teorije zavere, upravo bih forsirao kao jedno od svojih najmoćnijih oružja. Čuveni italijanski pisac Umberto Eco, koji se u svojim romanima često bavio konspirološkom temom, možda nam je dao najbolju smernicu kad je jednom prilikom izjavio: „Nije pitanje ko vlada svetom, nego je osnovno pitanje zavere ko proizvodi zlo?“ Mi nismo naivne dobrice koje tamo neki iluminatski zlikovci, kroz hranu, medije, kemtrejlove i HAARP pokušavaju načiniti zlima. Zlo je već u nama samima i mi ga ispoljavamo na svakom koraku. Postoji samo jedna istinska zavera, a ona podrazumeva vladavinu demonskog zla nad nama samima i nad našim postupcima. Da dobro sam se izrazio, zlo jeste „demonsko”. Čak i ako postoji neko spolja ko bi ga podsticao, to zlo svoje izvorište ipak ima duboko u ljudskom srcu.