Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

HAARP zavera – kolektivna paranoja Srbije

HAARP zavera – kolektivna paranoja Srbije

Kad bi bilo moguće izvršiti takva merenja, ja verujem da bi ovog trenutka Srbija bila zemlja sa najviše teoretičara zavere po glavi stanovnika.

Piše: Vladimir Vujinović


„Svetsku urotu osećamo na svakom koraku”, izjavljuje hrvatski novinar Krešimir Mišak, autor Na rubu znanosti, dobro nam znane emisije koja je ostvarila kultni status u svim zemljama balkanskog regiona. A segmenti iz kojih je sačinjena zavera, taj globalni sistem kontrole ljudi, mnogostruk je i zadire u svaku poru čovekovih svakodnevnih aktivnosti. Od korporatizma, bankarskog monetarnog sistema i kapitalističkog ustrojstva kojeg promovišu političke elite svih zemalja, pa do medijske manipulacije stanovništvom, GMO hrane, medicine, farmacije.Kao što je u svom članku o HAARP-u bloger Amitz Dulniker rekao, kad teoretičar zavere nešto utuvi u svoju glavu, tu više nema leka. Tu onda počinju da se stvaraju poveznice i tamo gde ih nema, a ljudska paranoja radi po nekoj sasvim drugoj logici.

HAARP zavera paranoja

Činjenica da britanski teoretičar zavere David Icke svoje knjige prodaje u milionskim tiražima, kao i to da njegov američki kolega Alex Jones ima jednak broj pregleda na svom You Tube kanalu, govore nam da je posredi ozbiljan biznis. Pritom, Ickeova tvrdnja da je ljudska rasa porobljena od strane vanzemaljskih Reptila, mislim da nam otkriva još jedan šablon teorije zavere. Ljudska opčinjenost nepoznatim toliko je velika, da će najegzotičnije i najneerovatnije tvrdnje imati i najveću prođu.


Kako smo mi u svemu posebni i drugačiji, tako je i teorija zavere na našem tlu poprimila svoj originalni oblik. Plansko menjanje klime od strane iluminatsko-masonskih moćnika, takođe je već duže vreme jedan od standardnih segmenata teorije zavere. HAARP antene postavljene u Aljasci, kao i zaprašivanje chemtrailsom neki su od tih konkretnih načina kako se deluje na klimu. Naravno, sve su to nezaobilazna učenja međunarodne antiurotničke zajednice, ali upravo je kod nas, i to vreme nedavnih nezapamćenih poplava, baš taj segment teorije zavere dobio svoj najgroteskniji oblik.


Priča da su poplave izazvane dejstvom HAARP-a, toliko se raširila da je svaki prosečni Srbin čuo za nju. Kad bi bilo moguće izvršiti takva merenja, ja verujem da bi ovog trenutka Srbija bila zemlja sa najviše teoretičara zavere po glavi stanovnika. Na Fejsbuku je čak nikla i grupa koja zahteva uklanjanje HAARP-a iz Srbije. U trenucima dok se piše ovaj tekst, ta grupa ima blizu 50 hiljada ljudi. Njihova potraga za fantomskom HAARP antenom u Barajevu, jednaka je kao i pokušaji Ilije Čvorovića da uslika neprijateljsko dejstvo u Vinči. U svom intervjuu Politici, poznati bloger Istok Pavlović je ovu grupu opisao rečima: „Hiljade i hiljade ljudi, zatvoreni u jedan virtuelni prostor, koji jedni druge ohrabruju u produbljivanju paranoje.”


Uz već spomenutog Amitza Dulnikera, upravo je Istok Pavlović bio jedan od onih koji su u svojim tekstovima  demistikovali HAARP, i pre nego što je on postao kolektivna paranoja Srbije. A kad je mladi naučnik Marko Rančić, koji trenutno piše doktorat iz fizike na nemačkom univerzitetu u Konstancu, napisao članak na portalu svetnauke.org u kojem je objasnio šta je tačno HAARP, šta je jonosfera, to su prenele gotovo sve naše dnevne novine. Naravno, paranoja nije prestala, samo se još više produbila. Teoretičari zavere sad imaju neoboriv dokaz da se i definitivno sve u ovoj zemlji urotilo protiv njih.


Da je stvar i više nego komična, pokazuju i razne parodije na HAARP koje se šeruju društvenim mrežama. Tako možete naleteti i na oglase za kućne verzije HAARP-a za travnjake, a u video prilozima Milana Tarota, možete videti, kako uz pomoć HAARP-a, na primer, ispeći pitu u rerni.


Stvar jeste satirična, ali ni u kom slučaju nije naivna kako to možda izgleda na prvi pogled. Nemojte se začuditi ako se jednoga dana suočimo sa fatalnim zdravstvenim posledicama ili nekim neizbežnim zarazama, zbog toga što sada sve više roditelja odbija da vakciniše svoju decu. Naša paranoja je otišla tako daleko da nam je čak postala pokriće i za neznanje. Ne postoji razlika između sujeverja naših paganskih predaka koji su uzrok grmljavine videli u Perunu, i našeg sujeverja da kišu na Balkanu izaziva HAARP.. „Valjda je lakše verovati da nam se loše stvari dešavaju zato što nas neko mrzi, nego da su one rezultat naše sopstvene učmalosti morala”, kaže fizičar Milan Rančić u jednom svom intervjuu. Teorija zavere obično je egzotično pokriće da sa sebe skinemo odgovornosti za nedaće koje nam se dešavaju, da imamo na koga da se ljutimo za sve što vidimo da je naopako.


Ali, iznenadiću sve teoretičare zavere… Ja verujem da određena zavera postoji, ako ćemo već da zadržimo prepoznatljivu terminologiju. Da sam ja neko ko iz senke porobljava čoveka, sebe bih zamislio otprilike onako kako je Biblija opisala Đavola, a dominatnu njuejdžersku interpretaciju teorije zavere, upravo bih forsirao kao jedno od svojih najmoćnijih oružja. Čuveni italijanski pisac Umberto Eco, koji se u svojim romanima često bavio konspirološkom temom, možda nam je dao najbolju smernicu kad je jednom prilikom izjavio: „Nije pitanje ko vlada svetom, nego je osnovno pitanje zavere ko proizvodi zlo?“ Mi nismo naivne dobrice koje tamo neki iluminatski zlikovci, kroz hranu, medije, kemtrejlove i HAARP pokušavaju načiniti zlima. Zlo je već u nama samima i mi ga ispoljavamo na svakom koraku. Postoji samo jedna istinska zavera, a ona podrazumeva vladavinu demonskog zla nad nama samima i nad našim postupcima. Da dobro sam se izrazio, zlo jeste „demonsko”. Čak i ako postoji neko spolja ko bi ga podsticao, to zlo svoje izvorište ipak ima duboko u ljudskom srcu.

4 komentara

 • Autor teksta ocigledno boluje od „leming“ sindroma.
  Lakoverna je tvrdnja na koju se svodi tekst – da je istina samo ono sto nam prezentuju u kontrolisanim medijima (koji, uzgred, zaradjuju neuporedivo vise od nekog Ajka ili Dzonsa).
  Sto se tice zloupotrebe zavera – pa i u religiji postoje pojedinci i grupe koje zele da se okoriste verom, ali to nije dokaz da Bog ne postoji.
  Ali, ako vam je zivot lepsi u Matriksu, spavajte i dalje.

 • Zavera protiv ljudi postoji i nije od jucer, traje vekovima, tu bih se slozio sa autorom oko njegovog zakljucka. Iza svih zavera stoji jedno te isto izvoriste, jedno staro zlo koje ljude navodi na svasta.

  Ne znam da li Harp radi ili ne radi, da li je ovo od harpa ili ne, ali je i cinjenica da su britanci razbijali engleske kise i stvaralai suncane dane za vreme olimpijade, kao da i to svake godine rade rusi za vojnu paradu. Znaci moguce je nekako uticati na vreme. To ja fakat, nije glupa teorija zavere.

  Da li su poplave kod nas u regionu vestacki stvorene ili su nastale slucajno, taj odgovor znaju meteorolozi. Oni znaju kako klima funkcionise i sta je moguce a sta ne.

  A njih nema na televiziji, oni ne govore o tome sta nam se desilo i ne daju strucno tumacenje.

  Da li je i to deo zavere ili slucaj?

 • Samo da dodam jos jedno, prof Abramovic je u svojim nastupiima oko ovih poplava govorio da su one ocigledno izazvane, da je to jasno jer smo imali monsunske kise sa velikim kapima i da nije bilo munja i gromova, vec da se samo izrucila voda, sto je navodno nacin na koji Harp radi.

  Ne verujem da je prof Abramovic kompetentan da tumaci klimu i nepogode, ali narod veruje njemu. Ja nisam obratio paznju da li je bilo gromova i munja, a mislim da ih je bilo, a ni kapi nisu bile krupne, ali nisam obratio paznju, pa je ipak zadnja rec meteorologa a ne konspirologa.

Ostavite komentar