Najznačajniji momenti u istorijatu kompanije Honda

Honda bez sumnje spada među najtraženije i najpouzdanije automobile kako na tržištu Srbije, tako i na tržištu čitavog Balkana. Upoznajte se sa istorijatom ove kompanije koja je nastala još davne 1946.godine!

 

“Honda“, jedan od najvećih svetskih proizvođača motornih vozila, nastao je 1946. godine, kao proizvođač motocikala. 1963. godine, kompanija je bila lider na svetskom tržištu proizvodnje i prodaje motocikala. Motocikli ove kompanije, i danas predstavljaju najprestižnije modele među motociklistima, sportistima jednako kao i ljubiteljima motora. Nekoliko decenija, japanska vlada je odugovlačila sa dozvolom „Hondi“ da otpočne sa proizvodnjom automobila. Razlog tome, leži u činjenici da je Japan, nakon završetka Drugog svetskog rata, proživljavao veoma teške godine, i da je ekonomski razvoj zemlje zavisio od planirane industrije. Vlada je smatrala, da pored već postojećih kompanija, „Tojote“, „Nisana“ i „Micubišija“, pokretanje proizvodnje automobila u kompaniji koja je poznata po proizvodnji motocikala, može da naruši državne interese i planirani ekonomski razvoj.

Ipak, 1962. godine, „Honda“ izlazi na tržište automobila, svojim prvim malim sedanom, Modelom S. Uspeh ovog modela u inostranstvu, pomogao je kompaniji da nastavi sa proizvodnjom automobila, poznatih po svojoj ekonomičnoj ceni i sigurnosti. U sedmadesetim godinama „Honda“ je tržište automobila obogatlia za dva najpoznatija modela, „Hondu Civic“ i „Hondu Akord“.

honda-civic-1972

Model „Civic“ koji se pojavio 1972. je u početku imao dvoja i troja vrata, da bi godinu dana kasnije, model sa četvoro vrata bio potpuno rasprodat na svetskom tržištu. 1975. godine, ovaj model se pojavio u mini van i van verziji. „Honda“ je 1976. godine plasirala model „Akord“, i to kao hečbek varijantu i sedan. Kao porodični auto, ovaj Hondin model je imao veliki uspeh od samog pojavljivanja na tržištu. Osamdesetih godina, ova dva modela doživljavaju svoj prvi redizajn, osvajajući tržišta Amerike i Bliskog Istoka.

honda-suv-passport

1994. godine, „Honda“ je krenula u proizvodnju svog SUV modela, pod nazivima „Honda Passport“ i „Honda Odisej“. Na pedeseti rođendan kompanije, 1995. godine, tržištu je predstavljen model „S2000“. Svakako, Honda je nastavila sa redizajniranjem i usavršavanjem „Akorda“ i „Civika“. Jedna od najboljih verzija „Civika“ koja se pojavila devedesetih, bio je legendarni mini van CRV.

Image converted using ifftoany

I danas, kao i decenijama unazad, „Honda“ diktira trendove u automobilskoj industriji. Dvadeset prvi vek, Honda je obeležila razvojem hibridnih automobila, poput modela „Pilot“ i „Ridgeline“. Potrebu tržišta za atraktivnijm modelima, namenjenim mlađoj populaciji, „Honda“ je zadovoljila svojim modelima „Fit“, „Mobilio“ i „Airwave“.

honda-mobilio

„Honda“ je danas poznata kao proizvođač najraznovrsnijih tipova motornih vozila. Pod oznakom kompanije na tržištu su prisutni kamioni, automobili, motocikli, avioni, skuteri, motori za čamce i brodove, generatori, razne vrste pumpi, roboti za industrijsku proizvodnju i drugo. Na tržištu automobila, „Honda“ je među deset svetskih lidera proizvođača motornih vozila.

Danas, Honda razvija ekološke automobile, sa većom energetskom efikasnošću i ekonomičnošću. Njen uspeh leži upravo u njenoj inovativnosti, kako na polju novih tehnologija tako i na polju dizajna proizvoda i novih materijala. Kao pretežno porodični automobil, „Honda“ je svetski poznata po visokom nivou bezbednosti svojih automobila.

„Honda“ bez sumnje spada i među najtraženije i najpouzdanije automobile i na tržištu Srbije.