Letovanje u Grčkoj po vašoj meri

Najlepša mesta za letovanje u Grčkoj za sezonu 2014

Da li na letovanju 2014. godine želite da se odmorite, isprobate sportove na vodi, uživate u morskim specijalitetima i vinu, razgledate znamenitosti, provodite se do jutra ili možda zaprosite devojku? Da li putujete sami, u paru, porodično ili u velikom društvu? Ukoliko znate šta želite neće vam biti teško da izaberete odgovarajuću destinaciju. Kakva god da su vaša očekivanja letovanje u Grčkoj će ih ispuniti.

Romantično letovanje u Grčkoj za 2014-u?

Ukoliko je za vaše letovanje 2014. ključna reč – romansa, izaberite ostrva Milos ili Santorini, oba iz grupe Kiklada. Ova ostrva su top destinacije za medeni mesec, ali i za prosidbe. Postoji mogućnost da ćete nekoj i prisustvovati ukoliko povedete voljenu osobu na romantičnu večeru u jednu od predivnih taverni. Ipak, dovoljno je i da ste „samo“ zaljubljeni, pa da romantično letovanje u Grčkoj ispuni sva vaša očekivanja, i više.

Kako da izaberete letovanje u Grčkoj baš po Vašoj meri? Santorini

Glavni grad ostrva Santorini, ujedno i najviša tačka ostrva, je Fira, izgrađena na samoj litici sa koje se pruža živopisan pogled na i dalje aktivan vulkan. Obilazak vulkana pružiće vam jedinstveno iskustvo, kao i spuštanje niz 588 stepenica do stare luke. Stepenice možete prevaliti peške ili na magarcima kojih ovde ima u velikom broju i koji doprinose autentičnosti čudesnog ostrva Santorini.

Srešćete mnogo parova koji upravo sa tih stepenica ili iz starolučkih restorana posmatraju veličanstveni zalazak sunca. Još jedna od atrakcija neobičnog Santorinija, ostrva vulkanskog porekla, jeste i duga plaža od crnog peska u gradiću Kamari na jugu ostrva.

Kako da izaberete letovanje u Grčkoj baš po Vašoj meri? Milos

Ostrvo Milos je takođe vulkanskog porekla što njegov pejzaž čini spektakularnim. Osim toga, veoma zanimljivi podvodni reljefi privlače ronioce, a jedina škola ronjenja nalazi se u Poloniji. U celom svetu Milos je poznat po Miloskoj Veneri (Afroditi), ponađenoj 1820. godine u jednom ostrvskom maslinjaku, zbog koje ga zovu i „ostrvo ljubavi“. Miloska Venera se danas nalazi u Luvru u Parizu, a njenu kopiju, kao i oslikane vaze, manje figure i duboreze možete videti u Arheološkom muzeju u Plaki, osnovanom 1885. godine, u zgradi projektovanoj u neoklasičnom stilu.

Dobar provodu Grčkoj

Arhipelagu Kiklada pripada i ostrvo Mikonos koje su, kako kažu, bogovi stvorili za hedoniste. Ostrvo se poredi sa španskom Ibicom zbog žurki koje traju non-stop, okuplja džet set, a omiljeno je i među gej populacijom zbog svog kosmopolitskog duha. Mikonos je ostrvo malih belih kuća koje podsećaju na kocke šećera, sa cvećem i plavim prozorima i vratima, i ostrvo ručno oslikanih i komplikovano raspoređenih ulica koje predstavljaju lavirint koji je stotinama godina zbunjivao pirate u pokušajima opsade.

Kako da izaberete letovanje u Grčkoj baš po Vašoj meri? Mykonos

Lanac starih vetrenjača bele boje, koje su prekrivene slamom i okrenute ka moru, jedna je od omiljenih atrakcija na ostrvu i predstavlja njegov simbol od 16. veka. Još jedan simbol ostrva i zvanična maskota jeste pelikan Petros koji je nakon oluje 1954. godine pronađen ranjen na obali, a danas, po legendi, slobodno šeta ostrvom. Na Mikonosu postoji mnoštvo crkvica, predivnih restorana i taverni, ali i luksuznih barova, brendiranih radnji i vrhunskih zlatara. Brojni klubovi jesu rezervisani za zabavu, ali prave rajske žurke na otvorenom odigravaju se upravo na predivnim peščanim plažama (npr. Paradise i Super Paradise).

Aktivno letovanje u Grčkoj

U arhipelagu Kiklada nalazi se još jedna popularna destinacija za letovanje u Grčkoj: ostrvo Paros, nekada poznato po kamenolomu mermera od kog su napravljeni brojni hramovi, a danas važan proizvođač vina i maslinovog ulja. Paros je zanimljiv za turiste koji žele nešto aktivnije letovanje 2014. Osim uživanja u mnogobrojnim zlatnim ostrvskim plažama, tradicionalnoj arhitekturi belih niskih kuća i uskih ulica i gurmanskim specijalitetima, na Parosu možete i na druge načine nahraniti dušu i telo.

Kako da izaberete letovanje u Grčkoj baš po Vašoj meri? Paros

Paroski kajting centar nudi čitav niz kurseva poput ronjenja, kajtinga, skijanja na vodi i krstarenja brodićima. Nakon završenog organizovanog kursa o podvodnom svetu samostalno ili u društvu, sa prijateljima ili porodicom, uključujući i decu, možete roniti do brojnih arheoloških i ekološki interesantnih mesta pod vođstvom naučnika i profesionalnih ronilaca. Većina plaža pogodna je i za surf, a 2000. i 2003. godine Paros je bio i domaćin Svetskog šampionata u surfovanju. Decu možete povesti u predivan akva park, a tu je i Tao, centar za meditaciju, gde se tokom čitavog dana održavaju različite aktivnosti i seminari. Takođe, ostrvo je dobro povezano sa okolnim ostrvima i Kritom što vam omogućava raznovrsne obilaske.

Još jedan predlog za neuobičajeno letovanje 2014. jeste i Solun, glavni grad i kulturni, prosvetni, industrijski, finansijski i administrativni centar Egejske Makedonije. Kao jedan od najstarijih evropskih gradova, Solun je atraktivna turistička destinacija pre svega zbog nebrojenih znamenitosti grada koje možete obilaziti danima.

Kako da izaberete letovanje u Grčkoj baš po Vašoj meri? Solun

Grad je od 4. veka pre nove ere, kada je osnovan, imao dugu i nemirnu istoriju, pa ne čudi mnoštvo uticaja koji se ukrštaju i donose ogroman broj spomenika kulture drevnih Makedonaca, Grka, Rimljana, Slovena, Vizantijaca, Turaka i drugih velikih civilizacija. Osim toga, Solun ima bogatu ponudu kulturno-umetničkih sadržaja, manifestacija, noćnog provoda i mesta za šoping. Takođe, ima i neke od najlepših plaža u Grčkoj: Perea, Agia Triada, Epanomi i druge, čime postaje i odlična solucija za letovanje 2014.

Porodično letovanj u Grčkoj

Ukoliko na letovanje u Grčku idete sa porodicom oduševiće vas Sitonija ili Leptokarija. Ova mesta će vas osvojiti lepotom svojih plaža i prirode, a ispuniće i sva očekivanja vaše dece.

Sitonija

Sitonija je drugo poluostrvo Halkidikija ili „drugi prst“, oaza mira poznata po proizvodnji meda i vina. Istočna strana gleda prema Svetoj gori, a zapadna prema Kasandri. Poluostrvo je pogodno za mirno letovanje, odmor i uživanje u prirodi. Osim što ćete naći utočište od gužve i vreve, inspirisaće vas uzbudljivi pejzaži, neobična vegetacija, neopisive nijanse neba i mora. Zavešće vas duge peščane plaže, male uvale nepristupačne sa kopna, borove šume i plantaže maslina.

Kako da izaberete letovanje u Grčkoj baš po Vašoj meri? Leptokaria

Naročito praktičan izbor za porodično putovanje jeste i Leptokarija, letovalište u podnožju planine Olimp na obali Egejskog mora, na 80 km od Soluna. Destinacija je zgodna za porodice sa malom decom zbog obilja sadržaja koji osim klasičnih morskih čarolija obuhvataju i veliki broj luna parkova, zelenih parkova i šetališta. Vaše dete će sigurno imati društvo, a vi ćete se odmoriti i priuštiti svojoj porodici ugodno letovanje u Grčkoj po vrlo pristupačnoj ceni.

I na kraju, za sve one koji planiraju letovanje hvala sajtu Putovanje po meri na dostavljenim informacijama i slikama