Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Gastro

Kako se pravi sojino mleko, pirinčano mleko, bademovo mleko

 

Recept kako se pravi sojino mleko, pirinčano mleko, bademovo mleko

Biljno mleko je lako napraviti. Dajemo recept kako se pravi sojino mleko od soje u zrnu, kako napraviti pirinčano mleko i dobiti bademovo mleko

 

BILJNA MLEKA – osnova za pripremanje zdravih napitaka

Zbog učestalih oboljenja životinja, koja su posledica nesavesnog čovekovog odnosa prema životinjama i uopšte prema životu i svemu stvorenom, danas više nego ikada postoji potreba da se mleko životinjskog porekla zameni mlekom biljnog porekla.

Biljno mleko sadrži:

1. MLEČNU KUGLICU koja se sastoji od belančevina, masti, ugljenih hidrata.

2. BILJNU SURUTKU (minerali i vitamini) koja se ne odvaja od mlečne kuglice. U biljkama se belančevine stvaraju putem hidrolize (reakcija sa vodom).

U semenu biljke, hidroliza belančevina je enzimski proces, a ne sekretorni kao kod sisara. Belančevine postaju koloidne, lako svarljive supstance, a belančevine u bio mleku sadrže i biljna vlakna koja su od velikog značaja za čovekov organizam.

Recept kako se pravi sojino mleko, pirinčano mleko, bademovo mleko

RECEPTI ZA PRIPREMANJE BILJNIH MLEKA I NAPITAKA

Kako se pravi sojino mleko

1šolja soje u zrnu
6 šolja vode
1 kašika meda

Soju u zrnu držati potopljenu 12-15 h. Vodu promeniti dva puta. Iscediti, isprati zrna i samleti u blenderu ili u mašini za meso. Samlevenu soju prelite sa šest šolja tople vode i stavite na ringlu da se kuva 40 minuta. Stalno mešati i kada počne da kipi poprskati hladnom vodom. Posle 40 minuta kuvanja procediti.  Tečnost koju dobijete koristite kao mleko. U mleko stavite med.  Ono će vam poslužiti kao osnova za razne šejkove.

.

SOJINO MLEKO- KONCENTRAT

3 šolje potopljene soje

4 šolje ključale vode

Samleti soju zajedno sa vodom. Procediti i tečnost staviti da proključa. Stalno mešati. Potrebno je da kuva 10 minuta, nakon čega treba smanjiti temperaturu i ostaviti na ringli još 20 minuta.  Ovaj koncentrat koristiti za pripremanje sladoleda i pudinga.

.

RECEPT ZA MLEKO OD BADEMA

1 šoljica badema

4 šoljice hladne vode

prstohvat soli

kašiku meda ili ječmenog slada

Pomešati sastojke i samleti u blenderu. Procediti i piti. Osobe koje imaju alergiju na orahe, mogu orahe preliti vrelom vodom, kako bi odstranili opnu.

.

RECEPT ZA PIRINČANO MLEKO

1 šolja integralnog pirinča

3 šolje vode

malo meda

Prethodno natopljeni integralni pirinač (12 h) samleti i pomešati sa toplom vodom. Procediti, zasladiti i piti.

 

Izvor: Kuvar zdrave hrane – Emeli Dožić

Ostavite komentar

Ostavite komentar