Recept kako se pravi sojino mleko, pirinčano mleko, bademovo mleko

Biljno mleko je lako napraviti. Dajemo recept kako se pravi sojino mleko od soje u zrnu, kako napraviti pirinčano mleko i dobiti bademovo mleko

 

BILJNA MLEKA – osnova za pripremanje zdravih napitaka

Zbog učestalih oboljenja životinja, koja su posledica nesavesnog čovekovog odnosa prema životinjama i uopšte prema životu i svemu stvorenom, danas više nego ikada postoji potreba da se mleko životinjskog porekla zameni mlekom biljnog porekla.

Biljno mleko sadrži:

1. MLEČNU KUGLICU koja se sastoji od belančevina, masti, ugljenih hidrata.

2. BILJNU SURUTKU (minerali i vitamini) koja se ne odvaja od mlečne kuglice. U biljkama se belančevine stvaraju putem hidrolize (reakcija sa vodom).

U semenu biljke, hidroliza belančevina je enzimski proces, a ne sekretorni kao kod sisara. Belančevine postaju koloidne, lako svarljive supstance, a belančevine u bio mleku sadrže i biljna vlakna koja su od velikog značaja za čovekov organizam.

Recept kako se pravi sojino mleko, pirinčano mleko, bademovo mleko

RECEPTI ZA PRIPREMANJE BILJNIH MLEKA I NAPITAKA

Kako se pravi sojino mleko

1šolja soje u zrnu
6 šolja vode
1 kašika meda

Soju u zrnu držati potopljenu 12-15 h. Vodu promeniti dva puta. Iscediti, isprati zrna i samleti u blenderu ili u mašini za meso. Samlevenu soju prelite sa šest šolja tople vode i stavite na ringlu da se kuva 40 minuta. Stalno mešati i kada počne da kipi poprskati hladnom vodom. Posle 40 minuta kuvanja procediti.  Tečnost koju dobijete koristite kao mleko. U mleko stavite med.  Ono će vam poslužiti kao osnova za razne šejkove.

.

SOJINO MLEKO- KONCENTRAT

3 šolje potopljene soje

4 šolje ključale vode

Samleti soju zajedno sa vodom. Procediti i tečnost staviti da proključa. Stalno mešati. Potrebno je da kuva 10 minuta, nakon čega treba smanjiti temperaturu i ostaviti na ringli još 20 minuta.  Ovaj koncentrat koristiti za pripremanje sladoleda i pudinga.

.

RECEPT ZA MLEKO OD BADEMA

1 šoljica badema

4 šoljice hladne vode

prstohvat soli

kašiku meda ili ječmenog slada

Pomešati sastojke i samleti u blenderu. Procediti i piti. Osobe koje imaju alergiju na orahe, mogu orahe preliti vrelom vodom, kako bi odstranili opnu.

.

RECEPT ZA PIRINČANO MLEKO

1 šolja integralnog pirinča

3 šolje vode

malo meda

Prethodno natopljeni integralni pirinač (12 h) samleti i pomešati sa toplom vodom. Procediti, zasladiti i piti.

 

Izvor: Kuvar zdrave hrane – Emeli Dožić