Recept za Kesten pire i rolat od kestena

Jednostavan recept kako se pravi kesten pire ali i rolat od kestena. Od kesten pirea možete napraviti tortu, korpice, minjone, kolač

 

Kesten pire je odlična namirnica u svakom pogledu, vrlo zahvalna za razne svrhe. Ima lep i prijatan ukus, hranljiva je i zdrava namirnica. Vrlo preporučljiva deci kao slatkiš, kao i svima koji su vegetarijanci ili su na postu.

Kesten pire može biti osnova za krem i punjenje za minjone, korpice, torte, kolače, rolate i naravno kao samostalna poslastica uz dodatke šlaga, preliva, topinga, slatkog od voća.

Recept za Kesten pire i rolat od kestena

 

Recept za Kesten pire sastojci

– 1 kg kesten pirea

– 300g šećera u kristalu

– 2 kesice vanilin-šećera

Rasprostite kesten pire po čaršavu po stolu na koji ste stavili tkaninu ili papir. Pospite šećer i vanilin šećer po kesten pireu. Ostavite da smesa stoji 30 minuta. Zatim lagano prstima promešajte kesten pire. Ostavite da miruje još 25 minuta.

Zatim umesite rukama i oklagijom masu kao testo. Uzmite presu za krompir ili mašinicu za meso i provucite masu kroz mašinicu da napravite „crviće“ od smese.

Uz kesten pire služite svež šlag. Ukrasite šlag topingom, slatkim od voća, listom nane. Ako želite posno kesten pire napravite biljni šlag ali pazite da ne bude kupovni jer on nije postan.

Drugi recept

Recept kako se pravi Kesten rolat

– 1kg kesten pirea

– 300g šećera u kristalu

– 2 kesice vanilin-šećera

– 240 gr maslaca

– 5 kašika ruma

– 8 štangli čokolade

– 1 kašika kakaoa

– 1 jaje

Rastopite kesten pire po čaršavu. Pospite šećer i vanilin-šećer. Ostavite da stoji 30 minuta. Prstima lagano promešajte. Ostavite da stoji još 25 minuta.

U posudi zamesite kesten pire kao testo sa 220 gr maslaca i rumom. Od ove mase uzmite 250 gr i njoj dodajte 4 omekšale štangle čokolade i kakao. Dobro zamesite i oblikujte kao kobasicu. Od ostalog kesten-testa oblikujte jufku, stavite na sredinu čokoladnu kobasicu i oblikujte rolat.

Za glazuru istopite 4 štangle čokolade i 20g maslaca na pari. Dodajte prethodno ulupano jaje. Zalijte rolat. Ostavite rolat u hladnjaku 24 sata. Secite ga na kriške 1,5 cm debljine.