Poplave rađaju novu arhitekturu

KUĆE PROTIV POPLAVE… I SPECIJALNI NASIPI

Savremena arhitektura stvara kuće protiv poplave, moderni inžinjering osmišljava metalne ograde koje deluju kao specijalni nasip protiv poplava

 

Svi smo „svedoci“, kakva nas je katastrofalna poplava snašla ovih dana, i još nam preti, sporo se stišava… Ali, ni stručnjaci, u svetu, ne sede „skrštenih ruku“: pogledajte kakve genijalne „stvari“ su smislili!… Ne bi bolje ni velki Leonardo!

Prvi primer

Kuća… opa!… uvis!… protiv poplave!…

Zamislite kuću koju možete da podignete za nekoliko metara kad naiđe poplavan talas. Tako nešto je već moguće!

Kuća Farnsworth, remek-delo arhitekte Miesa van der Rohea, na obalama reke Foks, u Ilionisu, već su tri puta pogodile stogodišnje vode u poslednjih 20 godina. Zato zaštitari razmišljaju da ovu vrednu kuću postave na hidraulične dizalice koje će je podići iznad nivoa poplavnog talasa. Kuća Farnsworth će tako postati prava kiborg zgrada, ali to nije prvi takav primer u praksi… Divno, zar ne! (Pogledaj sliku ispod)

Kuće protiv poplave i specijalni nasipi - kuća koja pliva

Drugi primer

Kuća koja pluta!…

Kuća koju su dizajnirali Baca Architects, otporna je na poplave jer se ponaša kao bova na vodi!

Ova udobna kuća od oko 70 kvadrata, naizgled, deluje kao svaka druga. Međutim, njena najznačajnija karakteristika koja je odvaja od svih ostalih kuća je njena mogućnost da pluta!

Baca Architects, uz dozvolu nadležnih organa, sagradio je ovu kuću na često poplavljenim delovima reke Temze i ona je izdržala test na terenu. Tokom sušnih perioda, kuća je oslonjena na njene fiksne temelje koji je drže na mestu. Međutim, kad poplava krene, cela struktura se diže u okviru svoje konstukcije i pluta po vodi poput bove!… Divno, zar ne! (Dve slike dole)

Kuće protiv poplave i specijalni nasipi - kuća koja pluta Kuće protiv poplave i specijalni nasipi - kuća koja pluta izgled

Treći primer

Mobilni metalni nasipi protiv poplave!…

Novi Sad ih, već ima! Evo kako izgledaju:

Kuće protiv poplave i specijalni nasipi - metalni nasip

Bojan Pajtić razgleda metalan nasip…

Pre tri godine, Novi Sad se hvalio najmodernijim sistemom odbrane od poplava kakav se koristi u mnogim evropskim gradovima. Prema pisanju “Dnevnika” iz 2011, od 150 miliona dinara, koliko je iznosio kredit dobijen od Svetske banke, JVP “Vode Vojvodine” za mobilnu opremu je izdvojilo oko 67 miliona dinara, koliko je iznosio kredit dobijen od Svetske banke JVP “Vode Vojvodine” za mobilnu opremu izdvojilo je oko 67 miliona dinara, a montažni metalni zidovi predviđeni su za postavljanje na oko 40 mesta. Probnom montiranju nove opreme, prisustvovali su tadašnji predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Novoga Sada Igor Pavličić koji su istakli da je odbrana od poplava u Novome Sadu u posednje dve godine podignuta na znatno viši nivo….

Danas, kad smo „svedoci“ katastrofalnih poplava u našoj zemlji i regionu, svi se pitamo: da li se sve ovo moglo sprećiti ili, bar, ubalžiti…

Ovakve mobilne nasipe, mogla bi da ima cela Srbija!

Metalni nasipi protiv poplava

Izvor: http://www.gradnja.rs, http://www.svet.rs
Priredio: V. V. M.

oOOo