Nekima je zalagaonica jedina opcija za pozajmicu

Kada se ne mogu ispuniti kriterijumi banaka za kredit, pozajmica kod zalagaonica postaje jedino rešenje. Dajemo u zalog svoje dragocenosti a dobijamo novac koji vraćamo uz kamatu

 

Kriterijume banaka za dobijanje novčanih pozajmica mnogi ne zadovoljavaju. Bilo da nemaju dovoljno velika primanja, ili uopšte nemaju stalne prihode, ili rade neprijavljeni, jednostavno ne mogu da računaju na takav vid pozajmice u slučaju da im zatreba. A svakome pre ili kasnije zatreba, jer se s vremena na vreme javljaju oni takozvani nepredviđeni troškovi. Čudili smo se u detinjstvu kad igrajući “monopol” nabasamo na karticu na kojoj piše da zbog iznenadnih troškova moramo da se odreknemo određene svote novca. Vrlo brzo shvatimo da to pravilo nije besmisleno i da su takve situacije u relanom životu više nego prisutne.

Nekima je zalagaonica jedina opcija

Koliko god puta da nas zadesi ovako nešto, to nije nešto na šta se čovek navikne i što može da prihvati bez gubljenja živaca. Novac je uvek jedini način na koji se takav problem rešava i to nije bezbolno čak ni za one koji do tog novca relativno brzo mogu da dođu. Međutim, kao što smo već pomenuli, često nije moguće dobiti pozajmicu. Svesno smo preskočili priču o slamaricama, računajući na to da one često i nisu tako pune.

Dakle, zalagaonica često ostaje poslednja opcija. Tu su u igri dve opcije: prodaja nekog vrednog predmeta ili njegovo davanje u zalog. Kada je reč o prodaji, stvari funkcionišu tako da vi ponudite neki predmet, a zalagaonica procenjuje njegovu vrednost. Kada se obavi procena, dobićete ponudu određene sume novca. Za slučaj da vam je ponuda prihvatljiva, ili ste u takvoj situaciji da ne možete da odbijete bilo kakvu ponudu, vrlo brzo ćete završiti posao i dobiti novac za svoj predmet.

Međutim, rasporedaja jedne po jedne dragocenosti može da vodi i u propast, ali nekada je to jedina slamka spasa. Za one kojima bukvalno treba pozajmica i u mogućnosti su da za neko relativno kratko vreme pozajmljeni novac vrate, zalagaonica nudi drugi vid saradnje – novčanu pozajmicu. I ovde vam je potreban neki predmet, odnosno nešto što ćete dati u zalog. Zalog se, isto kao i kod prodaje, procenjuje i zalagaonica vam na osnovu vrednosti predmeta  nudi pozajmicu. Utvrđujete rok i uslove vraćanja pozajmljenog novca. Dakle, do kad vraćate novac i kolika je kamata. Obično se radi o ugovorima na trideset dana, koji mogu da produže dok kamata, naravno teče. Čim vratite novčanu pozajmicu zalagaonica vam vraća vaš založeni predmet i saranja je završena. Ovo je opcija pogodna za one koji su u hitnim situacijama i kojima je pozajmica potrebna odmah, jer zalagaonica nema preterano dugu proceduru pre isplate novca. Novac možete dobiti odmah i na ruke.

Sve može: Otkup zlata, nameštaja, tehnike

Zalagaonice obavljaju i otkup zlata, srebra, dukata i tako dalje. Dakle, u obzir dolaze sve dragocenosti, uključiv i drago kamenje, satove, nakit, ordenje, dukate i tome slično. Pored toga, zalagaonic će otkupiti i antikvitete, umetničke slike, antikvarni nameštaj, pa i nameštaj uopšte. Bela tehnika je takođe u igri. I kada je reč o zalogu, spektar onoga za šta možete dobiti novac je zaista šarenolik. U suštini, sve što ima neku vrednost i što relativno brzo može da se proda može da bude predmet zaloga.