CVET NEVENA (Calendula officinalis)

Lekovita biljka neverovatnih svojstava i sposobnosti, Neven cvet ili Calendula Officinalis je nezamenljiv sastojak krema i biljnih lekova

 

Ne treba da postoji bašta ili terasa koja nema Neven, sunčani cvet. To je divna lekovita biljka i lep cvet koji se lako gaji, ulepšava vam život svojom veselom narandžastom bojom i ima dragocena lekovita svojstva. Neven je otporna biljka, lako uspeva, malo ga šta napada, otporan je na bolesti i bube, cveta tokom celog leta i jeseni, višegodišnja je biljka i kada se jednom ukoreni, zauvek vas prati. Stalno možete sa njega otkidati cvetove za Nevenov čaj ili Nevenovo ulje, ili pak nakapati beli sluzasti sok iz stabljike i listova na izrasline ne koži.

Naša poznata krema za ekceme i psorijazu BioCalendula ima u sebi kao glavni sastojak ekstrakt Nevena i Nevenovo ulje, kao i BioBalsam krema za rane i opekotine koja takodje sadrži u sebi deo Nevena u vidu ulja od nevena, uz neka druga ulja. Takodje, alkoholna tinktura Nevena je jedan od ključnih sastojaka za BioLife Regenerator biljne kapi za stomak i smanjenje efekata hemioterapije.

Ne zna se na šta Neven – Calendula officinalis bolje deluje, da li spolja ili iznutra. Spolja Neven deluje na kožu i sluzokožu, posebno polnih organa a iznutra na čitav niz funkcija, pre svega na revitalizaciju i stimulaciju. Stoga prenosimo tekst iz knjige o lekovitom bilju gde se opisuje lekovito dejstvo Nevena.

Neven – CALENDULA OFFICINALIS L.

Narodni nazivi: bilek — bileć — bridovno zelje — mesiček — ognjac — ognjec — prstenčac — rigelc — ringels — vrtleni neven — zimorod — žutelj.

Opis biljke: neven je jednogodišnja, razgranjena biljka sa stabljikom visokom do 60 cm, a čitava biljka proviđena je pustenastim dlakama. Listovi su naspramno smješteni i na stabljici sjedeći. Cvjetna glavica je narančasto-žute boje i promjera do 4 cm. Smatra se da je biljka predskazivač vremena, jer se primijetilo da još u istom danu pada kiša ako cvjetne glavice ostanu zatvorene poslije 7 sati ujutro!

Miris i okus: svojstven i aromatičan.

Vrijeme cvatnje: od lipnja gotovo do kraja listopada.

Stanište: iako mu je prvobitna domovina južna Evropa, neven se sasvim udomaćio i u drugim predjelima, ali uspijeva samo kao kultivirana biljka. Neven se već od 12. stoljeća mnogo uzgaja kao ukrasna i ljekovita biljka i često se susreće u vrtovima.

Već je Hildegarda od Bingena temeljito opisala neven pod imenom „ringula“ odnosno „ringella“, hvalila je njegovu mnogostranu ljekovitost i preporučivala uzgoj te biljke. Neven uspijeva kako u dobroj vrtnoj zemlji tako i na skromnijim zemljištima.

Ljekoviti dijelovi biljke: sabiru se cvjetne glavice (Flores Calendulae), a u pučkoj medicini sabiru se i listovi (Folia Calendulae) za vrijeme cvatnje. Sa cvjetovima se mora postupati s najvećom pažnjom. Oni se sabiru samo po sunčanom vremenu i to mora prije sabiranja vladati bar nekoliko dana lijepo vrijeme. Nakon sabiranja cvjetne se glavice stavljaju na sjenovito i zračno mjesto da se samo djelomično prosuše. Nakon toga se iz cvjetnih glavica skinu samo latice koje daju cvijet nevena, tj. Flores Calendulae, drogu u službenoj upotrebi. Latice cvijeta se oprezno dosuše, no to dosušenje treba po mogućnosti obaviti što brže, a kod toga se ne smije upotrijebiti umjetna toplina. U pučkoj medicini suše se cijele cvjetne glavice i u cijelom se stanju upotrebljavaju, a isto tako i listovi.

Ljekovite i djelotvorne tvari: one su još nedovoljno i samo površno ispitane. Utvrđeni su tragovi eteričnog ulja, smola, saponini, gorke tvari, guma, sluz koja sadrži dušik, bjelančevine, kalendulin, prozirna poput karotina žućkasta boja koja nabubri u vodi, topiva u alkoholu i octu, a netopiva u eteru. Nadalje su dokazani laurin, miristin, soli fosforne kiseline i ostale mineralne soli, te palmitinska jabučna i salicilna kiselina.

Ljekovito djelovanje: mnogi ljekoviti sastavni dijelovi koji su sadržani u nevenu stavljaju ga u položaj izvanredne ljekovite biljke, iako mu taj položaj do sada nije u cjelosti priznat. Već je Kneipp bio jaki zagovornik nevena te je njegovom zaslugom biljka pobliže istražena pa se klinički rezultati ne mogu prešutjeti. Po vanjskoj upotrebi nije neven samo sličan brđanki (br. 22) nego joj se približava i u pogledu njezinog ljekovitog djelovanja i to prije svega u primjeni kao biljka za rane. Neven čisti (čak nešto nagriza), steže, pobuđuje cirkulaciju i pospješuje rast novog tkiva kod liječenja rana (granulaciono tkivo). Tinktura od nevena (jedna šaka nevena stavljena na močenje 5 do 6 tjedana u vinsku žestu ili jaku rakiju) prikladna je, razblažena kuhanom vodom, za obloge kod rana, zgnječenja tkiva, podlijevanja krvi, pretegnutih mišića i dr. Osim toga su ti oblozi od izvanrednog djelovanja kod zloćudnih gnojnih rana, gnojnih ili poput raka čireva, kod čireva uslijed proširenih vena, kod otvorenih rana nastalih dugotrajnim pritiskom, ležanjem te za liječenje oteklina.

Prema nekima neven se vrlo preporuča kod zloćudnih čireva na prsima ako imaju i karakter poput raka (rak dojke). Liječnici, kao dr W. Bohn, dr Halenser, dr Stager i ostali, preporučili su neven protiv naklonosti prema raku, a univ. doc. dr med. H. Secl, Berlin, dr med. S. Flamrn, Bad Worishofen, univ. prof. dr med. F. Eckstein, Freiburg i dr. – protiv zloćudnih čireva. Poput Kneippa koji se svojevremeno zalagao za neven kao prirodni lijek kod gnojnih i zloćudnih čireva, u najnovije je vrijeme američki liječnik i istraživač dr med. Drwey dokazao jedinstvenu ljekovitost nevena upravo kod zloćudnih čireva. Jednako je vrijedna upotreba kod svih nabrojenih bolesti i teškoća tzv. mast od nevena: priprema te masti je potpuno jednostavna. Svježe ubrani cvjetovi, a također i listovi dobro se isprže u vrućoj masti, nakon čega se čitav sadržaj procijedi kroz lanenu krpu u određenu posudu i još se preostali sadržaj u lanenoj krpi dobro istiješti. Ta ohlađena mast daje nevenovu mast koja nebi smjela nedostajati ni u jednom domaćinstvu.

Neven u obliku čaja upotrebljava se kod oboljenja želuca i crijeva, kod želučanih grčeva, čireva na želucu, proljeva, upale debelog crijeva (kolitis) kao i kod vodene bolesti i krvavog mokrenja. Za pripremu čaja uzimaju se 1 do 2 čajne žlice osušenih ili svježih cvjetnih latica nevena te se popare sa 1 šalicom vruće vode, ostavi se 5 do 10 minuta, a onda se čaj procijedi. Čaj se uzima nezaslađen u količini od 3 do 4 šalice dnevno, a uzima se oko svakog sata po 1 puna jedaća žlica.

Primjena u pučkoj medicini: svježi cvjetovi i listovi zgnječe se i pomiješaju maslacem od kozjeg mlijeka te tako pripremljeni daju poznati „nevenov maslac“ koji se u obliku melema ne samo polaže na pokvareni želudac nego se upotrebljava i kao mast za rane koje na taj način uskoro zacjeljuju. Ta mast liječi zloćudne čireve i otekline, a upotrebljava se s najboljim uspjehom kod otvorenih rana na nozi, kod gnojenja kostiju (apsces), čireva na goljenici te kod gnojnih rana koje teško zacjeljuju.

Svježi sok odstranjuje bradavice i kraste, a gusto ukuhani svježi sok upotrijebljen kao kupelj, pomaže kod krasta, lišajeva i stvrdnutih žlijezda. Čaj od nevena, redovito uziman, djeluje na čišćenje krvi. Ako se jedan tjedan prije početka menstruacije dnevno pije čaj od nevena, normalizira se tok menstruacije i znatno ublažuju smetnje. Kupelji oka mlačnim čajem nevena jačaju očni vid.

Čajna mješavina kod čireva na želucu: u jednakim dijelovima pomiješa se cvijet nevena, kopriva, čestoslavica, hrastova kora i rosopas. Od te se mješavine uzmu 2 čajne žlice za 2 šalice čajnog oparka te se ta količina pije tokom dana u gutljajima i nezaslađena.

Primjena u liječenju životinja: mast od nevena vrlo je prikladna za liječenje čireva i oteklina i otvorenih rana kod domaćih životinja.

http://prirodanadar.rs/