Kako bolje pozicionirati web sajt? SEO optimizacija 2. deo

Želja svakog vlasnika sajta je da se njegov sajt što bolje pozicionira na Google-u za relevantne ključne reči. Bez obzira na to koliko je sajt dobar, on gubi svoju svrhu ako niko ne zna za njega. Tu nastupaju SEO optimizacija i link building!

 

Pre izvesnog vremena smo pisali kako se vrši optimizacija sajtova. U tom tekstu, fokus je bio na postavljanju temelja za dobru SEO optimizaciju, odnosno Onsite SEO. U ovom tekstu ćemo se nadovezati na prethodni tekst i objasniti vam kako da se pomoću Offsite SEO-a, učvrstite na željenoj poziciji za željenu frazu. Naravno, ovo nije neki magičan trik koji će vas odmah postaviti na prvo mesto pretrage, već zahteva konstantan i uglavnom višemesečni rad, ali su zato i benefiti dugoročni. Offsite SEO se pre svega odnosi na link building, a u poslednje vreme, sve veći uticaj ima i prisustvo na društvenim mrežama.

search engine optimisation

Link building je osnova Offsite SEO-a. Ovo je po mnogima najvažniji ali i najteži deo optimizacije web sajta za pretraživače. Cilj link buildinga je obezbeđivanje linkova koji vode na vaš sajt, a dolaze sa drugih sajtova. Možemo reći da Google na svaki link gleda kao na “glas” za vaš sajt. Međutim, ovde ne vlada demokratija i zato neki linkovi vrede neuporedivo više od drugih.  Zbog toga, linkovi treba da dolaze sa kvalitetnih sajtova i da budu što prirodniji. Ukoliko linkovi dolaze sa spamerskih sajtova, koji su i napravljeni radi dobijanja linkova, i ako ti linkovi nisu prirodni, Google algoritmi će to prepoznati i penalizovaće vaš sajt brisanjem iz indeksa ili zakucavanjem na 5. ili dalju stranu u pretrazi. Sve manipulativne poteze, kao što je recimo kupovina linkova, treba zaobići, jer je velika šansa da vas Google otkrije i kazni. Zato je link building delikatna stvar, koju mnogi nazivaju umetnošću.

Postoje tri vrste eksternih linkova: eksterni linkvi sa društvenih mreža (Google+, Facebook, Twitter,… ), Manuelni eksterni linkovi (linkovi iz komentara na blogovima ili forumima, linkovi proistekli iz razmene linkova sa drugim web sajtovima i sl.) i prirodni linkovi koji su ubedljivo najcenjeniji. To su linkovi koji nastaju zahvaljujući korisnom, zanimljivom i lepo kreiranom sadržaju na web sajtu. To su linkovi koje posetioci sajta sami žele da predlože i podele sa drugim ljudima, jer ih smatraju korisnim. Poželjno je da eksterni linkovi dolaze sa stranica iz iste ili srodne branše.

Kod link buildinga se javlja jedan zanimljiv pojam na koji treba obratiti pažnju, a to je anchor text. Anchor tekst je tekst linka koji vodi ka vašem sajtu. Recimo, na nekom forumu zadovoljan korisnik želi da vas preporuči i daje komentar sa linkom vašeg sajta koji izlgeda ovako: “Ukoliko vas zanima optimizacija sajta, preporučio bih vam ovu firmu”. U ovom slučaju “ovu firmu” je anchor tekst. Preporučuje se da se kao anchor tekst koriste prethodno odabrane ključne reči (u prethodnom tekstu smo govorili šta su kljične reči, i kako ih treba odabrati). Međutim, ne treba koristi samo ključne reči već povremeno treba uvesti i varijacije (domen web stranice, klikni ovde, saznaj više i slično.. ), kako bi linkovi delovali prirodnije u očima Google-a.

Sledeće pitanje koje se postavlja je na koji deo sajta, link treba da vodi? Da li treba linkovati samo početnu stranicu? Treba linkovati tako da link ima smisla, i da bude prirodan. Ukoliko se link koji vodi na sajt stomatološke ordinacije odnosi na izbeljivanje zuba, onda on treba da vodi na stranicu o izbeljivanju zuba, a ne na početnu stranicu. U ovom slučaju se preporučuje da anchor tekst bude prema ključnoj reči, recimo “izbeljivanje zuba”.

Većina faktora koji utiču na pozicioniranje sajta su nepoznati, jer ih Google dobro krije. Ali na osnovu raznih istraživanja i iskustva može se sa velikom tačnošću pretpostaviti koje stvari Google podržava, a koje će sankcionisati. Na primer, Google više ceni starije sajtove i sajtove koji imaju veliki broj strana. Takođe, bitniji je kvalitet od kvantiteta linkova i bolje je imati po malo linkova sa više domena nego mnogo linkova sa jednog domena. Čak ni linkovi sa iste stranice ne vrede uvek isto, jer više vredi link iz teksta nego link koji se nalazi sa strane (dobijen razmenom linkova). Postoji još mnogo “sitnica” koje utiču na bolje pozicioniranje sajta i nema potrebe nabrajati ih sve ovde.

Kada govirimo o link building-u, obavezno je pomenuti i “nofollow” linkove. Već smo pomenuli da je svaki link “glas” za sajt. Međutim, ukoliko je webmaster (vlasnik) sajta sa koga dolazi link iz nekog razloga podesio da linkovi budu nofollow, Google neće računati ovaj link kao glas. Prosto rečeno, ovaj link neće imati (ili će imati zanemariv) uticaj na pozicioniranje u pretrazi. Takav link neće prenositi tzv. „link juice“. Ipak, i ovi linkovi su poželjni, jer sami po sebi mogu dovesti posetioce na sajt.

seo-social-benefits

Na kraju treba pomenuti i Social SEO. U suštini Social SEO je obezbeđivanje linkova na društvenim mrežama. Postavljanje linkova na društvenim mrežama može generisati značajan saobraćaj ka vašem sajtu. Ali za SEO su bitniji tzv. “social signals”, jer predstavljaju signal da je neki sajt relevantan za korisnika, i samim tim će biti bolje pozicioniran. Najvredniji su (redom): Google +1, Facebook shares, Facebook total, Facebook comments, Facebook likes, Pins pa Tweets. Zbog toga je veoma poželjno vođenje kampanja na ovim društvenim mrežama.

Nadamo se da smo u ova dva teksta uspeli da vam dočaramo kako se vrši optimizacija sajtova i kako Google odlučuje koji sajtovi će biti u vrhu pretrage.

Ukoliko imate nekih nedoumica, stojimo vam na raspolaganju!

Autor: Luka Marić