Rusija kakvu nikada niste videli

Ogromna je zemlja Rusija i ima mnoštvo neobičnih i lepih mesta kakva nikada niste videli. Fotografije lepe prirode iz Rusije

 

Rusija (rus. Rossíя), zvanično Ruska Federacija (rus. Rossíйskaя Federáciя), savezna je država koja se prostire preko ogromnih prostranstava istočne Evrope [1] i severne Azije. Sa površinom od 17.101.481 km², Rusija je najveća država na svetu, pokrivajući skoro dvostruko veću teritoriju od Kanade, Kine, ili SAD. Graniči se sa 18 država. Po broju stanovnika je na devetom mestu na svetu. Zvanični jezik je ruski a glavni i najveći grad je grad heroj Moskva. U Rusiji 15 gradova ima više od milion stanovnika.

Geologija i reljef Rusije

Rusija se obično deli na zapadni evropski (oko 3.500.0000 km²) i istočni azijski deo – Sibir (13.500.0000 km²). Prirodnu granicu ovih dveju delova čini planina Ural, koja se prostire u smeru sever – jug u dužini od oko 2.100 km od Severnog ledenog okeana do granice sa Kazahstanom.

Većina predela Rusije su ravnice, koje su na jugu stepe, dok su na severu šumovite. Na krajnjem severu su predeli tundri. Pored Urala, planine Rusije su: Kavkaz (vrh Elbrus je sa 5.642 metara najviši vrh Rusije i Evrope), Altaj i vulkani na Kamčatki. Elbrus je najviši vrh Kavkaza, Rusije i Evrope.

U Rusiji je najveće slatkovodno jezero po zapremini na svetu – Bajkalsko jezero. Najveće reke Rusije su Volga i Don u evropskom delu, i Ob, Irtiš, Jenisej, Lena i Amur u azijskom.

Wikipedia

Rusija kakvu nikada niste videli

Izvor: www.huru.ru