Sedam samuraja – Akiro Kurosava

Remek delo sedme umetnosti film Sedam samuraja je postavio standarde za akcione i vestern filmove. Genijalni japanski režiser Akiro Kurosava i umetničko delo koje će trajati decenijama

.

Sedam samuraja je čuveni japanski film i remek delo sedme umetnosti koji je snimljen 1954 godine u režiji kultnog japanskog režisera Akire Kurosave. Ovim filmom Akiro Kurosava je postavio decenijama unapred standarde za mnoge akcione i vestern filmove koji će često ponavljati njegove ideje i scene iz ovog filma. Glavne uloge tumače Takaši Šimura, Toširo Mifune i Joširo Inaba.

Sedam samuraja - Akiro Kurosava japanski film i čuveni režiser

Glavna tema filma Akire Kurosava su pitanje karaktera, časti i dužnosti samuraja u vreme kada tradicionalne vrednosti bivaju degradirane u Japanu. Glavni samuraj Kambei (Takaši Šimura) prerušen je u monaha nadajući se da će tako moći da spasi kidnapovanu farmerovu kćerku.

Impresionirani njegovom nesebičnošću i hrabrošću grupa seljana iz jednog japanskog sela moli ga da odbrani njihovo selo od bandita koji su se namerili da opljačkaju selo. Kambei pristaje na to bez obzira što je neprijatelj nadmoćniji i što je to poduhvat u kom će ostati bez materijalne nadoknade i koji nije naročito častan. Uskoro će mu se u ovom poduhvatu pridružiti još dvoje ljudi: mladi samuraj Kacuširo (Isao Kimura), koji ubrzo postaje Kambeijev učenik, i naprasiti Kikučio (Toširo Mifune), koji se predstavlja kao samuraj ali se ispostavlja da se radi o sinu jednog od farmera. Kambei okuplja još četiri samuraja, među kojima je i Kijuzo (Seidži Mijaguči), vrhunski mačevalac.

Dok banditi okružuju selo i vrebaju iz prikrajka, ova sedmorica ljudi priprema odbranu sela. Prave strategiju odbrane i stvaraju vojne zamke i organizuju seljane, što prethodi velikoj bespoštednoj borbi za konačnu odbranu sela od mnogobrojnih napadača.

Zadnja scena filma u kojom se završava ovaj briljantni film je antologijska, govori o duhu sveta i karakteru ljudi, samo zbog nje treba pogledati film. Muziku za film je napisao Fumio Hayasaka.

 

Sedam samuraja – japanski trailer iz 1954 godine

httpv://www.youtube.com/watch?v=7mw6LyyoeGE

 

Sedam samuraja – Muzika iz filma

httpv://www.youtube.com/watch?v=HqtTPxWzjk4

 

Sedam samuraja – muzika za PS igricu, aranžman Ričio Sakamoto

httpv://www.youtube.com/watch?v=MoJyRCSvP40