Specifikacija: Toyota Auris TS 1.6L VVTi SOL

Prednosti Toyote Auris su agresivan dizajn, vrhunska mehanika koja omogućava udobnu agresivnu vožnju, tih i ekonomičan do 100 km/h, automatsko paralelno parkiranje, vrhunski klima uređaj, dosta prostora za ostavljanje sitnica, velike staklene površine, komfor. Ovaj model ima i odredjene mane. Pogledajte koje!

 

Ljubitelji automobila znaju da je Toyota jedan od najboljih proizvođača automobila, bez obzira da li gledate pouzdanost automobila i rezervnih delova, praktičnost, sigurnost, vozne karalteristike ili neki drugi parametar. Ali ono što mnogi, verovatno sa pravom zameraju Toyoti je nedostatak karaktera. Zbog toga je kod novog Toyota Aurisa posebna pažnja posvećena dizajnu, a rezultat je auto koji pored svih prednosti Toyote poseduje i dopadljiv, agresivan izgled.

Toyota Auris TS 1.6L VVTi SOL

Toyota Auris se pojavila 1. februara 2007. godine, kao naslednik hečbek modela Corolle radi boljeg pozicioniranja Toyote u tom segmentu. Najnoviji model dolazi sa dve varijante benzinskog (1.3 od 99 konja i 1.6 Velematic od 132 konja) i isto toliko varijanti dizel motora (1.4 D-4D od 90 konja i 2.0 D-4D od 124 konja).  Najjači benzinac dolazi sa automatskim menjačem.

Što se tiče izbora opreme, na raspolaganju vam je pet nivoa: Terra, Luna, Style,Sport i  SOL. Svaki viši paket donosi veće pogodnosti i udobdost, a ono što je najzanimljivije i treba pomenuti je da SOL paket donosi i automatsko paralelno parkiranje. Ovo interesntno pomagalo se pali jednostavnim pritiskom na dugme. Vaše je samo da polako vozite pored parkiranih automobila dok vam računar ne kaže da se zaustavite i ubacite u rikverc. Kada se zaustavite, pustite kvačilo i računar će preuzeti kontrole vozila i sam parkirati auto. Ovaj sistem je iznenađujuće brz i efikasan i zaista olakšava parkiranje.

Što se voznih performansi tiče, model Auris TS 1.6L (karavan) ubrzava sasvim solidno za 10.28 sec do 100 km/h (fabrički 10.5), a kada je kočenje u pitanju, ni tu nema zamerki. Uz umerenu vožnju po gradu, ovaj auto će trošiti oko 8 litara. Na otvorenom, ako vozite do 100 km/h potrošnja je vrlo dobra, a iznosi oko 5.5 litara. Međutim na 120 km/h potrošnja se povećava na 7.3 litara.

U nižim obrtajima, motor je dobre elastičnosti i menjanje brzina između 1500 i 2500 obrtaja će u isto vreme dati dobre vozne karakteristike i ekonomičnost. Gradska vožnja je opuštena jer nema naglog pada snage usled menjanja brzina. Oslanjanje automobila dobro upija i veće rupe pa se može reći da je ovaj auto i više nego pogodan za srpske puteve. Na otvorenom putu, automobil se ponaša zaista zrelo. Nema ljuljanja karoserije pri velikim brzinama, već automobil čvrsto stoji na tlu i uz pomoć elektronike eliminiše sve kritične situacije vrlo mirno i efikasno. Buka u automobilu je zaista niska pri brzini do 100 km/h, a kada se ubrza preko toga znatno se povećava, ali i dalje ostaje relativno niska i iznosi 68 decibela. Velike staklene površine pružaju zaista dobru preglednost u vožnji, a kamera pozadi će sigurno olakšati svako parkiranje. Naravno EuroNCAP je dodelio pet zvezdica za sigurnost ovom vozilu.

Što se tiče dizajna Aurisa, može se reći da zbog svog agresivnog dizajna izgleda kao strela. Sa prednje strane je zašiljen i agresivan. Linije su čiste i jednostavne zbog aerodinamicnosti i daju Aurisu jake karakterne linije lica. Što se tiče unutrašnjosti, preovlađuje siva boja i enterijer deluje malo sterilno. Mesta za vozača i suvozače ima sasvim dovoljno, kada se uzme u obzir klasa Toyote Auris. Završna obrada je na vrhunskom nivou, što smo i očekivali od Toyote i tu nema zamerki.

toyota-auris-iznutra Toyota Auris TS 1.6L VVTi SOL

Treba pomenuti i garantni rok od pet godina, bez ograničenja kada je pređena kilometraža u pitanju! Ukoliko je Toyota kriva zbog kvara koji je onesposobilo vozili, biće nadoknađeni  troškovi transporta vozila do najbližeg Toyota servisa, kao i zamena Toyota auto delova. Garancija na boju iznosi tri godine, a na koroziju 12 godina.

Ključne prednosti Toyote Auris: agresivan dizajn, vrhunska mehanika koja omogućava udobnu agresivnu vožnju, tih i ekonomičan do 100 km/h, automatsko paralelno parkiranje, vrhunski klima uređaj, dosta prostora za ostavljanje sitnica, velike staklene površine, komfor.

Mane: spartanska instrument tabla, zvuk multimedijalnog uređaja, vrata gepeka se otvaraju na visnu od 180 cm, grejači sedišta ne funkcionišu kako treba.