Loše nam se piše – ako se ne opametimo!

SVET JE NA IVICI ŠESTOG VELIKOG IZUMIRANJA!

Biljne i životinjske vrste izumiru 1.000 puta brže nego  pre pojave ljudi, a svet je na ivici šestog velikog izumiranja vrsta! – tvrdi najnovija studija.

„Istraživači su posmatrali brzinu izumiranja u prošlosti i sadašnjosti i zaključili da je u prošlosti bila znatno manja nego što se to mislilo. Vrste, danas, nestaju sa Zemlje deset puta brže nego što su biolozi verovali!“ –  izjavio je vođ  studije biolog Stjuart Pim s Univerziteta „Djuk“.

SVET JE NA IVICI ŠESTOG VELIKOG IZUMIRANJA!

Na ivici izumiranja!…

„Nalazimo se na ivici šestog velikog izumiranja. Da li ćemo ga izbeći ili ne, zavisi, isključivo od nas!“ – tvrdi Pim.

Ovaj rad, smatra se ključnom studijom po oceni drugih stručnjaka koji se slažu s njegovim zaključkom.

Pimova studija, usmerila se na brzinu a ne na broj vrsta koje nestaju i došla do godišnjeg broja izumiranja vrsta: ravno milion! Pim je 1995. otkrio da je brzina izumiranja iznosila 1 pre dolaska ljudi, ali posle njegove studije, on i kolege su zaključili da je ona iznosila 0.1.

Uzrok broj 1 – gubitak staništa…

Brojni razlozi utiču na ubrzan nestanak vrsta, ali se na prvom mestu nalazi gubitak životnih staništa. Biljne i životinjske vrste ne uspevaju da pronađu novo stanište s obzirom na širenje ljudske populacije!

Velik deo flore i faune do sad je – u razvoju naše planete – bio uništen pet puta, a ti nestanci su skoro uvek bili u vezi s udarom velikih meteora. Pre, otprilike, 66 miliona godina, jedno takvo istrebljenje, zbrisalo je dinosauruse i tri od četiri vrste na Zemlji! Pre 252 miliona godina veliko izumiranje, dovelo je do nestanka 90 odsto svih svetskih biljnih i životinjskih vrsta.

Čovečanstvo, opameti se! Nemaš druge bašte osim ove, Zemljine! (U redu, malo pripomaže i BAŠTA BALKANA da nam život bude lepši.)

Izvor: http://vesti.krstarica.com
Priredio: V. V. M.

oOOo