Teatrama republički festival amaterskih pozorišta u Kruševcu

Poziv da dodjete na Teatrama republički festival amaterskih pozorišta u Kruševcu i ove godine. Amaterske pozorišne trupe iz cele zemlje učestvuju na festivalu teatra

 

Teatrama vraća osmeh u grad Kruševac – od 14 do 18 maja 2014-e godine

Pre godinu dana Srbija je dobila još jedan republički festival amaterskih pozorišta, kao i grad Kruševac. Ove godine taj festival – Teatrama, nastavlja da živi, a kulturni život ovog starog grada, koji je iznedrio mnoge glumačke talente i legende, postao je bogatiji za još jedno dramsko dešavanje.

Teatrama je festival koji okuplja amaterske teatre na jedno mesto, u grad Kruševac, a organizator festivala je kruševačko amatersko pozorište ‘’Kruška’’.

Teatrama republički festival amaterskih pozorišta u Kruševcu

Prošlogodišnja Teatrama bila je prva po redu i revijalnog karaktera. Kruševačka publika imala je priliku da za šest dana, koliko je festival trajao, pogleda pet odabranih predstava. Svake večeri dodeljivane su nagrade za glumca i glumicu večeri, kao i zahvalnice gostujućim pozorištima. Kruševac je tada ugostio pozorišne trupe iz Loznice, Krnjeva, Požarevca i Iriga.

Zahvaljujući pozitivnoj reakciji sugrađana, a i gostujućih ansambala, Teatrama se ponovo održava.

Ove godine kruševačka publika imaće priliku da za pet dana, koliko će festival trajati, pogleda ansamble iz Leskovca (Dramski studio Leskovačkog kulturnog centra – „Bizarno“ – Željko Hubač, u režiji Darka Zloporubovića), Prokuplja (Amatersko pozorište „Hranislav Dragutinović“ – „Tre sorelle“ – Stevan Koprivica, u režiji Zorana Milosavljevića), Krnjeva (Amatersko pozorište „Obilić“ – „Ljubav na seoski način“ – Dušan Savković, u režiji Gorana Lekića) i Rače Kragujevačke (Kulturni centar „Radoje Domanović“ – „Putujuće pozorošte Šopalović“ – Ljubomir Simović, u režiji Dejana Cicmilovića), dok će završne večeri festivala nastupiti ansambl, domaćin, Amatersko pozorište „Kruška“ s predstavom „Ordinacija dr Kadžije“ – Jovan Ristić, u režiji Bobe Stojimirovića i Zdravka Savića.

Ove godine Teatrama prerasta u festival takmičarskog karaktera. Tročlani žiri u sastavu Jovana Đorić, Nataša Milosavljević i Slađana Ristić Nestorović dodeliće nagrade na završnoj večeri festivala. Pored nagrada za glumca i glumicu festivala, sporednu mušku i žensku ulogu, kao i predstavu festivala, po prvi put na festivalu žiri će imati prilike da dodeli, po sopstvenoj odluci, do četiri specijalne nagrade.

Festival Teatrama ne bi bio to što jeste da nije volontera, koji unose mladalački duh i energiju i imaju najvažniju ulogu u realizaciji i organizaciji festivala, kao i upoznavanja naših gostiju sa istorijskim delom grada.

Teatrama će i ove godine zasigurno zasijati punim sjajem, a osmeh će se, kako ovogodišnji slogan glasi, vratiti u grad.

 

Slobodan Antić