Zašto je važno odabrati dobar web hosting?

O čemu treba voditi računa pri izboru hosting provajdera? Kako odabrati dobar web hosting?

 

Kvalitetan izbor hosting provajdera i adekvatan paket hosting usluga od ogromne su važnosti u slučaju da sa svojim sajtom želite da postignete ozbiljne rezultate, veliki broj poseta, kredibilitet, i naravno da fino zaradite.

Da bismo pojasnili šta je zapravo dobar web hosting, zamislite da su stranice Vašeg web sajta datoteke koje se čuvaju u jednom udaljenom kompjuteru, a koji nazivamo server.

E sada, sigurno Vam mora biti važno kakav je taj server, da li je dovoljnih kapaciteta da zadovolji Vaše potrebe, koliko sajtova je pohranilo svoje sadržaje na njemu, da li ih je premalo ili previše, i tako dalje…

Odgovori na ova i još neka pitanja uputiće Vas na izbor provajdera koji će omogućiti kvalitetnu i besprekornu, bezbednu uslugu i dobar web hosting, jer će od toga zavisiti Vaš ugled, posao, zarada, imidž.

Zašto je važno odabrati dobar web hosting?

Brža konekcija – više zadovoljnih klijenata

Jedna od osnovnih stvari na koje je potrebno obratiti pažnju je da server na kom se “skladište” podaci i sadržaji sajta, omogućava brzu konekciju korisnika, odnosno što brži pristup posetilaca Vašim stranicama. Na primer, postoji mnogo hosting provajdera u SAD- u, koji u ponudi imaju prilično jeftine hosting pakete. Medjutim, problem nastaje u tome što kada takvim stranicama pristupate recimo iz Evrope, one se otvaraju za oko 1 sekund sporije usled velike udaljenosti servera.

Prostor na server koji želite da zakupite, zato mora odgovarati Vašim zahtevima, ali i eventualnim budućim zahtevima, pa proverite kakva je procedura za promenu paketa koji podrazumeva Vaše veće zahteva po pitanju prostora na server. Takodje, od velike je važnosti i količona podataka po jedinici vremena koju možete prema kupljenom paketu koristiti – bandwidth. Veća propusnost, omogućava da koristitie i najglomazniju web stranicu sa vrlo mnogo posetilaca u istom vremenskom period.

Zaštita podataka sa sajta i tehnička podrška hostinga

Vaša stranica mora biti obezbedjena i ne lako ranjiva i nesigurna, zbog toga tražite hosting provajdera koji je poznat po visokim standardima, kakva je kompanija – Ninet, koja, osim zavidnog stepena zaštite nudi i kvalitetnu korisničku podršku.

Hosting provajder koji će Vam omogućiti potrebnu bezbednost treba da ima sigurne servere i SSL sertifikate.

Podrška korisnicima koja je na raspolaganju 24 časa, sedam dana u nedelji je jako važna, naročito ako niste baš vešti u ovakvim projektima. Najbolje je izabrati paket koji nudi podršku putem četa ili čak i telefona, jer ako nešto nije u redu sa Vašim stranicama ili pristupom, gubite posetioce ili kupce, pa tako i zaradu. U savremenom svetu, nema mnogo vremena za čekanje a poverenje i kredibilitet lako se gube. Posetioci će otići na sajt konkurencije jer niko ne želi da čeka na Vas dok podrška host provajdera ne “proradi”.
Ne nasedajte na marketing hosting kompanija več se dobro raspitajte kod kolega ili prijatelja i o njihovim iskustvima sa web hosting firmama.

Cena hostinga

Već smo naveli da ako ste “ozbiljan igrač” treba da izbegavate besplatan hosting, jer će Vam to zauzvrat doneti verovatno brdo reklamnog materijala. Besplatan hosting obično podrazumeva još i ograničen proctor i protok, a sistem podrške nije baš ažuran. Uspeh zahteva i ulaganje, pa nemojte da Vam bude žao da platite malo više za kvalitetnu hosting uslugu. Kako vaš web biznis bude napredovao, tako će rasti i Vaše potrebe pa potražite prilagodjavajući paket.

Bitno je da izaberete uslugu od koje ćete, kada ste već dobro platili, zahtevati dovoljan protok, kako Vam se ne bi desilo da u važnom trenutku, kada na primer objavite veliku akcijsku prodaju, ostanete bez posetilaca zbog problema u pristupu stranicama Vašeg sajta.
Skoro sve web hosting kompanije će Vam ponuditi dostupnost sajtu u 99,9 odsto slučajeva. Servisiranje, neplanirani problem i prekidi, spadaju u ostalih 0,1 odsto.

Control panel

Da biste brzo i jednostavno upravljali sadržajima Vašeg sajta, Control panel sa bogatim i jasnim opcijama će olakšati posao kada bude trebalo da na primer zaštitite neki direktorij password-om, da definišete frontpage ekstenzije, zatim da konfigurirati nove e-mail adrese i pristup kao i backup, da pregledate statistiku o posetama i još dosta toga. Vaša brzina u obavljanju ovog posla, svakako utiče na poverenje posetilaca sajta.

Rezervne kopije stranica web sajta

Raspitajte se koji hosting provajder poseduje kvalitetnu rezervnu kopiju sistema za podatke sa servera. Moguće je da se dogodi da usled odredjenih problema, vaše stranice nestanu sve sa podacima, pa je u tim situacijama od ogromne važnosti mogućnost oporavka izgubljenih informacija, odnosno da web host podrazumeva i rezervnu kopiju u ovakvim slučajevima.

Auto Installer

Moguće je da o programiranju i izradi web stranica vrlo malo znate i da ste isključivo fokusirani na Vaš posao, koji upotpunjujete sajtom. Ako host provajder ima mogućnost auto installer-a, biće Vam značajno lakše. Strane kompanije često ovakvu uslugu daju besplatno, dok mnoge od njih u Srbiji još uvek ne upražnjavaju takvu praksu.

Povraćaj novca

Iako to i nije praksa, postoje hosting provajderi koji će Vam vratiti novac ako niste zadovoljni uslugom u odredjenom početnom period. Kako ne biste rizikovali, uvek se odlučite za kompaniju koja daje precizne garancije za pakete koje nudi.