Zlatna Francuska supa od crnog luka

Recept kako se pravi tradicionalna zlatna francuska supa od crnog luka

 

Francuska supa od crnog luka je izvanredno jelo, nemojte propustiti da je makar jednom mesečno ne napravite. Zdravo, kalorično i ukusno jelo, može da zameni čitav obrok. Zapravo ovo jelo i nije supa, već celokupno jelo.

Danas već i kod nas može da se nadje prepečeni hleb sa začinima u komadićima – kroton, što je nezaobilazan sastojak za francusku supu od crnog luka ako želite da vam bude pikantna i prefinjena ukusa. Stoga prenosimo iz Gastronomskog kuvara poznatog gurmana Vojislava Voki Kostića ovaj recept.

Zlatna Francuska supa od crnog luka

Francuska supa od crnog luka – sastojci

– 300 g crnog luka

– supena kašika brašna

– 60 g maslaca

– so

– biber

– 4 kašike kisele pavlake

– 60 g ribanog permezana

– 6 kriški crnog ili polu crnog hleba

Kako se sprema Francuska supa od crnog luka

Iseckajte crni luk na tanke listove, propržite na maslacu dok ne porumeni, dodajte brašna i mešajte na tihoj vatri 3 minuta.

U to dodajte 1,5 l vode, pojačajte vatru da što pre provri. Smanjite vatru, ostavite da se kuva na tihoj vatri 20 minuta. Posolite, pobiberite.

Stalno mešajući supu, dodajte kiselu pavlaku pa sve izručite u zemljanu ili vatrostalnu posudu. Preko toga stavite kriške ispečenog hleba ili krotona, pospite istruganim sirom. Posudu stavite u dobro zagrejanu pećnicu i pecite dok sir ne porumeni. Supu služite vrelu.

Dobar apetit vam želimo.