Bolje je sprečiti nego lečiti!

DUGOTRAJNO SEDENJE OZBILJNO UGROŽAVA ZDRAVLJE…

Ima jedna slikovita preporuka, s mnogo istine: ako možeš da sediš, nemoj da ležiš; ako možeš da stojiš, nemoj da sediš! Dugotrajno sedenje ugrožava zdravlje.

Dok stručnjaci sve glasnije upozoravaju da dugotrajno sedenje može ozbiljno da naruši zdravlje, mnogi Amerikanci, prisetili su se Tomasa Džefersona, jednog od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, koji je, pre tri veka, radio stojeći za pisaćim stolom!…

DUGOTRAJNO SEDENJE OZBILJNO UGROŽAVA ZDRAVLJE...

Bolovi u leđima, degeneracija mišića, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak debelog creva, pa, čak, i prerana smrt, samo su neki od potencijalnih rizika s kojima se suočava radnik koji posao obavlja sedeći – navodi se u najnovijim studijama o ovoj temi.

„Sedenje nas vodi u preranu smrt“ – kaže Rob Denof, porodičan psiholog u Pensilvaniji i član „Američkog udruženja osteopata“ u telefonskom razgovoru za AFP.

„Postali smo pasivno društvo. Sedimo skoro po čitav dan, a kad dođemo kući, onda opet sednemo na kauč! Ta kombinacija može da bude smrtonosna!“ – kaže on.

Prema nalazima „Nacionalnog instituta za zdravlje“, odrastao Amerikanac, u proseku, provede 7,7 sati dnevno u sedećem položaju, dok Američka osteopatska asocijacija procenjuje da 70 odsto kancelarijskih službenika provodi više od pet sati dnevno sedeći za radnim stolom.

Što je sedenje duže, to je cirkulacija krvi lošija, objašnjava Denof napominjući da odlaskom u teretanu posle posla ne može da se nadoknadi propušteno.

Prema jednoj studiji „Arhiva interne medicine“, rizik od prerane smrti veći je za 15 odsto kod onih koji sede osam sati dnevno, a čak 40 odsto za one koji sede 11 sati dnevno, u poređenju s onima koji sede, samo, četiri sata.

Zato Denof kaže da je kretanje veoma značajno.

„Mi nismo stvoreni za celodnevno sedenje, a ni za celodnevno stajanje. Stvoreni smo za kretanje. Suština je u ravnoteži“ – kaže.

Ipak, u Americi neki ljudi odlaze u drugu krajnost i umesto običnih stolova biraju „stojaće stolove“ i rade kao Džeferson nekad…

Ljudima koji dugo sede, Denof savetuje sledeće: ustanite na svakih pola sata, prošetajte, koristite stepenice umesto lifta i viđajte se s prijateljima umesto da šaljete mejlove.

Drugim rečima: pamet u glavu!

Izvor: www.freeimages.hu/borišey, http://www.tanjug.rs/novosti
Priredio: V. V. M.

oOOo