Gobova juha ili bogata krem čorba od pečuraka

Bogata krem čorba od pečuraka se u Sloveniji zove Gobova juha i to je slovenačko nacionalno jelo. Kako se pravi vrlo ukusna, kalorična i jednostavna čorba sa pečurkama

 

Gobova juha je u stvari bogata čorba od pečuraka. U Sloveniji je Gobova juha nacionalno jelo i ima nekoliko recepata za nju. Mi dajemo jedan izdašan recept u kome se koriste i krompir i jaje, mada Gobovu juhu možete spremiti i bez ta dva sastojka. Uobičajeno je da se u čorbu od pečuraka stavlja više vrsta pečuraka, pre svega vrganj i malo lisičarke, ali možete dodati delom i bukovaču i šampinjone.

Gobova juha - bogata krem čorba od pečuraka

Gobova juha sastojci – Krem čorba od pečuraka

– 300 g pečuraka – vrganj i malo lisičarka (mogu i delom bukovača i šampinjoni)

– 1 crni luk glavica

– tri čena belog luka

– 1 kašika maslinovog ulja

– 1 jaje

– veza peršuna

– biber

– 200 gr kisele pavlake

– 1 dcl belog vina

– 2 krompira

– 1 l vode

Recept kako se sprema Gobova juha

Operite i krupno isecite pečurke. Dinstajte ih na malo ulja sa crnim lukom,  sitno seckan peršun i biber po ukusu. Ostavite pečurke sa strane.

Prelijte vodom krompir iseckan na komadiće, dodajte začin od sušenog povrća po želji, i kuvajte 20 minuta dok se krompir ne skuva. Pred kraj kuvanja dodajte belo vino a zatim i dinstane pečurke i zakuvajte jedan minut. Gobova juha je skoro gotova.

U posebnoj posudi umešajte kiselu pavlaku sa jajetom i sitno iseckanim čenovima belog luka. Polako mešajući prethodno spremljenu Gobovu juhu u nju dodavajte smesu sa belim lukom, pavlakom i jajetom. Prokuvajte jedan minut i sklonite sa ringle.

Na kraju pospite čorbu sa pečurkama seckanim peršunom. Gobova juha se služi topla.