Intervju Aleksandra Vučića za najtiražniji nemački tabloid Bild

Šta je rekao srpski premijer Aleksandar Vučić nakon posete Nemačkoj za najtiražniji nemački tabloid Bild o Srbiji i Rusiji, Kosovu i NATO-u

 

Vučićev intervju za nemački tabloid Bild

„Potražio je savet od Kola, Šredera i Merkelove. Srpski premijer u intervjuu za Bild“, navodi se u samom uvodu intervjua Aleksandra Vučića za najtiražniji nemački tabloid – kojeg prenosimo u celosti. 

Intervju Aleksandra Vučića za nemački tabloid Bild

Prvo pitanje Bildovih reportera u intervju koji je osvanuo na drugoj strani (u samo dnu) lista, glasilo je:

G-dine premijeru, Srbija se nalazi pred pitanjem kao i Ukrajina, članstvo u Evropskoj uniji (EU) ili zadržati bliske odnose sa Moskvom? Kako ćete doneti odluku o tome?

„Naši odnosi sa Rusijom su sasvim u redu, ali naš najvažniji cilj u ovom trenutku jeste članstvo u EU i to što je pre moguće. Evropa je naš put. Sve ćemo učiniti da bude tako. Na tom putu nema povratka nazad! Meni je jasno da taj put nije lak. Dosta je domaćih zadataka pred nama – političke, privredno, društvene reforme. Ali ja sam siguran da ćemo najveći deo toga u naredne četiri do pet godina ostvariti. Tada Nemačka i ostale članice EU mogu da donesu odluku o tome, da li nas žele ili ne“, odgovorio je premijer Vučić.

Novinar Bilda je od premijera Srbije želeo da sazna da li se stav Beograd o nezavisnosti Kosova promenio. „Kao članica EU, Srbija će morati da prizna Kosovo. Da li je to problem za vas?“

Vučić je odgovorio: „Priznavanje Kosova nije na dnevnom redu Srbije, ali mi razgovaramo sa Prištinom u cilju poboljšanja odnosa. Rekao bih ono što sam poručio i Vašoj kancelarki: Ja nisam neki naročiti optimista, jer pred nama uočavam prepreke. Ali po prvi put primećujem nadu u to da se problemi ipak mogu rešiti. Pregovori se dobro odvijaju, da bismo uskoro mogli da potpišemo i sporazum, jednako zadovoljavajući i za Srbe i kosovske Albance. Obema stranama je jasno, samo zajedno možemo pronaći rešenje.“

BILD: Šta može Zapad da uradi kako bi pružio podršku Srbiji – a da ne naljuti Moskvu?

Vučić: Mi molimo za više poverenja u srpsko rukovodstvo, jer mi ćemo ispuniti ono što smo obećali. Napravili smo dosta grešaka, ali u poslednje tri godine da ćemo toliko toga uraditi, niko nam nije verovao. Želimo da budemo pouzdan partner Nemačke i Evrope. I pouzdan saveznik.

Da li to znači da želite da se pridružite NATO savezu?

To je vrlo lukavo pitanje. Morali biste da znate da je 1999. godine, NATO bombardovao Srbiju. Ipak, mi danas imamo veoma dobre odnose sa tim vojnim savezom. Videćemo gde će nas to odvesti.

Novinar tabloida Bild je od premijera Srbije želeo da čuje o čemu je u martu razgovarao sa nekadašnjim nemačkim kancelarom, Helmutom Kolom.

„Posetio sam i Gerharda Šredera. Samo još da upoznam Helmuta Šmita, što bih takođe voleo. Susret sa Kolom bio je impresivan, jer on o mojoj zemlji mnogo toga zna. Dugo smo razgovarali o Jugoslaviji, o Titovim vremenima, o događajima sve do danas. Bilo je reči i o aktuelnim prilikama na Balkanu. Stekao sam utisak da je dobro obavešten“, odgovorio je Vučić.

„A kakav je bio susret sa Šrederom?“, nadovezao se novinar Bilda.

„Savetovao mi je hrabro sprovođenje reformi. Rekao je uradio ono što je dobro za narod, bez obzira na izborne termine. Šreder je kao što znao sproveo socijalne reforme u Nemačkoj, nazvane Agenda 2010 i na kraju je zbog toga platio cenu.“

Neizbežno, ujedno i poslednje pitanje reportera Bilda, glasilo je: A šta vam je savetovala kancelarka Merkel?

„Mnogo toga. Najvažniji savet je bio – stoji iza onoga što si rekao“, odgovorio je premijer Srbije.

Prenesen tekst sa Dojče veleDW