Kina srušila veliku hrišćansku crkvu Sanjiang u Jerusalimu istoka

Republika Kina je srušila veliku hrišćansku crkvu Sanjiang, u gradu Vendžou, takozvanom kineskom Jerusalimu, pod obrazloženjem da je deo crkve nelegalno izgradjen. Kineske vlasti negiraju da je to delo državne borbe protiv religije.

 

Kina negira objavljivanje borbe protiv hrišćana nakon što je srušena velika hrišćanska crkva u Kini.

Zvaničnici Komunističke partije negiraju kontroverzno rušenje crkve u kineskom „Jerusalemu“ da je uradjeno sa ciljem da obeshrabi kineske hrišćane, jer se u vrhu vlasti strahuje od „nacionalnog udara religija“.

Kina srušila veliku hrišćansku crkvu Sanjiang u Jerusalimu istoka

Zvaničnici Komunističke partije odbacuju tvrdnju da su lansirali koordiniranu kampanju usporavanja hrišćanstva u Kini, nakon timskog rušenja i sravnjivanja crkve sa zemljom u gradu poznatom i kao „Jerusalem Istoka“.

Sanjiang crkva u bogatom primorskom gradu Vendžou, u provinciji Džeđiang jednoj sa najvećim hrišćanskim stanovništvom je srušena 28 aprila 2014-e godine nakon što su bageri ceo dan radili na kidanju zidova.

Verski savez optužuje pokrajinsku vladu koja je pod kontrolom Šia Baolonga bliskog saveznika predsednika Ši Đinpinga za promovisanje i orkestriranje kampanje protiv crkve kako bi se usporilo brzo rastuće hrišćanstvo.

Do 2030 godine Kina može postati najveća hrišćanska zajednica na svetu, izjavio je aprila meseca jedan vodeći stručnjak za britanski Telegraf.

Kineski zvaničnici negiraju da je rušenje crkve bio napad na hrišćanstvo i obećavaju da će „agresivno ići napred“ sa kampanjom protiv nelegalnih objekata.

Kina srušila veliku hrišćansku crkvu Sanjiang u Jerusalimu istoka rušenje crkve

„Ima mnogo hrišćana i poštujemo slobodu veroispovesti“ upozoravaju propagandne novine Globalnog Tajmsa koje su pod kontrolom državnog izdavača. Međutim, u obraćanju članovima komunističke partije početkom ove godine zvaničnik za verske poslove se žalio da je porast hrišćana počeo biti „Preteran i suviše nasumičan“.

Rušenje crkve je izazvalo strah kineske hrišćanske zajednice čiji je broj negde izmedu 23 i 100 miliona. Neki crkveni velikodostojnici i profesori strahuju da Peking želi otvoriti nacionalnu kampanju i zvanično cilja na „kućne crkve“ – pokret koji odbija da prihvati nadzor Komunističke partije.

Vlada će nastaviti da štiti „legalne religijske prostore“ ali će „u skladu sa zakonom svom silom nastaviti rušenje nelegalnih objekata“ upozoravaju državno kontrolisane dnevne novine u izdanju od 29 aprila 2014.

Videvši fotografije demolirane crkve kineski hrišćani su reagovali ljutito. „Otišli su predaleko. Bezbroj vernika večeras tužno liju suze“ rekao je vođa protestanske crkve iz Vendžoa.

„Nečuveno i krajnje nepravedno“ – kaže Čen Jilu šef Saveza Bogoslovije iz Nanžinga, koji je ovaj postupak upotrebio da iskorači protiv vlade. Situaciju karakteriše kao vladino rukovanje „surovošću i tvrdokornošću“. „Rušenje crkve će oštetiti imidž Komunističke partije a šteti i „socijanoj stabilnosti“, njegova su predviđanja.

Kina i antihrišćanstvo - srušena kineska crkva

Dnevne novine Džeđianga brane rušenje crkve tvrdeći da su hrišćanskim vođama bile pružene šanse da poruše „ilegalne“ delove zgrade ali da „nisu uspeli da održe svoja obećanja“.

Kaže se da je Verski savet „onlajn širio glasine o uništavanju crkve“, te time podsticao „nelegalno okupljanje unutar ovog ilegalnog objekta“

Zvaničnik za propagandu tvrdi da je rušenje bilo deo šire kampanje protiv „ilegalnih gradnji“. Više od 43 miliona kvadratnih metara ilegalnih struktura je do sada već srušeno „uključujući fabrike i budističke hramove. Rušenjem Sanjiang crkve za koju su bile potrebne duge godine izgradnje a bila je napravljena da primi nekoliko hiljada vernika, vlasti su pokazale „da svakog tretiraju podjednako“ dodao je zvaničnik.

Izvor: Telegraph