Čuda kulinarstva

„Najbolje knjige koje postoje, to su kuvari. Većinu ostalih nije trebalo ni pisati. Šteta što su pisci kuvara, obično,  nepoznati.“ (Ibzen)

LUDO TESTO

Ludo testo bi se moglo nazvati i univerzalno testo

Kad sam bila mala i interesovala se zašto neko testo ima ludilo kao atribut, mama mi je ovako objasnila: „Testo zamesiš jednog dana, čuvaš u frižideru, trošiš ga, a ono kao da je poludelo: stalno raste, i uvek ga ima!“

U poslednje vreme trošimo dosta testa. Trudim se da pravim integralna peciva jer bela i „farbana“ uvek mogu da kupim u pekari. Prilikom poslednje nabavke, uzela sam 10 kg Graham brašna koje, inače, redovno kupujem. „Žitko“ iz Bačke Topole pravi ovo brašno, „Stari mlinar – Graham“ u prepoznatljivom braon pakovanju. Brašno je, prema mojoj oceni, prilično integralno, mada na ambalaži piše,  samo, da je proizvedeno po specifikaciji toj-i-toj. Do sad  sam pravila svašta od ovog brašna, između ostalog:  integralne hlepčiće s ruzmarinom i maslinkama, integralan  banana hleb, čapati, pa integralne lepinjice, integralan  hleb… Znam kakve je teksture i boje testo od ovog brašna, i bila sam zadovoljna.

Recept kako se pravi ludo testo za hleb i pizzu

Onda sam se iznenadila kad sam otvorila pakovanje ovog brašna pristiglog iz poslednje nabavke shvativši da je unutra BELO brašno uz minimalne primese mekinja ili „nečeg“ tamnog. Ma, „bode“ oči koliko je svetlo! Nisam imala u kući i primerak brašna iz stare nabavke pa da uporedim i uslikam, već sam ostala s 10 kg poprilično belog brašna koje, ipak, ne bih mogla baciti, koliko god bila rezignirana zbog „omaške“. Da li je u pitanju loša serija ili nešto više – videću prilikom sledeće nabavke, ali sad, svakako, imam solidnu zalihu hardly-integralnog brašna koje bih morala da potrošim.

Prvo što sam od ovog kvazi-Graham brašna pravila su bile mlečne kifle s belom lukom. U receptu sam napisala „600 g brašna“, nisam ni pominjala integralno jer, realno i nije bilo. Kifle jesu bile, zaista, ukusne, a testo je bilo samo za mikronijansu tamnije, žuće i grublje od onog s isključivo belim brašnom. Kao kad bismo, npr., koristili mešavinu od 80 % belog i 20 % integralnog brašna. Tako nekako…

Ludo testo – spremno za svaki dan

Sad sam od tog kvazi-Graham brašna pravila ludo testo. Gaga me je podsetila da je ovo najpraktičniji način da imam spremno testo za bilo koju vrstu domaćeg peciva. Htela sam da sačekam mamu da se vrati s placa pa da je pitam za recept, onda sam htela da isprobam Gagin recept i, na kraju se odlučila za recept koji sam našla na Coolinarici. Autor kaže da je testo univerzalno i da može da stoji 14 dana u frižideru. Ne znam koliko je ovo tačno, jer je kod nas „otišlo“ sve za 4 dana!…

Redom, po danima…

Prvog dana, zamesila sam testo od 1 kg brašna i od još svežeg testa napravila nešto nalik na tortilje. Komade testa sam rukama rastanjila na ovale/krugove veće od CD formata a debljine pola centimetra, pa pekla „na suvo“ na teflonskom tiganju, na srednjoj vatri… (10 plus!)

Drugog dana sam pravila cvetne pogačice i mini hlepčiće – hladno testo razvaljala oklagijom na debljinu jednog prsta, pa modlom u obliku cveta vadila pogačice. Od restlova sam napravila par mini valjaka i malo zasekla nožem da liče na hlepčiće. Pekla sam u zagrejanoj pećnici 15-ak minuta… (10 plus!)

Trećeg dana sam pravila krofnice. Razvaljala sam testo na debljinu jednog prsta i rakijskom čašicom vadila krugove, pa pržila na zejtinu na srednjoj temperaturi, i uvaljala u prah šećer… (10 plus!)

Četvrtog dana sam napravila pizzu. Baš mi se dopalo pizza testo jer sam ga direktno iz frižidera rastanjila i filovala, pa nije previše naraslo i pizza nije bila hlebasta kao što, nekad, ume da bude… (9 plus!)

Sastojci ta ludo testo:

1 kg brašna (integralnog)
1 prašak za pecivo
3 kašičice soli
1 kvasac (kocka od 40 g)
1 kašičica šećera
2 kašike zejtina
1 čaša kisele pavlake (nisam imala jogurt)
2 jaja
1/2 l mleka

Postupak za ludo testo:

1. U veeeeliku vanglu sipati brašno, prašak za pecivo i so. Promešati.
2. Kvasac razmutiti sa šećerom i malo mleka. Dodati u brašno.
3. Dodati zejtin, razmućenu kiselu pavlaku, jaja i mleko. Zamesiti glatko testo i ostaviti u frižideru najmanje 2-3 sata.
4. Zaštititi od sušenja plastičnom folijom ili običnom plastičnom kesom, čuvati u frižideru, vaditi po potrebi i upotrebiti prema želji i inspiraciji…

Dobar apetit, prijatno, primilo Vam se na zdravlje!

Izvor: http://mamajacooks.blogspot.com/2008/10/ludo-testo.html
Priredio: V. V. M.

oOOo