Pištaljka“: „Mekdonald’s“ prodaje GMO piletinu !

„MEKDONALD’S“ PRODAJE GMO PILETINU !…

BEOGRAD, 17. jun 2014 – Kompanija „Mekdonald’s“ u Srbiji već tri meseca prodaje proizvode od piletine koja je hranjena genetski modifikovanom (GMO) sojom, a da o tom nije obavestila javnost – objavio je, danas, antikorupcijski sajt „Pištaljka“…

 

Kako se navodi, „Mekdonald’s“ je potvrdio ta saznanja „Pištaljke“ i to da se od marta na tržištu Srbije u njihovim restoranima mogu naći proizvodi od živine koja je hranjena GMO sojom.

U Srbiji je zakonom zabranjen promet genetski modifikovanih živih organizama kao i proizvoda od genetski modifikovanih organizama – podseća „Pištaljka“.

MEKDONALD'S PRODAJE GMO PILETINU

U odgovoru na pitanje „Pištaljke“ da li je i otkad počela s  prodajom proizvoda od piletine hranjene GMO, „Mekdonald’s“ je naveo da „od marta 2014. dobavljači živine neće biti u mogućnosti da sa sigurnošću potvrde da se u ishrani živine neće pojaviti u tragovima GM soja“…

„Većina živinskog mesa koje koristimo u restoranima,  uzgajana je u Evropi. Soja koja se koristi za ishranu živine,  poreklom je iz Brazila. U Brazilu se sve manje uzgaja soja koja nije genetički modifikovana“ – navodi se u odgovoru „Mekdonald’s“-a.

Ta kompanija, navela je i da su rezultati jednog istraživanja pokazali da je 90 odsto soje koja se koristi za ishranu životinja u Evropi genetski modifikovano.

Na pitanje „Pištaljke“ iz koje zemlje i od koje firme kompanija „Mekdonald’s“ uvozi proizvode od piletine kao što su „Čikn Meknugets“, „Čikn Peti“ i „Čikn premijer“, koji se plasiraju na tržištu Srbije, iz te kompanije su odgovorili, samo, da se „piletina uvozi iz Mađarske“ (!)…

Na pitanje zašto nisu obavestili javnost o prodaji proizvoda od piletine hranjene GMO, odgovoreno je da „Mekdonald’s“ ne koristi GM sirovine i sastojke u svojim proizvodima“, kao i da „nema naučnih dokaza koji ukazuju na moguć prenos GM materija s hrane za životinjsku ishranu na meso“.

Da je „Mekdonald’s“ na evropskom tržištu počeo da prodaje piletinu hranjenu genetički modifikovanom hranom, nedavno su objavili i nemački mediji.

„Mekdonald’s“ je 2001. (obećao) da više neće koristiti genetski modifikovanu hranu za životinje na evropskom tržištu, a kao razlog za prekršeno obećanje, kompanija je sad  navela nestašicu genetski nemodifikovane hrane za životinje.

Zakon o genetički modifikovanim organizmima koji važi u Srbiji u članu 2. navodi da „nijedan modifikovan živ  organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno, gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Srbije“.

Video-prilog

„Pištaljka“: „Mekdonald’s“ prodaje GMO piletinu, trajanje: 2:03 minuta
Video-link:

Izvor: http://www.rtv.rs, „Kurir“, youtube.com
Priredio: V. V. M.