Kolica za bebe

Prilikom kupovine kolica za bebe nikako ne bi trebalo da budete vođeni niti nekom modom, niti da odluku donosite ishitreno

Na stranu to što smo mogli da čujemo kako je sva oprema za bebe mnogo jeftinija tamo gde je životni strandard mnogo veći nego kod nas, cene su takve kakve jesu i svi koji ne mogu da kolica za bebe nabave „preko“, prinuđeni su da ih pazare ovde. A kolica za bebe su jedna od najbitnijih stavki sa širokog spiska koji ćemo sastavljamo uoči rođenja deteta. Ne redi se o jeftinom proizvodu, pa se zato i treba dobro posvetiti njegovoj kupovini. Izbor svakako nije lak, jer je ponuda izuzetno velika. Na tržištu postoji veliki broj različitih tipova kolica za bebe, različitog kvaliteta, ali i različitog cenovnog ranga. U svakom slučaju, moguće je nai za svakoga po nešto, ali je najpre potrebno utvrditi šta vam zaista treba.

Nekoliko je podjednako važnih faktora kojima bi trebalo da se vodite prilikom kupovine.

Uzrast bebe

Ovo je neki preduslov kada je u pitanju kupovina dečijih kolica. Naime, za novorođene bebe je neophodno da i u kolicima budu u ležećem položaju. To znači da kolica u kojima je moguć samo sedeći položaj nikako ne dolaze u obzir pre sedmog meseca života. Većina modela kolica za bebe ima od tri do pet mogućih položaja, što podrazumeva ležeći, poluležeći i sedeći položaj. Dakle, ovakva kolica će biti odgovrajuća za sve uzraste, ali su i skuplja.

Kolica za bebe

Težina kolica za bebe

U zavisnosti od toga da li do svog stana imate da prevalite veliki broj stepenika, nije uopšte nebitno koliko će kolica biti teška. Neka kolica mogu da budu teška i do 20 kilograma, a ako tome dodate još i težinu deteta, jasno je da nije reč o teretu sa kojim bilo ko može da izađe na kraj. Ram nekih kolica je od aluminijuma i ona su mnogo lakša nego ona čiji je ram od čelika. U slučaju da koristite gradski prevoz, takođe je bitno koliko su kolica teška.

Dimenzije kolica za bebe

Možda vam u prvi mah zvuči potpuno nebitno, ali dimenzije kolica su vam bitne zbog normalnog kretanja. Mali lift i velika kolica daju „dobitnu“ kombinaciju. Jednostavno nećete moći unutra i preotaju vm jedino stepenice, ili da kolica ostavite hodniku, ili da ih, pak, sklopite i nosite u rukama, baš kao što ćete morati da nosite i dete. S druge strane, ukoliko imate mali prtljažnik u automobilu, biće vrlo nezgodno da u njega stavite kolica. Čak ćete se i sa nekim vratima pomučiti.

Način sklapanja i ručice

Postoje modeli sa dve ručice za upravljanje i sa jednom. Prvu vrstu je teže uptavljati jednom rukom. Obratite i pažnju na visinu ručica. Ukoliko visina nije podesiva, a ručice su postavljene suviše nisko, visokim roditeljima će biti izuzetno neugodno da guraju kolica. Ovo je razlog više da se i očevi uključe u izbor kolica. Proverite i da li postoji mogućnost da se drškaprebacuje na prednju i na zadnju stranu kolica, tako da dete možete da okrenete i prema sebi, ali i prema napred. Neke modele pogledajte ovde.