Čudotvorac Galen

NAJBOLJI LEKAR JE PRIRODA!

„Najbolji lekar je priroda jer leči tri četvrtine svih bolesti i nikad ne ogovara kolege!“ – zapisao je najpoznatiji lekar i apotekar starog Rima

 

 

Ko je Galen

NAJBOLJI LEKAR JE PRIRODA! Grčki antički lekar Galen slika

Klaudije Galen (129 – 199) je začetnik „Galenske farmacije“, odnosno, onog dela koji se bavi farmaceutskom tehnologijom; pored lečenja, bavio se izrađivanjem lekova u svojoj apoteci, inače, prvoj u starom Rimu. Galen je u medicinsku praksu uveo složene lekove biljnog i životinjskog porekla koji se danas nazivaju „Galenski preparati“…

Popis svojih rukopisa…

U svojim spisima, Galen je opisao 304 biljna preparata a u istoriju je ušao i kao čovek koji je sastavio prvu ličnu bibliografiju pod naslovom „O vlastitim knjigama“ („De libris propriis“) gde je popisao dela koja je sam napisao.

Posle završetka školovanja u Aleksandriji, Galen se vratio u rodni grad Pergam gde je preuzeo službu medicinskog  savetnika za sportiste koji su bili smešteni uz Eskulapov hram. Vrlo brzo, Galen je postigao velik uspeh jer je izlečio i mnoge ugledne ljude Rimskog Carstva i razvio privatnu praksu za čuvene rimske porodice. Njegova veština, donela mu mu je nadimke Čudozborac i Čudotvorac (Paradoxopoeus).

Svi ljubomorni…

Ništa čudno, onda, što su rimski lekari pucali od zavisti i ljubomore na Galenove uspehe zamerajući mu i što medicinsko znanje nije stekao u Rimu nego u suparničkom gradu Aleksandriji. Smetalo im je i što nije bio rođen Rimljanin već Grk, tuđin.

Međutim, sve, to nije omelo Galena da, sredinom drugog veka naše ere, prvi pomene deterdžentsku upotrebu sapuna i zabeleži prvu masovnu izradu čvrstih sapuna kod Germana i Gala, uz preporuku da bi ovaj proizvod trebalo da se koristi za otklanjanje nečistoća s ljudskog tela.

Zapravo, posle Hipokrata, najslavnij lekar antike, bio je Klaudije Galen kog je od oca medicine delilo čitavih šest vekova. Za razliku od Herofila i Erazistrata, Galen nije secirao ljudska tela, iako ga u opisu anatomske građe niko nije nadmašio sve do štampanih opisa i ilustracija ljudske anatomije koje je napravio Andreas Vezalijus 1543. On je svoje eksperimente i posmatranja obavljao na majmunima, psima i svinjama.

Mozak – gospodar Čoveka…

Galen je uradio i brojne eksperimente s podvezivanjem nerva kako bi potkrepio teoriju koja važi i danas: da mozak upravlja svim pokretima preko centralnog i perifernog sistema. Njegovo objašnjenje pojma bolesti, naziva se „sintetička koncepcija bolesti“.

Izvor: „Betty magazin“, broj 11, str. 2, maj 2014.
Priredio: V. V. M.

oOo