Nova Mazda 6  2.0i

Nova Mazda 6 nam donosi idealan odnos između cene, performansi i opremljenosti. Idealan je i za porodicu i za firme. Model o kome ovde pišemo opremljen je najslabijim motorom koji se nudi uz novu Mazdu 6, a to je benzinski dvolitarski motor sa 145 KS.

 

Kad je reč od spoljašnjem dizajnu, imamo samo reči hvale, a prvo što se primećuje na ovom automobilu je njegova dužina i sklad. Međuosovinsko rastojanje je jedno od najvećih u D segmentu (2830 cm), a zanimljivo je da je međuosovinsko rastojanje duže kod limuzine nego kod karavana. Zahvaljujući ovome, u kolima ima dovoljno prostora, pa se pozadi udobno mogu smestiti i dvometraši, što se uostalom i očekuje od putničke limuzine. Na suvozačevom mestu se primećuje nedostatak prostora po visini, i viši putnici će dodirivati plafon glavom. Pošto sedište nije podesivo po visini, ovaj problem se može rešiti jedino podešavanjem nagiba.

449938277538b67b109ed2639374572_640x38685

Unutrašnjost Mazde 6 je takođe prijatna i deluje kvalitetno. Prethodnoj generaciji je zamerano na prenatrpanosti tasterima na komandnoj tabli. Napredak na ovom polju je jasan, ali kada ovaj auto uporedimo sa Mazdom 3, utisak je da je ovo moglo još bolje da se odradi. Multimedijalni sistem se kontroliše preko ekrana osetljivog na dodir, okolnih tastera i džojstika koji se nalazi iza menjača. Kod “trojke” se sve komande mogu obaviti pomoću džojstika.

Kada je vožnja u pitanju, veliko međuosovinsko rastojanje se odrazilo i na osećaj u vožnji. Ovaj auto ima sportski karakter i tvrdo oslanjanje, a upravljanje je precizno i “šestica” menja pravac brzo uz minimalno naginjanje. Što se tiče neravnina i udarnih rupa, auto ih sjajno amortizuje. Auto se posebno dobro pokazao u brzim  krivinama, jer trepi velike bočne sile, pružajući vozaču veliko samopouzdanje u krivinama.

295108912538b67bfb204a328855151_640x42785

Možete posmisliti da je 145 KS malo za ovaku limuzinu, ali ubrzanje do stotke za 9,5 sekundi pokazuje da je to sasvim dovoljno za pristojnu vožnju. Maksimalna brzina je 206 km/h. Preticanja ovom Mazdom su bezbedna i laka, jer je motor veoma elastičan. Kada se uzme u obzir snaga ovog motora, potrošnja goriva je izuzetno niska, i u gradskim uslovima iznosi oko 8 litara. Na otvorenom putu potrošnja primetno opada.

Filozofija ovog japanskog proizvođača automobila je da već u osnovnom paketu opreme ponudi poduži spisak stavki. Mazda 6 ima četiri nivoa opreme, e već prvi nivo zadovoljava potrebe klase. Ovaj model, čija je cena 26.390€ nudi 3. nivo opreme, koji će vam pružiti sav potreban komfor. Cena osnovnog modela je 21.990€. Testirani model je opremljen bi-ksenonskim farovima sa adaptivnim prećenjem krivina, ima automatsku kontrolu dugih svetala, sistem koji vas upozorava ako napustite kolovoznu traku ili ako se neko vozilo nalazi u vašem mrtvom uglu, parking senzore napred i pozadi, tempomat, dvozonsku automatsku klimu, grejače sedišta, senzore za kišu i farove i audio sistem sa 6 zvučnika, USB i Bluetooth konekcijom. Za bezbednost, tu su prednji i bočni vazdušni jastuci, kao i vazdušne zavese, TSC, EBD, EBA, DSC i ABS.

Pri kupovini automobila, treba obratiti pažnju na mnoge faktore, a jedan od njih je i pouzdanost i cena auto delova. Poznato je da su japanska vozila pouzdana, tako da dugo nećete morati da brinete o nabavci rezervnih delova za ovu Mazdu.

Mazda nam donosi i jednu neočekivanu stvar, a to je start-up sistem koji je uparen sa rekuperacijom kinetičke energije. Da bi smo pojednostavili, reći ćemo samo da ovaj sistem treba da smanji potrošnju za 5-10%.