Polaganje moštiju Svetog Justina Popovića u kivot

Dana 14 juna 2014 godine u manastiru Ćelije svečanim činom izvršeno je polaganje moštiju Svetog Justina Ćelijskog u kivot. Sveta Arhijerejska liturgija i veliki broj vernika koji su hteli da dotaknu svete mošti Ave Justina

 

 

PRAZNIK PREPODOBNOG AVE JUSTINA PROSLAVLjEN U MANASTIRU ĆELIJE VALjEVSKE PORED NjEGOVIH SVETIH MOŠTIJU

Manastir Ćelije Valjevske bio je 14. juna ljeta Gospodnjeg 2014. na praznik Prepodobnog Ave Justina Ćelijskog i Vranjskog i Svetog mučenika Justina Filosofa, centar Srbije, centar Pravoslavlja, centar cijele Vaseljene. Netruležne, miomirisne mošti, apostola našeg naroda, Svetog Ave Justina novog Ćelijskog prenijete su dva dana ranije iz njegovog Svetog groba i položene u kivot u maloj crkvi Svetih arhangela, dok ne bude oslikana nova crkva posvećena Svetom Savi, Svetoj Mariji Egipćanki i Svetom Justinu Filozofu, koja je građena po testamentu i zaveštanju samog Svetog Ave Justina Popovića.

Polaganje moštiju Svetog Justina Ćelijskog u kivot i patrijarh srpski Irinej

Prije početka Svete Arhijerejske Liturgije, Njegova Svetost Patrijarh Srpski G. Irinej, Visokopreosvećena Gospoda Mitropoliti, Preosvećena Gospoda Episkopi, Svetogorski monasi i sveštenstvo iz čitave Pravoslavne crkve, uz pojanje tropara Avi Justinu, prenijeli su kivot sam moštima Prepodobnog Ave iz male crkve, dok je narod klečeći pojao tropar i pokušavao, sa suzama, da makar dotakne njegov Sveti kivot. Kivot je potom postavljen ispred crkve, na mjesto posebno predviđeno za to, i otvoren na cjelivanje vjernicima.

Sveta Arhijerejska Liturgija služena je napolju, jer ni cijelo manastirsko imanje, a kamoli crkva, jedva da je moglo da primi vjernike koji su se u nejvjerovatno velikom broju sabrali da se poklone Svetom Avi. Svetom službom Božjom načalstvovao je Njegova Svetost Patrijarh Srpski G. Irinej uz sasluženje Njegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa Cetinjskog Mitropolita Crnogorsko-primorskog G. Amfilohija, Visokopreosvećene Gospode Mitropolita iz Grčke pravoslavne Crkve Atanasija i Nikolaja, Visokopreosvećenog Arhiepiskopa Berlina, Njemačke i sve Britanije G. Marka iz Ruske Pravoslavne Crkve, novoizabranog Visokopreosvećenog Mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog G. Porfirija, i Preosvećene Gospode Episkopa umirovljenog Zahumsko-hercegovačkog Atanasija, Valjevskog Milutina, Bačkog Irineja, Vranjskog Pahomija, Šabačkog Lavrentija, Šumadijskog Jovana, Australijsko-novozelandskog Irineja, Stobijskog Davida, Bregalničkog Marka, Pološko-kumanovskog Joakima, Raško-prizrenskog Teodosija, Zahumsko-hercegovačkog i Primorskog Grigorija, umirovljenog Episkopa Srednjeevropskog Konstantina i novoizabranog Episkopa Austrijsko-švajcarskog Andreja, Igumana manastira Hilandar Arhimandrita Metodija i sveštenomonaštva sa Svete Gore i iz Eparhija naše i pomjesnih crkava.

Polaganje moštiju Svetog Justina Ćelijskog u kivot prenos moštiju

Svetoj službi Božjoj molitveno je prisustvovalo sveštenstvo i ogroman broj vjernika, koji su se u toku Svetog Bogosluženja poklanjali Svetim moštima Svetog Ave. Kiša koja je padala skoro sve vrijeme bila je zaista blagodatna kiša koju vjernici skoro da i nijesu osjećali, i koja im nije smetala da u najvećem redu i tišini, u miru i radosti čekaju svoj red kako bi se poklonili Svetim moštima našeg Svetog Ave. Ljudi su plačući cjelivali njegove Svete mošti, ali takva neopisiva radost i mir je vladala na licima svih, kao znak da Sveti naš Ava blagosilja svoj pravoslavni narod, kao što je za svog života blagosiljao, bez razlike, sve koji su mu dolazili. Vjernici su se sabrali iz svih srpskih zemalja, iz svih zemalja u kojima žive Srbi, a bio je prisutan i veliki broj Grka, Rusa, Gruzina… Kao što je Sveti Ava još za svog života govorio: „Ovdje će biti centar Srbije“, u Ćelijama je ovog dana zaista bio duhovni centar ne samo Srbije već i cijelog Pravoslavlja.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja liturgijskom besjedom vjernicima se obratio Njegovo Preosveštenstvo Episkop Bački G. Irinej, koji je uz Visokopreosvećenog Mitropolita G. Amfilohija i Preosvećenog Vladiku Atanasija bio Avin učenik: „Justin je bio sveobuhvatan čovjek, za neke teško razumljiv, za mnoge veliki srpski patriota“- rekao je, između ostalog Vladika Bački G. Irinej.

Polaganje moštiju Svetog Justina Ćelijskog u kivot i Sveta Arhijerejska liturgija

U toku Svetog Bogosluženja ogroman broj vjernog naroda pristupio je Svetoj tajni Tijela i Krvi Gospodnje a Sveto Pričešće je vršeno iz više putira. Po završetku Svetog Pričešća, Svjatejši Patrijarh Irinej i preosvećena Gospoda Episkopi predvodli su vjerni narod u svečanoj Litiji koja je, sa kivotom Svetog Justina, krenula do nove crkve posvećene Svetom Savi, Mariji Egipćanki i Justinu Filozofu. Dok je Litija išla ka crkvi sa zvučnika su se čule Avine riječi, njegova besjeda koja je izmamila suze, ali i radost na licima skoro svih vjernika. U toku Litije reče jedna monahinja: „Pogledajte koliko se naroda danas sabralo, ovo je nevjerovatno, zaista. Ali morate da znate da se naš Sveti Ava u svojim molitvama molio za još više duša“.

Svetog još za života, proganjanog u ta teška komunistička vremena, Svetog Avu pamte kako je sam išao manastirskom stazicom, pazeći pri tom da ni mrava ne nagazi. Ipak, sabrao je naš Sveti Ava Justin ovog 14. juna pravoslavnu vaseljenu i pokazao nam da, koliko god mi njega nosimo u svojim srcima, on je svoj Pravoslavni narod u svom srcu nosio još i više, što su nam i posvjedočile riječi ove monahinje, a naš srpski narod pred prestolom Božjim postao je bogatiji za Svetitelja Justina Ćelijskog novog, apostola našeg naroda.

Nakon povratka Litije prerezan je slavski kolač u slavu i čast praznika Svetog Ave. Nakon rezanja slavskog kolača besjedom vjernicima se obratio Njegova Svetost Patrijarh Srpski Gospodin Irinej, koji je podsjetio da Sveti Ava Justin, nije samo prisutan i važan za Srbiju i Srbe, već i širom vaseljene.

Polaganje moštiju Svetog Justina Ćelijskog u kivot i prolazak moštiju

O Svetom Avi govorio je ovom prilikom i Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Berlina, Njemačke i sve Britanije G. Marko iz Ruske Pravoslavne Crkve, koji je dobro poznavao Svetog Avu.

Mošti Svetog Ave Justina, potom su privremeno vraćene u staru manastirsku crkvu, dok se ne oslika nova posvećena Svetom Savi, Mariji Egipćanki i Justinu Filozofu, građena po testamentu i zaveštanju samog Svetog Ave Justina Popovića. Vjernici su u miru, po kiši, čekali svoj red i poklanjali se Svetim moštima, ali i pri odlasku naše ekipe iz Ćelija, čini se da je još samo veći broj vjernika ostao u redovima za poklonjenje Svetom Avi.

Po završetku Svete Liturgije održana je svečana akademija u slavu i čast Ave Justina, a naša ekipa zabilježila je utiske pojedinih sveštenika, monaha, monahinja i vjernika, koje ćemo, uz kompletan tonski zapis, emitovati u emisiji Radio „Svetigore“ „Srna i izgubljenom raju“ u ponedjeljak 16. juna u 20:30 minuta.

Osim što su se poklanjali moštima Svetog Ave, vjernici su obilazili i cjelivali njegov grob, koji nas je već 35 godina sabirao i čudotvorio u manastiru Ćelije Valjevske.

Polaganje moštiju Svetog Justina Ćelijskog u kivot okupljeni verni narod

Zbog velike gužve, nažalost nismo uspjeli da dobijemo izjave od Avinih učenika, našeg Visokopreosvećenog Mitropolita Gospodina Amfilohija i Preosvećenog Vladike Atanasija, ali taj mir, radost i ljubav na njihovim licima, dok su pazili da sve protekne u najboljem redu, i kad Vladika Atanasije stavlja nekoliko crkvenih cvjetova na kivot svog Svetog duhovnog oca, govorili su nam više od riječi.

Sa Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u petak 13. juna krenula su dva autobusa vjernika iz Podgorice, Danilovgrada i sa Cetinja na pokolonjenje Svetom Avi Justinu, onim putem koji je trasirao naš blaženopočivši otac Luka (Anić) a nastavio sveštenik Predrag Šćepanović, direktor našeg Radija, koji je i ovog puta poveo vjernike u Ćelije Valjevske i već, kako reče u šali, napravio spisak putnika za praznik Blagovijesti. Vjernici iz Crne Gore su došli i iz Herceg Novog, Nikšića i Kuta u Zelenici.

I da završimo ovaj izvještaj riječima našeg oca Luke, sa kojim smo godinama odlazili u Ćelije Valjevske, koji se i sada sigurno radovao zajedno sa nama: Kakav to vulkan bije iz Srbije? Sveti ava je apostol moje duše, apostol mog naroda“.

Slobodanka Grdinić

Radio Svetigora