MOŠTI SVETITELJA I SVETINJE U VENECIJI

Koje sve relikvije, pravoslavne svetinje i mošti svetitelja postoje po venecijanskim crkvama. Šta obići u Veneciji i videti. Verski turizam.

Svetinje u Veneciji

Venecija je poznata po gondolama, Crkvi Svetog Marka, Crkvi Maria della Salute, Duždevoj palati, mostovima, Venecijanskom bijenalu, filmskom festivalu, maskenbalu sa maskama i još koječemu ali malo ko razmišlja kakve pravoslavne i hrišćanske svetinje postoje u Veneciji koje vredi obići.

Zato vredi znati šta treba obići u Veneciji na duhovnom planu, jer je Mletačka država koja je vekovima postojala, veliko materijalno ali i duhovno blago sabrala je u Veneciji.

Venecija ima mnoštvo divnih crkvi sa neverovatnim ukrasima i vredi obratiti pažnju na njih. Bolje je pogledati crkve spolja i iznutra nego gledati izloge pune šarene robe, mada i medju suvenirima ima šta da se vidi, posebno kada govorimo o majstorskim komadima zanatske veštine u staklu, bronzi, nakitu.

Relikvije i pravoslavne svetinje u Veneciji - Šta obići u Veneciji venecijanski lav statua

Gde sve možete nači svete mošti pravoslavnih svetitelja u Veneciji

Da ne bih otišao pun neznanja u Veneciju zamolio sam svog kuma Dragana da mi da par saveta šta obići i koje su svetinje u Veneciji prisutne. On je bio revnostan, pa mi je poslao jednu listu svetih hrišćanskih relikvija koje postoje u Italiji a koje su ruski istraživači zabeležili. Izvukao sam sve pravoslavne svetinje koje se nalaze u Veneciji, obeležio ih na mapi i posetio većinu njih. Sve ih možete naći na mapi grada, dobro su obeležene mada vam treba lupa da ih pronadjete, jer Venecija ima puno crkava.

Na žalost, nisam uspeo da posetim sve crkve i da se poklonim svim moštima svetitelja ali se radujem što sam otišao brodom do ostrva Lido gde je crkva Svetog Nikole Mirlikojskog i gde je njegova velika čudotvorna ikona i delić njegovih svetih moštiju. Ta crkva je otvorena dvokratno, popodne se otvara od 16h, kada smo mi došli.

Mogao bih da ispišem mnogo zanimljivih stvari ali ću se fokusirati samo na nekoliko suštinskih opažanja koja su mi bila očigledna tokom boravka u Veneciji i obilaska crkvi. Krenimo redom:

Crkve u Veneciji imaju umesto freski i mozaika na zidovima mahom velike renesansne slike slikara iz tog doba. Gledali smo Ticijana na primer. Te slike su veličanstvene, mračne i preteće, nije baš najugodniji utisak. To nije samo moj utisak, već i utisak moje dece. Drugačija je potpuno atmosfera u Padovi koju smo kasnije posetili i gde su katedrale veličanstvene.

Crkve u Veneciji su mahom turistički a manje duhovni objekti. Turisti ulaze neprikladno obučeni, pogotovo je ogromna gužva i defile svega i svačega u Crkvi Svetog Marka.

Kapele u katoličkim crkvama su umetnička remek dela sa mermernim statuama i kao umetnički izraz vas ostavljaju bez daha, ali u duhovnom smislu su za pravoslavne vernike sablazan, jer prikazuju polugole ljude, scene nasilja, zmije, demone (ima toga i na pravoslavnim freskama ali u manjoj meri), pokojne pape i svece, i svi ti kameni spomenici deluju hladno. Razlika u odnosu na ikone u našim crkvama je ogromna.

Katolički vernici ne pridaju značaj moštima svetitelja, jednostavno ih i ne primećuju, niti im odaju počast, osim ako to nije svetac koji je na glasu, kao što je to Sveti Antonije iz Padove, u čijoj crkvi su vernici odavali počast njegovim ostacima i stvarima koje je koristio. Nas su svi čudno gledali kada smo se poklanjali moštima svetitelja, koje su mahom bile u kapelama sa strane.

Posebno nas je dojmio lik i telo Svetog Zaharija, osećali smo njegovo živo prisustvo. Posebno smo se začudili kada smo videli koliko katolici nisu svesni svetitelja, a očigledan primer nam je bila ogromna i neprocenjiva relikvija koja se nalazi u Padovi, svete mošti Svetog Apostola i Jevandjeliste Luke. Da se ta relikvija nalazi u pravoslavnom svetu, bila bi okićena cvećem, okovana zlatom i stalno pod opsadom vernika, dok je tamo tiho mirovala u kapeli. Priznajem, bilo je obeleženo i navedeno čije sveto telo leži u sarkofagu ali to na vernike nije ostavilo utisak kao na nas.

Vera i crkveni život je u Veneciji industrija, što na žalost profaniše smisao svetih relikvija tamo. Na primer, u većini crkvi imate uredjaj u koji se ubacuje 1 euro, koji kada ga ubacite, uključuje svetla u crkvi koja osvetljavaju oltar i par ključnih turističkih atrakcija, kao što su pozlaćeni sarkofazi i slike iz renesanse. To mi se nije dopalo, niko osim nas nije ni ubacivao eure, ali mi smo hteli da u crkvi bude svetlost i bi svetlost!

Bilo je tu još zanimljivih dogadjaja kao što je i prisustvovanje izvodjenju kompozicije na orguljama, što je divan umetnički doživljaj ali mi je aplauz u crkvi nakon toga bio potpuno stran. Aplaudiranje u Hramu Božijem, to mi nije delovalo kao duhovno opravdano, jer u hram dolazimo da se u tišini molimo, da uznosimo molitve, ispovedamo svoje grehe.

No, da ne mudrujem suviše, evo liste svetinja u Veneciji i uputstvo šta obići u Veneciji, pa ko je u pravoslavnom duhu, neka obidje relikvije i zamoli za blagoslov svetitelje koji tamo stražare i pozivaju.

Relikvije i pravoslavne svetinje u Veneciji - Šta obići u Veneciji crkva Santa Maria della Salute

Venecija je puna pravoslavnih svetinja

Venecija i pravoslavne svetinje – Šta obići u Veneciji

Dato je ime svetitelja čije su svete mošti ili telo crvenom bojom a tamnim boldovanim slovima je data crkva u kojoj se mošti nalaze. Imate ruski i italijanski jezik. Chiesa na italijanskom znači crkva, Isola je ostrvo, Campo je kapela.

Sveti Zaharije Захария пророк , отец святого Иоанна Крестителя (5 сентября)
Афанасий Великий, патриарх Александрийский (память 18 января, 2 мая)
– Венеция, в церкви святого пророка Захарии /San Zaccaria, Campo San Zaccaria,Vaporetto San Zaccaria/

Sveti apostol Marko – Марк апостол и евангелист (память 4 января, 25 апреля, 27 сентября, 30 октября)
– Венеция, Часть мощей святого апостола и евангелиста Марка находится в Кафедральном Соборе. /Basilica di San Marco, Vaporetto Valleresso/

Jovan Milostivi – Иоанн Милостивый, патриарх Александрийский (память 12 ноября)
– Венеция, Церковь святого Иоанна Крестителя ин Брагора /Chiesa di San Giovanni in Bragora Castello, 3790/

Sveti Nikolaj Mirlikijski – Николай Чудотворец, епископ Мир Ликийских 6 декабря, 9 мая
– Венеция, Церковь святителя Николая Чудотворца на острове Лидо /San Nicola al Lido/

Sveti Stefan arhidjakon – Стефан архидиакон (4 января ,2 августа , 15 сентября, 27 декабря)
Sveti Georgije Pobedonosac – Георгий Победоносец (23 апреля, 3 ноября, 10 ноября, 26 ноября)
Sveti Damjan Rimski – Дамиан Римский бессребреник мученик 1 июля
Sveti Kozma Rimski – Косма Римский бессребреник, мученик 1 июля
– Венеция, Монастырь святого Георгия Победоносца на острове Сан Джорджио Маджоре /Isola di San Giorgio, Vaporetto San Giorgio/;

Sveti Pantelejmon – Пантелеимон великомученик (память 27 июля)
– Венеция, Церковь святого мученика Пантелеимона /San Pantalon/

Sveti Teodor Tiron – Феодор Тирон (память 15 февраля, 17 февраля)
– Венеция, Церковь Христа Спасителя /Сан Сальватор/Chiesa di San Salvador San Marco, Campo San Salvador/

Sveti Pavle Fivejski – Павел Фивейской, прп. (15 января)
– Венеция, Церковь святого мученика Иулиана /Chiesa di San Zulian, San Marco, Campo San Zulian/

Sveta Varvara – Варвара великомученица (4 декабря)
– Венеция на острове Бурано в церкви святого Мартина, /Chiesa di San Martino Burano

Sveta Lukija iz Sirakuze – Лукия Сиракузская, дева, мученица 13 декабря
– Венеция, Честные моши святой мученицы Лукины почивают в церкви святого пророка Иеремии /Venezia, chiesa di San Geremia/.

Sveta Marija Vifinska – Мария (Марина) Вифинская преп. (12 февраля)
– Венеция, Церковь Божией Матери Формоза /Chiesa di Santa Maria Formosa, Castello, Campo Santa Maria Formosa/

Zlatko Šćepanović