NLP ili neuro lingvistično programiranje (engl. neuro linguistic programming) istražuje i analizira vezu između načina na koji razmišljamo, načina na koji komuniciramo, načina na koji se  ponašamo u određenim situacijama, kao i emocija koje u tim trenutcima osećamo.

NLP je skup alata ili set veština koje je lako naučiti, a sa kojima ćete bolje shvatiti sebe i staviti se u mogućnost prvo da spoznate, a zatim i svesno promenite sopstvenu percepciju, a time i svoje životne okolnosti. Pomoću NLP ćete shvatiti da ste vi sami odgovorni za sve što vam se u životu dešava, bilo to pozitivno ili negativno. Shvatićete da ste sami krojači svoje sudbine, i naučićete kako da preuzmete volan i svoj život upravite u smeru u kojem ste oduvek želeli da se kreće.

 

Kako je NLP nastao?

Ričard Bandler i Džon Grinder su 1970-ih godina počeli da istražuju veze između uma (neurona), jezika koji koristimo, i toga kako se ovaj odnos odražava na naše živote. Još važnije, njih dvojca su izučavali kako možemo da korišćenjem jezika prespojimo veze (neurone) koje se u našem umu spajaju, i time sami sebe programiramo da se ponašamo, mislimo i osećamo na određeni, željeni način.

Drugim rečima, ukoliko shvatite zašto neka uspešna osoba razmišlja i zašto se ponaša na određeni način, i vi usvajanjem njihovih ponašanja i njihovog načina razmišljanja (modelovanjem tih osoba) možete da unapredite sebe i postanete uspešni u onoj sferi vašeg života koja vam je važna. Ono što jedna osoba može da uradi, možete i vi naučiti raditi!

NLP neurolingvisticko programiranje

NLP vam omogućava da sami, svesno utičete na sebe i na svoje emotivno stanje tako što menjate način na koji vidite svet oko sebe. To činite tako što prvo  postajete svesni sebe, svojih osećanja i želja, i tako što tačno definišete život kakav bi voleli da vodite.

Zatim svaki dan napravite mali korak ka životu koji ste zamislili kao savršen, u čemu će vam pomoći NLP tehnike kao što su vizualizacija, sidrenje, kalibracija, vođenje i navođenje i mnoge druge. Uskoro ćete shvatiti da ste se navikli na male pozitivne pomake u vašem životu, i da ste svoju percepciju i svoju situaciju promenili na bolje.

Kome NLP pomaže?

NLP je od pomoći svakoj osobi koja želi da reši neke unutrašnje konflikte ili koja želi da poboljša komunikaciju sa voljenom osobom, a takođe je od velike pomoći ljudima koji se bave poslovima prilikom kojih jako često komuniciraju sa drugim osobama. Među njih spadaju prodavci, menadžeri, psihoterapeuti, ali i sportisti, zdravstveni radnici i mnogi drugi.

Sve je stvar percepcije

Mi smo ti koji svemu pripisujemo značenje, ma koliko to značenje bilo objektivno ili subjektivno. Značaj koji ste pripisali bilo kom događaju postoji jedino u vašem umu. Svaka osoba barem malo drugačije posmatra isti događaj, i pridaje mu potpuno drugačiji značaj od onog koji ste mu vi pripisali.

Dakle, mi ne živimo u stvarnom svetu, već isključivo u svom umu. Ništa što nam se dogodi nema značaja, dok mi tom događaju ne damo značaj. U prevodu, sposobni smo sami, svesno da biramo (da isprogramiramo) šta će bilo koji događaj ili bilo čije ponašanje da znači za nas.

Pomoću NLP se stavljate u poziciju da sami birate koja će iluzija za vas da bude stvarnost. Birajte onu koja je najbliža vašim snovima.

Možda ovo na prvi pogled deluje manipulativno prema samome sebi, no imajte na umu da vi sobom manipulišete svakako, jedino što toga uglavnom niste svesni. NLP vam može pomoći da postanete svesni i počnete da upravljate sobom i svojim psihičkim stanjima! Još nešto o NLP-u pogledajte ovde.