Svi pljevaljski tamburaši i Mirko Rondović

Evergrin i pesma za sva vremena Svi pljevaljski tamburaši bila je veliki hit svojevremeno ali se i danas rado peva i sluša. Muziku za nju je napisao i otpevao Mirko Rondović

 

Svi pljevaljski tamburaši je narodna – starogradska pesma koja je bila nevidjen hit kada se pojavila, iako je to ljubavna pesma vezana za Pljevlja, osmislili su je i napisali pljevljaci za svoj kraj. Medjutim, prešla je sve granice i sve kontinente koliko je bila popularna. Napisao ju je Ruždija Krupa a muziku je napisao Mirko Rondović koji ju je i otpevao.

Mirko Rondović pevač i pesma Svi Pljevaljski tamburaši

Mirko Rondović pevač i pesma Svi Pljevaljski tamburaši

Susreo sam se u Crnoj Gori sa Mirkom Rondovićem, jer su nam porodice povezane, pa sam hteo od njega da čujem nekoliko anegdota i priča kako je nastala pesma Svi pljevaljski tamburaši. Preneću deo naših razgovora u daljem tekstu.

Pre svega par reči o tome ko je Mirko Rondović. Rodjen je u Vidrama u okolini Pljevalja. Cela njegova porodica je bila muzikalna i bavila se muzikom. Odrastao je u Pljevljima gde je i počeo da se bavi pevanjem u kulturno umetničkom društvu Volodja. Kada je počeo da studira u Beogradu priključio sa KUD Krsmanac gde je pevao, i odakle je počeo da peva kao solista i za Radio televiziju Srbije još 70-ih godina prošlog veka. Fokus njegovih muzičkih interesovanja je bila etno i starogradska muzika Sandžaka i severne Crne Gore, odakle su mu i koreni. Trudio se da načini trajne snimke lepih starih pesama svoga kraja – ima preko 100 trajnih snimaka u arhivi Radio Beograda, a uz to je i objavljivao samostalne pesme i albume – 4 LP ploče, 2 CD i nekoliko kaseta. Zadnji CD Zapisano u vremenu je trostruki muzički disk sa 67 pesama i predstavlja dragocenu kolekciju pesama i narodnog blaga, izdat je pod pokroviteljstvom PGP RTS-a i Ministarstva kulture koje takvu čast ukazuje samo zaslužnim umetnicima i solistima Radio Beograda.

Preko 30 pesama je samostalno komponovao. Tako je i nastala sada već antologijska pesma Svi Pljevaljski tamburaši.

Mirko Rondović  – Još nesviće rujna zora

httpv://www.youtube.com/watch?v=_GIcRSt5I0s

Mirko Rondović je svoj radni vek proveo kao rukovodilac u IK Politika, živi mirnim porodičnim životom i ima petoro dece i nekoliko unučića, kojih će biti još i više u narednim godinama. Kako sam kaže iako je bio na svim televizijama i po svim medijima, nikada nije bio estradni pevač. Pevanje mu je bilo hobi i želja da se narodna tradicija sačuva od zaborava.

Kako je nastala pesma Svi pljevaljski tamburaši

Priča Mirko Rondović da mu je prijatelj Ruždija Krupa poslao stihove pesme. On ju je pročitao, dopala mu se i legao je da spava. I negde oko 2 sata noću on sanja u snu melodiju pesme, budi se, ustaje i na kasetofonu snima akorde i melodiju pesme. Ni pre a ni posle mu se nikada nije desilo da je muziku bilo koje pesme sanjao u snu. Beše to tada i od tada živi na javi jedna legendarna pesma.

Mirko Rondović – Svi pljevaljski tamburaši

httpv://www.youtube.com/watch?v=Yl1t57kWvS0

Priča dalje Mirko Rondović anegdote oko pesme. Toliko je pesma Svi pljevaljski tamburaši bila popularna i voljena, da je na svadbama morao i da je po 10-15 puta peva jer je to publika tražila. Rekord je bio na jednoj svadbi u Užicu kada su skoro 30 puta izveli tu pesmu, jer svaku drugu pesmu je publika tražila da se izvedu Svi pljevaljski tamburaši.

Ima i drugih priča i anegdota, kao na primer kada ga je publika terala u jednom novosadskom hotelu da peva pesmu iako je on glas bio izgubio. Kaže bio je najavljen da nastupa, ali se u medjuvremenu prehladio i nije mogao da govori a ne da peva. Zvao je organizatore i obavestio ih da ne može da dodje. Medjutim, oni su ga dovukli u Novi Sad, on se izvinio publici da ne može da peva, ali je publika insistirala da otpeva tamburaše. Kaže, ja sam samo šaptao, nisam mogao glasa da pustim, ali je publika tražila bis, i tako sam tri puta šapčući otpevao tamburaše.

Najtužnija anegdota mu je vezana za pesmu Svi pljevaljski tamburaši, kada je u centru grada ušao u jednu prodavnicu a prodavačica kada ga je videla briznula u plač. I plače žena, rida, jeca, ne može da se zaustavi. Jedva se nekako smirila i onda objasnila zašto je počela da plačeondovića. Naime, pre nekog vremena ju je preminuo suprug, koji je na samrti molio ženu da mu stalno i iznova pušta samo jednu pesmu – Svi pljevaljski taburaši. Sa tom pesmom kao oproštajem od sveta je i umro. Inače je preminuli bio iz Sombora, nije imao kontakta sa Pljevljima, ali mu je pesma ostala u duši.

 

Mirko Rondović – Sestra mi je poručila

httpv://www.youtube.com/watch?v=Uv0fb6C4o3Q

 

Zlatko Šćepanović