Toyota Corolla od 1966. do 2014.

Pokušaćemo da vam damo kratak prikaz razvoja ovog brenda kroz istoriju sa osvrtom na inovacije koje je svaka generacija modela donosila sa sobom.

 

Na oduševljenje svih zaljubljenika u automobile i automobilsku industriju, naročito na zadovoljstvo onih koji preferiraju japanske proizvođače automobila, krajem prošle godine na tržište širom sveta, se pojavilo novo lice stare dobre Toyota Corolla-e. Pouzdanost, kvalitet, dizajn, samo su neki od kvaliteta koje ovaj model nosi sa sobom. Ne zaboravimo i tradiciju. Najnovija Corolla je jedanaesta generacija ovog modela u četrdeset i osam godina koliko se već proizvodi.

Prva generacija (1966.-1970.)

Model je došao na svet pod oznakom “KE10 Corolla” kao luksuzni sedan sa dvoja vrata. Mogao se kupiti sa 1,1 litarskim motorom i šezdeset konjskih snaga i sa 1,2 litarskim motorom, snage šezdeset pet konja. Četiri cilindra “Corolla-e” su za Toyotu predstavljala veliki napredak sa prethodnih modela koji su imali dva cilindra. Menjač je bio četvorostepeni podni, a model je sa sobom doneo i nekoliko novina za ono vreme. Umesto do tada uobičajenih četvrtastih brzinometara, “Corolla” je posedovala okrugli merač brzine, a novina su bili i ventilatori postavljeni sa strane. Uspeh prve generacije “Corolla-e” široko je otvorio vrata kompaniji na svetsko tržište, a samom modelu mogućnost da se razvije u jedan od najprodavanijih modela, što je i danas.

toyota-corolla-prva-generacija

Druga generacija (1970.-1974.)

Model koji se proizvodio pod imenom “TE20-FN” bio je sedan sa četiri vrata. Novine koje je ovaj model doneo su dvostepeni mehanizam za otvaranje vrata, rezervoar od 45 litra, ali i sigurnosne brave protiv lopova kao i sigurnosno zaključavanje zadnjih vrata, popularni “child lock”.

toyota-corolla-druga-generacija

Treća generacija (1974.-1979.)

Ovaj model je na tržište plasirao motor od 1,6 litara, sa 75 konjskih snaga. Zanimljivo je, da je ova “Corolla” prva imala novinu koja će ubrzo postati standard, lampicu koja signalizira nizak nivo benzina u rezervoaru. Na “Corolla-i” ove generacije postavljeni su i grejači bočnih stakala.

toyota-corolla-treca-generacija

Četvrta generacija (1979.-1983.)

Sedan sa četvoro vrata i 3AU motorom. Model je doneo nekoliko zanimljivih novina, poput lampice koja obaveštava vozača da neka od vrata nisu dobro zatvorena i elektronskih podizača stakala. Takođe, model je opremljen i prekidačem za otvaranje poklopca rezervoara, kao i halogenim svetiljkama i klima uređajem.

toyota-corolla-cetvrta-generacija

Peta generacija (1983.-1987.)

Toyota Corolla” iz osamdesetih, sa 1,6 litarskim motorom i 112 konjskih snaga, bio je prostran i prilično pouzadn sedan. Ovo je model, koji je u potpunosti zadovoljio i najprobranije ukuse i postao prepoznatljiv zaštitini znak kompanije. Najznačajnija inovacija koju je ovaj model doneo sa sobom jeste automatska vožnja pri veoma malim brzinama, koja vozaču daje mogućnost da upravlja bez kontrolisanja papučice za gas.

toyota-corolla-peta-generacija

Šesta generacija (1987.-1991.)

Model koji najbolje poznajemo, i koji je kod nas doživeo punu afirmaciju a kompaniji dao poziciju jednog od lidera. Ovaj model je otvorio eru nove “Tojote” i nove “Corolla-e”. Već sledeća, sedma generacija modela, biće početak “high-end” novije istorije “Tojote”.

toyota-corolla-sesta-generacija

Novi modeli “Corolla-e”, izlazili su na tržište u periodima 1991.-1995, 1995-2000, 2000.-2006, 2006.-2013. Rezervne delove za ove modele danas možete naručiti i online. Najnovija generacija “Corola-e” na tržištu se pojavila krajem prošle godine.

Nova “Toyota Corolla”

Osnovni model je 1.33 litarski Dual VVT-i (99 KS) (benzinac) sa šestobrzinskim ručnim menjačem.

nova-toyota-corolla

Kao i prethodnici, nova generacija modela nosi brojne inovacije i zanimljivosti koje su u duhu vremena i potreba savremenog tržita. Ovog puta, tu su Toyota Touch 2 multimedijalni sistemi koji omogućavaju multimedijalne opcije na dodir prsta. Takođe, možete da telefonirate bez korišćenja ruku pomoću Bluetooth funkcije ili dobijete uputstva navigacionog sistema sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu.